KEDVES OLVASÓ!

CÉGÜNK NEM FORGALMAZ ÉS NEM GYÁRT BIZTONSÁGI AJTÓKAT!

ALÁBBI CIKKÜNK CSUPÁN TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ!

Biztonsági ajtózárak

Trezorzárak

A biztonsági ajtókat működtető, többpontos, 3 irányú biztonsági trezorzárak Olaszországban készülnek. A gyártásuk hosszú évekre tekint vissza. Az olaszok voltak a legelsők a biztonsági zárak piacán, akik trezor-ajtózárak gyártásával kezdtek foglalkozni.

Ezek az ajtózárak magas biztonsági fokozatúak, hiszen a páncélszekrények zárjainak a működésmechanikája alapján készültek, amelyek verziója lehet dupla tollas- vagy cilinderes kivitelű, illetve a kettő ötvözete (tollas kulcsos ÉS cilinderes).

A trezor ajtózárak a masszivitásuknak köszönhetően, szinte minden külső rongálási eljárásnak (pl. feszítés) ellenállnak, mert több is irányba reteszelik az ajtót a saját acél keretébe.

A zárszerkezetek működése finom és precíz, így egy jól beállított ajtózár akár tíz évig is hibátlanul működhet. Persze sokan azt gondolják, hogy az olasz termékek nem jók, mert előítéleteik vannak, de a zárak területén ez nem így van! Ezek a trezorzárak igencsak megbízható olasz termékek, Európában konkurenciájuk nincs!

A zártest méretei:

A zárdoboz méretük nagytestűnek nevezett, amiből a felhasználó semmit nem lát, mert az ajtó belsejébe vannak beépítve.

A különböző gyártók által készített zárdobozok méretei megegyeznek, a méretük kb. 20 x 14 cm, a vastagságuk kb. 3 cm. Maga a zárdoboz fémlemezből van préselve, amely lemeznek a vastagsága 2 mm. A zárdoboz belsejében különféle mozgó alkatrészek vannak, pl. rugók, lamellák, csapok, zégerek, gyűrűk, forgó-, mozgó-, kopó alkatrészek.

A trezorzárak dorn mérete általában 63 mm, ami az előlap és a zárközép közötti méretet jelenti. Érdemes még megemlíteni a kilincstengely és a kulcslyuk közepének távolságát, ami minden esetben 85 mm. Ilyen méretű biztonsági trezorzárak pl.: S.a.b., Iseo, Mottura, Cisa, Securemme.

Tollas kulcsos biztonsági zár

A tollas kulcsos biztonsági zár ismertetőjele, hogy a hozzá tartozó kulcs kb. 8-10 cm hosszú, valamint a kulcsszár mindkét vége bástya formában végződik. Bástya alatt a kulcs végén lévő fogak (tollak) emelkedő magasságát értjük.

Maga a kulcs rézből készül. A zárszerkezet egy három irányba reteszelő zárszerkezet. Lamellái, amiket a kulcs emelget, fémből vannak, és a kulcs elfordításakor nyílik/záródik a zár.

A háromirányú reteszelés annyit jelent, hogy fel- és lefele mozgat egy rudazatot, valamint előrefele négy darab, 18 mm átmérőjű, tömör acélnyelv záródik az acél ajtókeretbe. A fenti rudazat az ajtókeret felső részébe, a lenti rudazat pedig a küszöbbe reteszel. A kulcs négy félfordulattal tolja ki a teljes zárási hosszt előrefele, amely 4 cm.

A zártest hét lamellával van ellátva és a zárdobozban, fúrásvédelemi pontok vannak kialakítva a roncsolásos (fúrással történő) nyitás kiküszöbölésére.

A finomnyitási technikának ellenáll, ezt az „anti decoding” rendszer garantálja, tehát semmilyen lamella kiemelgetés ezeknek a záraknak az esetében nem alkalmazható. Az ezzel kapcsolatos YouTube videók a cégek lejáratására annak, és érdekes módon mind egy satuba van csak befogva, egyik sem egy sötét lépcsőházba van filmezve, és nem egy igazi ajtó belsejében lévő zárat manipulál!

A zárak úgy van kialakítva, hogy jobbos és balos nyitás alkalmazása lehetséges, mivel a zárnyelvük forgatható. A zár nagy előnye, hogy a kilincs mechanikája az ajtókilincs lenyomásakor rövid utat tesz meg, ezért a zárdobozban lévő kilincsdió hosszabb élettartamot biztosít!

A Sab és Iseo trezorzárak fixlamellás kivitelűek, ami annyit jelent, hogy ha elhagynak egy kulcsot, komplett zárszerkezetet kell cserélni! Vannak olyan trezorzárak, amelyek lamellakötege cserélhető, illetve a kulcsok által átprogramozható a zár egy másik nyitásra. Cserélhető lamellás trezorzár pl. a Mottura és a Securemme, kódolható trezorzár a Cisa és a Potent.

Cilinder kulcsos biztonsági trezorzár

A cilinderes vezérlésű biztonsági, több pontos zárszerkezet ugyanazon az elven működik, mint fent említett testvére, a tollas kulcsos változat.

A különbség csupán annyi, hogy ezt a zárszerkezetet nem tollas kulcs hajtja, hanem zárbetét működteti. A cilinderzár kulcsának folyamatos tekerésével érhető el a teljes nyitás és zárás.

A zárbetét külön védelmét egy úgynevezett vastag, zárvédő pajzs biztosítja, amely védi a töréstő, rongálástól, fúrástól, mert kemény anyagból van, illetve belülről kér darab hatos, a zártesten átmenő, csavar rögzíti.

A zárhenger előtt egy fúrásvédett, rozsdamentes karika forog körbe. Ez is megnehezíti a zárbetéthez történő hozzáférést.

A cilinderes változatú ajtókba javasolt a magas biztonsági fokozatú, prémium kategóriás zárbetétek használata, mint pl. RB LOXCIS, RB SKG zárbetétek. Azért tanácsos az ilyen felsőkategóriás zárbetétek használata, mert a zárbetét mindenféle zárnyitási eljárás elleni védelemmel fel van szerelve, amelyeknek a sima, középkategóriás zárbetétek nem állnak ellen. Ebben az esetben pedig hiába a biztonsági acélajtó, ha a silány zárbetét miatt az ajtószerkezet kb. egy perc alatt nyitható!

Dupla záras, tollas- és cilinder kulcsos biztonsági trezorzár

Ez biztonsági zár a legtökéletesebb változat az ajtóválasztás terén, mert egy zártesten belül van ötvözve, a két, külön működtetett zár.

Ráadásul, két különböző kulccsal vannak ellátva, az egyik tollas kulcsos-, a másik cilinder kulcsos változat. A zárszerkezet tollas kulcsos része itt is három irányba reteszeli az ajtót, fel-, le- és előre irányban, csupán annyi a különbség, hogy a zártest alján még egy extra acéltüske is biztosítja az ajtó zárását, a cilinderbetét kulcsának forgatásával.

A felső- és alsó zárakhoz 3-3 darab kulcs tartozik általában.

A zárdoboz mérete 14x27 cm, vastagsága 3 cm. A belső mechanikája megegyezik a sima tollas kulcsos, és a sima cilinderes vezérlésű trezorzáréval, csak itt a gyártó összekombinálta a kettőt.