Egyedi ajtók színei, mintázata

A biztonsági ajtó kiválasztásakor szintén fontos szempont az ajtónak a megjelenése, díszítése, színezése. Ha már eljutottak odáig, hogy megtalálták a megfelelő ajtógyártó céget, aki ráadásul még jó zárat is tesz az ajtóba, akkor érdemes lehet szem előtt tartani az ajtó kinézetét, esztétikáját is.

Vannak olyan társasházak vagy régi bérházak, műemléknek nyilvánított házak, ahol a bejárati biztonsági ajtó színe és kinézete nem térhet el a többi házban lévő ajtóétól.

Ez nem lehet probléma az egyedi ajtókat készítő cégeknek, hiszen olyan színt és mintázatot tudnak gyártani, akár ablakkal, akár rácsozattal, felülvilágító ablakkal, stb., amilyet a megrendelő szeretne.

Mivel azt is mondhatnánk, hogy egy ilyen biztonsági ajtó örök darab, így érdemes olyan színt választani, ami mind a lakás belső színvilágával, mind pedig a kifelé, a külső környezettel összhangban van.

Természetesen bármilyen színt ki lehet keverni, bármilyen színű ajtót el lehet készíteni az ügyfél kívánsága szerint. A színek bármilyen formában keverhetők, az ajtó lehet kívül-belül azonos színű, illetve készülhet kívül-belül más-más színű ajtólapokkal, ez nem probléma a mai világban.

Színek

A biztonsági ajtó külső és belső borításai lehetnek MDF lapból, vagy fa alapanyagból, pl. fenyő, borovi fenyő, esetleg luc, stb. Ezek a leggyakoribb bajtóborítások. Hogy pontosan melyik alapanyagból készül, az az ügyfél kívánságától függ.

Fa színek esetében, pl. tölgy, bükk, cseresznye, mahagóni, nyír, dió, stb. színek esetén érdemes eredeti faborítást alkalmazni. A kívánt színt pácolással lehet elérni, így a fa erezetei szépen megmaradnak és díszítik az ajtót. Abban az estben, ha kívülre fa színt és belülre fehér színt szeretnének, akkor azt is megoldható faborítással, mert egy halványabb pl. nyír színt szépen lehet fehérre pácolni, az fa erezetének láthatósága mellett.

Ha az ügyfél egyszínűt szeretne. pl. fekete, teljesen egyszínű sötétbarna, kék, narancssárga, bordó, akkor MDF lapból javasolt elkészíteni az ajtó borítását. Az MDF lapok esetében, bármilyen RAL színskálából kiválasztott színt ki tudnak keverni és az ajtót az adott színre le tudjuk fújni. Kültérre nyíló ajtó külső borítását vízvető réteggel szükséges ellátni.

Ajtó mintázatok, marásminták

A biztonsági ajtó külleme, kinézete szép lehet, egy egyszerű alapajtó lapborítással is, valamilyen fa-színben.

Még impozánsabbá azonban valamilyen marásminta díszítéssel, motívummal tehetjük.

A profi ajtógyártó cégek általában arra törekednek, hogy minél szebb munkát adjanak ki a kezünkből, mert minden munka referenciának minősül, főleg, ha az ügyfél meg van elégedve az ajtóval. Ha megírják a véleményüket a munkáról, vagy egy lépcsőházba betévedve szembesül valaki a saját cége által készített ajtókkal, az nagy megelégedésre szolgál.

Nem azt mondjuk, hogy egy sima, mintázat nélküli biztonsági ajtó nem lehet esztétikus, vagy nem lehet meleg otthont jelentő hatása, ám egy szépen felöltöztetett burkolat, borítás, teljesen más képet ad a lakásnak, mint egy egyszerűbb, alapburkolat.

Igaz, hogy ezek az ajtók drágábbak, mint az egyszerű borítással rendelkező társaik, de azt azért tartsuk szem előtt, hogy ezek az ajtók örök darabok, nem öt-hat évre szólnak.

A díszítés során az MDF lapokra, egy külön ráragasztott, díszített, festhető elem kerül felhelyezésre, míg a fa alapanyagú burkolat esetében, magába a lapba történik a díszítést képező bemarás.

Üvegezések

Az üvegezések mindig a biztonság szem előtt tartásával történnek. Bármilyen mintázatú kivitel elkészíthető, legyen az négyzet, háromszög, négyszög, kerek, boltíves vagy felülvilágítós. Igény esetén, külön rácsozatot is lehet szereltetni az üveg elé, illetve a régi rácsozatot szépen felújítva is vissza lehet helyezni.

A biztonsági ajtó fényáteresztését szokták üvegezéssel megoldani. Ezeket az üvegeket vastag, nagyon nehezen betörhető kétsoros, ragasztott thermo üvegből készítik el.

Az üvegfelület lehet sima, homokfújt, mintás, opálos, belülről kifelé kilátható, kívülről befelé tükörmegoldással ellátott vagy akár nyitható, ablakos megoldással. Felülvilágítós ablak esetén, bukó-nyíló változatban, előtte rácsozással, vagy anélkül.

A biztonsági ajtó üvegezései a magyar szabványoknak és a Magyarországon előírt MABISZ előírásoknak kell, hogy megfeleljen. A biztonsági üveg több réteg egymáshoz ragasztott üveglapból áll, melyeknek vastagsága 25 mm. Ezek légmentesen tapadnak egymáshoz, szakítószilárdságuk igen erős. Rongálás esetén a közbenső üveg, vagy a nagy szakítószilárdságú, ragasztott fólia egyben tartja, miáltal meggátolja a behatolást. A hőhíd kiküszöbölése az üvegrétegek kombinálásával van összhatásban.

A biztonsági ajtók üvegkazettáinak mintája számtalan variációban kialakítható.