A biztonsági ajtó kiegészítői

Hagyományos ajtókitekintő

A biztonsági ajtó alaptartozéka a széles látószögű hagyományos kitekintő, vagy más néven kukucska. A kitekintőnek annyi a szerepe, hogy belülről látni engedi, hogy ki áll az ajtó előtt.

A hagyományos kitekintők egyirányúak, ennek köszönhetően kívülről nem lehet belátni az ajtón. Ma már ez a fajta kitekintő található a legtöbb bejárati ajtóban. Annyiban hasznos, hogy pl. egy tömör ajtó esetében, senki nem látja, hogy kukucskálunk-e éppen. Ilyenkor ki-ki maga döntheti el, hogy az ajtó előtt álló személynek ajtót nyit-e.

A kitekintőn belülről, a kitekintő anyagából egy ún. lemezecske fordítható el a kezünkkel, így az takarva van. Színüket, keretüket tekintve az ajtó kilincséhez és rozettájához szoktuk párosítani. Ez lehet réz, bronz vagy króm.

Szigetelések

Magának az ajtónak a szigetelése az ajtólap mögött helyezkedik el, és közvetlenül az ajtó alapját adó fémvázon, fémszerkezeten nyugszik. A felhasználás területétől függően választjuk meg az ajtó szigetelését, ami általában kőzetgyapot, néha hungarocell, nikecell.

A szigetelés véd hang-, és hő- ingadozások ellen. Igény esetén, pl. ha valakinek lift vagy bejárat közelében van az ajtaja, extra szigetelést is tudunk az ajtóba belehelyezni, így ezzel a nagyobb zajok is kizáródhatnak.

A jól megválasztott szigetelés és a jól elkészített ajtó segít kiküszöbölni a hőhíddal járó problémákat, mert senki sem szereti azt, amikor a vadonatúj ajtó faburkolatáról télen, belülről folyik a víz. A jó minőségű biztonsági ajtók minden esetben hőhídmenetes zártszelvény tokszerkezettel készülnek, így ilyen problémákról az ilyen ajtók esetében szó sem lehet.

Szintén meg kell említenünk az ajtót körülvevő, ajtótokon nyugvó szigetelést, amely egy gumitömítés, és hermetikusan zárja az ajtót. Ez lehet ragasztott, vagy a fémbe belemart tömítés. A profilja lehet egysoros vagy kétsoros, D illetve P profil.

Díszítő- és kulcsmegvezető rozetták

A díszítő rozettáknak főként esztétikai szerepe van. Ez a rozetta takarja el a kulcsnyílást, valamint a kulcs megvezetését is ez biztosítja.

Tollas kulcsok esetében kívül, belül csavaros megoldással-, cilinderkulcsok esetében belülről van rögzítve átmenő csavarral. A törés, rongálás ellen is védőszerepet lát el a rozetta.

Színüket tekintve lehetnek sárgaréz, bronz, matt króm, fényes króm színűek. Alakjuk általában kerek. A tollas kulcs megvezető rozetta réz színű kivitelben, alaptartozéka a biztonsági ajtónak.

Kilincsek, gombok

A biztonsági ajtóhoz tartozó kilincsek már beépített rugóval rendelkeznek, ezek hosszú távon védik a zárat.

A biztonsági ajtón fontos szerepet tölt be a kilincsgarnitúra, amely egyben hasznos és díszítő feladatokat is ellát. Az anyaga általában réz, de lehet alumínium vagy rozsdamentes acél is. Színüket tekintve sárgaréz, rozsdamentes inox, króm, bronz. Fajtájukat tekintve lehet kívül – belül kilincs – kilincses verzió, kívül gomb – belül kilincses verzió, vagy mindkét oldalon rozsdamentes fogantyú.

Az alap biztonsági ajtókhoz általában egy sárgaréz színű, rézből készült, már beépített rugóval rendelkező, kilincs-kilincs változat tartozik.

Törésvédő pajzsok

A cilinder vezérlésű biztonsági zárak esetében fontos szerepe van a törésvédő pajzsnak. Mint az a nevükben is benne van, pajzsként veszik körbe, védik a zárbetétet, így a betét nehezen hozzáférhetővé válik.

A pajzs megakadályozza az zárbetét eltörését, a zárat takarja, ellenállóbbá teszi. Nemcsak törés ellen véd, de megnehezíti a fúrást is. Kivitelüket tekintve lehetnek sárgaréz, ezüst vagy bronz színűek.

A cilinder-vezérlésű vagy tollas kulcsos- és cilinderes trezorzáras ajtóknál, az ajtó alaptartozéka egy kerek formájú, tömör anyagból készült, rézszínű, erős, törésvédő zárpajzs.