Mennyiért vegyünk biztonsági ajtót?

Árak közötti különbség

Ebben az írásunkban egy kicsit szeretnénk kitérni arra a félreértésre, amivel gyakran találkozunk az ügyfeleinkkel folytatott telefonbeszélgetések során.

Sokszor szembesülünk olyan reakcióval, amikor az ügyfelek „Én olyan 60-70-100 ezer forintért gondoltam ajtót vásárolni.” megjegyzésével találkozunk. Illetve, amikor zárszerviz keretein belül elhangzik a következő mondat: „Annyi pénzért már ajtót veszek!” Nos, igen. De nem mindegy, hogy milyet!

Szeretnénk minden kedves e sorokat olvasó látogatót egy kis közös együtt gondolkodásra terelni. Mondunk egy példát.

Ismerve a magyar mentalitást, ha valaki pl. 60 ezer forintot szán egy bejárati ajtóra, akkor abból 20 ezer forint annak a haszna, akitől az ajtót megveszik. Marad ugye 40 ezer forint. Aki valaha megfordult már egy zárszaküzletben, annak tisztában kell lennie azzal, hogy egy magas minőségű zárbetét ára kb. 25-35 ezer forintba kerül, üzlettől függően. (És senki ne gondoljon most Elzett vagy Abus betétekre, mert azok szakmai szemmel egyáltalán nem a minőségi kategóriába tartoznak!) Ha vet egy pillantást a tollas kulcsos működtetésű, magából ujjnyi vastag tüskéket kitoló, kétkilós trezorzárakra, azt is láthatja, hogy csupán ennek a zárszerkezetnek az ára 35-50 ezer forint. Nos, akkor hol az ajtó? Mit kaphatunk 40 ezer forintért? Milyen anyagból készülhet az a bizonyos 40.000 forintot kóstáló ajtó? Milyen zár működtetheti ezt az ajtót? Bizony, ha ezeket végig gondoljuk, akkor megkaphatjuk a választ. Nem jó minőségű a zár benne, sem pedig az anyaga, a váza az ajtónak pedig nem lehet erős. Ez pedig azt jelenti, hogy nem biztonsági ajtóról beszélünk. Csak ennek a gondolatsornak a levezetéséhez már gondolkodni kellene, amiről sajnos elmondhatjuk, hogy az emberek egyre kevésbé teszik.

A biztonsági ajtó

Talán kezdjük ezt a bekezdést az alapoknál. Szakmai szemmel a biztonsági ajtó ott kezdődik, hogy az ajtókeret, az ajtótok és a váz vasból készül.  Ebből következik, hogy ha egy pajszert odafeszítenek az ajtó és az ajtótok közé, akkor a vasszerkezet, vállvetve egy trezorzár szerkezettel, nem fogja engedni az ajtó befeszítését.

A bevezető bekezdésben említett kínai ajtó a „papírszerkezettel”, továbbá a műanyag ajtó és ajtótok egy egyszerű zárbetéttel, a pajszernek nem fog ellenállni. Mindössze ennek a tudatában már kezdhet felvázolódni egy kép arról, hogy egy vasszerkezetű biztonsági ajtó nem a 80-100 ezer forintos árkategóriát képviseli.

A biztonsági ajtónál a vasszerkezet és az ajtó borítólapja közé hő- és hangszigetelés kerül. Ez azért fontos, mert nem fogja a kinti hideget, meleget beengedni az ingatlanba és nem fog „izzadni” az ajtó, a keletkezett hőhíd miatt. A 4 cm vastagságú szigetelésre kerül az igényes faburkolat vagy az egyszínű MDF burkolat, azaz az ajtóborítás, amely minden esetben az ügyfél által kiválasztott színben és mintázattal készül el.

A biztonsági ajtó zárszerkezete

Ami az ajtó szíve és lelke, az a zárszerkezet. Nos, erről szintén érdemes pár nagyon érdekes dolgot megemlíteni.

Kezdjük rögtön a zárbetétekkel. Részünkről, egy kb. 20-30 dkg súlyú zárbetét, kerüljön az bármennyibe és képviseljen az bármilyen jó minőséget is nem megfelelő védelem egy biztonsági ajtó esetében. Egyetlen esetben képez kivételt a zárbetét, amennyiben a zárcilinder szintén trezorzár szerkezetet működtet, továbbá egy belülről kifelé csavarozható, törésvédő pajzsot lehet rá felszerelni.

Egyes hazai ajtógyártó cégek telepakolnak egy ajtót 2-3 zárbetéttel, de elképzelésünk sincs róla, hogy miért. Egy zárbetétet, speciális szerszámokkal, egy mozdulattal ki lehet húzni, vagy el lehet törni, ami által a zár visszanyithatóvá válik. Ha három zárbetét van az ajtón, az ajtó, a megfelelő szerszámokkal, kb. 5 perc alatt nyitható.

A sok zárbetét az ajtón azért érthetetlen számunkra, mert, ha már befektetünk egy biztonsági ajtóba, akkor a szívét lelkét adó zár, lehetőleg, ne egy egyszerű zárbetét legyen! Ezzel az erővel felszereltethetünk a már meglévő bejárati ajtóra egy hevederzárat, így a biztonság tekintetében, kb. 65.000 forintért, már ugyanott vagyunk, mint a fent említett sokzáras ajtóval.

Az igazi védelmet nyújtó ajtó

Az igazi biztonsági ajtó szíve és lelke a trezorzár. A trezorzár tollas kulccsal működtetett, kb. 3 kg súlyú zárszerkezet, amit nem lehet eltörni, kihúzni, sem pedig kifésülni.

Lehet nézegetni erről videókat, különböző videó megosztó portálokon az interneten, de abba is gondoljunk bele, amikor valaki 2 perc alatt „kifésül” egy trezorzárat, hogy a való életben ez nem így van. A videó portálon, minden esetben egy satuba befogott zárszerkezet látható, ahol a szakember úgy emelgeti a lamellákat, hogy közben látja magát a szerkezetet, hallja a hangokat, kiválóak a fényviszonyok, stb. (És abban sem vagyunk biztosak, hogy az összes lamella benne van a szerkezetben!) Nos, ez egy „igazi”ajtó esetében nem így van. A biztonsági ajtó előtt térdepelő betörő, aki lamellákat próbál „kiemelgetni”, az nem látja a zárszerkezetet, mert az mélyen az ajtóban van. Nem hallja a hangokat, mert másra is kell figyelnie, nem jók a fényviszonyok, mert vagy sötét este van, vagy egy lépcsőházban kell dolgozni, és emellett millió dologra kell figyelnie. Nem optimális körülmények között, a való életben teljesen életszerűtlen a trezorzár lamella-emelgetéssel történő nyitása!

Zárójelben jegyeznénk meg, ha esetleg valaki ismer valakit, aki a nem optimális körülmények között is képes egy ilyen trezorzárat kinyitni, azt szeretettel várjuk az irodaajtónk előtt egy kamerával, mert nagyon szeretnénk látni, ahogy pl. a mi ajtónkat így kinyitja valaki!

Tehát trezorzár való a biztonsági ajtóba. Ebből meg elég egy darab, nem kell vele tele pakolni az ajtót, mert egy zárszerkezet is kellő védelmet biztosít a három irányba történő zárásával.

Amennyiben ez valakinek mégsem lenne elég, akkor a tollas-, és cilinderes trezorzár verziót szoktunk javasolni. Ebben két zár működteti a hatalmas zárszerkezetet, így a védelem már a maximum felett van.