RB SKG zárbetét, a feltörhetetlen zár

Az izraeli Rav-Bariach zárgyártó legmagasabb minőségű biztonsági terméke az RB LOCXIS továbbfejlesztett változata, az SKG zárbetét.

A nevesebb zárbetét-gyártók a zárbetétjeiknél csakis akkor használhatják az SKG elnevezést, ha a zárbetét rendelkezik olyan biztonsági funkciókkal, amit a külföldi hatóságok megkövetelnek, meghatároznak, és amit a magyar MABISZ is elfogad, minősít. Ezek a nemzetközi minősítések, amit az SKG névvel ellátott zárbetétek kapnak, a legmagasabb biztonsági fokozattal bírnak, tehát a zárbetét 100 százalékosan biztonságos, mindenfajta zárnyitási módszernek ellenáll, azaz a prémium kategóriát képviseli.

Ilyenkor szokták mondani a tévhitben élő emberek, hogy feltörhetetlen zárbetét nincs, pedig van! Ilyen az RB SKG zárcilinder.

Vizsgáljuk meg a roncsolásos zárnyitás fogalmát, módjait.

A zártörés ellen a gyártó kétfajta védelemmel is felruházta a zárbetétet. Az egyik a zárbetét elején lévő kikönnyítés, mely feszegetés hatására direkt letörik, de a zár további belső része ottmarad, amit egyben tart a nagyon kemény anyagból készült tömör acélhíd. Higgyék el, teszteltük, nem lehet eltörni! A zártörő nem tud akkor erőt kifejteni, hogy a zárbetét maradék részét kettétörje, mivel négy ponton van összefogva, oldalanként 2-2 helyen. Tehát a leggyakoribb módszernek, a törésnek, az SKG zárbetét 100 százalékban ellenáll.

A zárfúrási módszer elleni védelem úgy van beépítve az SKG zárbetétbe, hogy akár a zárbetét nyakát, oldalát vagy alját fúrják meg, azonnal letöri a fúró hegyét és nem lehet tovább fúrni, azaz beleszorul a fúró. Ezeket a zárbetéteket még egy nagyon drága fúróval sem lehet megfúrni, a fúrószár csak nyalogatja, simogatja a fémet, és egy idő után lekopik a vége, letörik a fúrószár. Tehát fúrással sem nyitható.

A következő nyitási mód a betörők által kedvelt zárpikkelés, zárfésűs finomnyitás. Ez annyit jelent, hogy a zárbetét csapjait roncsolásmentes manipulációval nyitják ki, tehát a csapokat szedik sorrendbe, nyomják le, miáltal a zárbetét nyithatóvá válik. Olyan, mintha saját kulcsával történne a nyitás.

Az izraeli RB SKG zárbetétnél nem egysoros csaprendszer van, hanem dupla soros, ami annyit jelent, hogy a hétköznapi használatban lévő zárbetétektől különbözik, hiszen úszócsap rendszerű, interaktív csapos, tehát a csap a csapban rendszert alkalmazták a finomnyitás kiküszöbölésére. Továbbá a zárbetétnek van egy bizonyos csapja, ami más, mélyebb, mint a többi négy csap, ez nagyon megnehezíti a manipulációs zárnyitási eljárást. Tehát az SKG zárbetét ezzel a módszerrel sem nyitható.

A zárbetét másolásvédelemmel rendelkezik, ami szabadalmi védelmet jelent, 2030-ig. A kulcsait csakis a zárbetéthez tartozó kártya alapján lehet elkészíteni, az általunk megadott helyen. Sehol máshol nincs hozzá megfelelő nyerskulcs, mert a gyár nem ad ki nyerskulcsot, csak a forgalmazónak, illetve az utángyártó nyerskulcsgyártók sem készíthetnek ilyen kulcsot a szabadalmi védelem miatt. Minden méretű SKG zárbetéthez a gyártó 3 darab kulcsot csomagol, és a műanyag kódkártyát, amelyen az interaktív csapok sorszámai vannak feltüntetve betűkkel és számokkal jelölve.

Az RB LOCXIS, SKG kulcsmásolása nem kulcsról kulcsra történik, mint a legtöbb zárbetétnél, hanem kód alapján, tehát a kulcsmásoló szakember a B,C,D és 1,2,3,4 stb. adatokat beprogramozza a gépbe, behelyezi a satuba a gyári nyerskulcsot és a gép tapogatói és a fúrószár automatikusan elvégzik a dolgukat. Amikor az egyik oldal elkészül, a szakember megfordítja a kulcsot, és ugyanezt elvégzi a másik oldalon is. A művelet kb. 2-3 percet vesz igénybe.

Sokan szeretik megkérdezni tőlünk, hogy a zárbetét savazás ellen védve van-e. Ez is egy tévhit, mivel a sav minden puha anyagot megmar. Fontos a savnak az erőssége ilyenkor. A keményebb anyagok, mint a fém, az acél, a réz és rézötvözet, valamint a rozsdamentes csapok, alkatrészek nem reagálnak gyorsan a sav hatására. Ha beindul a maró hatás folyamata, akkor pl. a műanyagoknál a felület összezsugorodik, kilyukad, de a zárbetétek belsejében, idővel, maximum összeolvadnak a fém felületek. Ennek következtében pedig a zárbetét abszolút nem nyitható, még a saját kulcsával sem. Tehát a savval a zárbetét nyílását és belső alkatrészeit lehet tönkretenni, de ennyi, ettől még nincs nyitva a zár, sem pedig az ajtó.

Az SKG zárbetét a zárkihúzás, magkihúzás zárnyitási módszernek szintén 100 százalékosan ellenáll, ami szintén egy kedvelt és gyors zárbetét rongálási módszer, mellyel könnyedén nyitják a bejárati ajtókat. Ebben az esetben az RB SKG dupla törésvédelme erősen tartja a zárbetétet, amit nem lehet kiszabadítani a zárszerkezetből.

Ezt úgy képzeljük el, hogy a betörők egy olyan szerszámot alkalmaznak, hogy a zárbetét középbe belehajtanak egy nagyon erős csavart, ami ékként szorul a zárbetét hengerébe. Ez kilóg kb. másfél-két centimétert, amelyre ráakasztanak egy zárhúzó, magkihúzó szerszámot, melyet egy racsnis, orsós eszközzel, ami erőkarként funkcionál, elkezdik tekerni kifelé, és a zárbetét középen eltörik vagy kijön, kiszakad a zárhenger. Ezáltal nyílik az ajtózár és az ajtó is.

A magyar piacon forgalomban lévő legtöbb zárbetét magkihúzással nyitható, az RB SKG zárbetét azonban nem, mivel dupla törésvédelemmel rendelkezik. Ilyenkor a csavar beletörik, belefeszül a zárbetétbe, de az ajtó nem nyílik. Ez egy nagyon jó hír, viszont a csavar mindenképpen tönkreteszi a zárbetétet. Ilyenkor zárbetétcserét kell alkalmazni, mert az erős csavar roncsolja a zárhengert és az interaktív csapokat.

AB oldal Teljes hossz Bruttó ÁR
31/31 klikk 62 27.000
31/35 klikk 66 28.000
31/40 klikk 71 29.000
31/55 klikk 86 30.500
35/40 klikk 75 30.000
35/45 klikk 80 30.000
35/50 klikk 85 30.500
40/40 klikk 80 30.000
40/45 klikk 85 30.500
40/50 klikk 90 31.500
40/60 klikk 100 34.000
43/48 klikk 91 31.500
45/45 klikk 90 31.500
45/55 klikk 100 34.000

GLS csomagként történő postázás esetén: zárbetét költsége + szállítási költség (kb. 2500 Ft).

Elérhetőségünk munkanapokon 8 és 18 óra között:

E-mail cím: zarszerviz365@gmail.com

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak