Zárvédő pajzsok és műanyag ajtó kilincsek

A zárvédő pajzsot a magyar piacon több néven is ismerik. Szokták törésvédő pajzsnak, törés-gátlónak, zárcímkének, ajtócímkének, rozettának vagy siltnek nevezni.

Akár új műanyag ajtóról van szó, akár már meglévőről, a zárbetét és az ajtó biztonságának védelme érdekében a legolcsóbb megoldás egy zárvédő pajzs beszerzése és felszerelése. A zárbetétet ez esetben nem szükséges kicserélni, csupán a pajzsot, címkét.

Hogyan tudjuk ezzel lecsökkenteni egy betörő esélyeit? Általában a zárbetét egy-két centiméterre kilóg az ajtó síkjából, ami nagy hiba! Ez ideális a betörő számára, ugyanis egy célszerszám vagy egy fogó segítségével könnyen hozzáfér a zárbetét oldalához, és el tudja törni azt. A pajzs nem más, mint egy olyan vastag takarólemez, amely megakadályozza, hogy a kilógó zárbetét oldalához hozzá lehessen férni.

A pajzs többféle anyagból készülhet, így igénytől függően, 2.500 – 25.000 forintos anyagköltséggel számolva, jelentősen meg lehet nehezíteni a betörő dolgát, illetve megakadályozni a behatolást. A pajzs továbbá az ajtó befeszítését is megnehezíti, mert nehezebben férnek hozzá a zárnyelvhez a pajszerrel.

A zárvédő pajzsok szerepe, anyaga

A zárvédő pajzsok két célt szolgálnak. Elsősorban a biztonság, a védelem a szerepük, de egy kovácsoltvas kapun akár a díszítő funkciót is ellátják. Mindegy, hogy milyen pajzsról beszélünk is igazából, a feladatuk a zártörés elleni védelem.

A zárvédő pajzsok anyaga lehet alumínium, réz, vas, rozsdamentes acél vagy spiáter ötvözet. A formájuk lehet hosszúkás, lekerekített, négyzet alakú, kör alakú vagy piskóta formájú. A kialakítás szempontjából a pajzs egy részből áll, de létezik osztott kivitelű típus is. A kör alakú pajzsokat főként cilindervezérlésű biztonsági ajtókra szokták szerelni.

Ebben az esetben a kulcsnyílás előtt egy forgógyűrűs megoldással védik a hengerzárat, és pl. Mul-T-Lock, Superlock stb. zárszerkezethez szerelik. A pajzs a Superlock, Mul-T-Lock illetve Imilock típusú, háromirányú zárszerkezeteteket védi.

A négyzet alakú pajzsokat főként a Miskolci és a Magzett típusú hevederzárak elé szerelik. A Miskolci hevederzárak elé régebben nagy divat volt, hogy számkombinációs pajzsot szereltek föl, ami úgy működik, hogy a számkombináció betekerésével egy kis kerek lapot elhúznak és így férnek hozzá a kulcsnyíláshoz. Van még szív alakú törésvédő pajzs is, ezt általában a függőleges, illetve vízszintes Prezidium hevederzár elé szerelik.

A hosszúkás, egyszerű, hagyományos alumínium pajzsokat főként a lakótelepi ajtókra szerelik. Ebből kétfajta méret létezik, az 55 és a 90 mm-es lyukasztású. Ez a méret a kilincstengely illetve a cilinderbetét közepének távolságára utal.

A magát a zárszerkezetet védő pajzsok méretei a következők lehetnek, amelyek a magyar forgalomban kaphatók: 55, 72, 80, 85, 90 és 92 mm. Vastagságuk általában 2 cm, felfogatásuk 2, 3 vagy 7 helyen történik. A lényeg, hogy a külső pajzsot a belső pajzs tartja, egy átmenő ötös vagy hatos csavarral.

A zárvédő pajzsok, kilincsek kivitele, ára és alkalmazási területe

A kivitelük lehet kilincs-kilincs vagy gomb-kilincs változat.

Árukat tekintve a legolcsóbb 2.500 forint, a legdrágább pedig akár 25.000 forint is lehet.

Néhány alkalmazási területük: kilincsfelhúzós záraknál pl. Roto, Hoppe vagy GU pajzsot szoktak felszerelni. Ezek nem annyira masszívak, de a feladatukat ellátják. Főként a 92-es lyukasztás a jellemző rájuk.

A kilincsek vastagságáról, a 2cm-ről, már említést tettünk, ez az ajtó síkjától kifelé álló rész, a szélességük viszont 30 mm-től akár 60 mm-ig is terjedhet. A két vagy három pont rögzítése: az alsó rögzítő furat általában a zárdoboz alatt megy el, a középsőnek a zárdoboz közepén van egy furat kialakítva, a felső rögzítő csavar pedig, vagy a zárdoboz tetején, vagy a záron a direkt erre kivágott részen megy át.

A kilincsben külön beépített rugó nincs. A kilincsre belülről, egy alátét van ráhúzva, és a kilincs anyaga vissza van lapítva. Ha nem akarnak sűrűn kilincset cserélni, akkor érdemesebb jobb minőséget szereltetni és nem ezen spórolni.

Az új kilincsek dorn-méretei már 92 mm-esek, de még találkozhatunk egy-két régi, olyan GU szerkezettel, aminek a lyukasztása viszont 90 mm-es. Ezek a szerkezetek már nagyon régiek és kopottak, így érdemes a kettőt együtt cserélni.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak