Zárbetétek

A zárbetétekről

Elsőre a zárbetét vásárlás egy ijesztő dolognak tűnhet, rengeteg különböző termék érhető el és nem tudjuk, hogy mi alapján válasszunk. Ebben próbálunk most segíteni. Írni fogunk arról, hogy milyen zárbetétek vannak, hogyan működnek és mi ellen védenek.

Az általunk kapható zárbetéteket itt tudja megnézni:

Lentebb ezeket is részletesen bemutatjuk.

Mi alapján válasszak zárbetétet?

Valószínű, hogy ez a kérdés már felmerült a kedves olvasóban, amikor megtudta, hogy új zárbetétre van szüksége. Az alábbiakban összeszedtük azokat a dolgokat, amelykre a leginkább érdemes figyelni a választáskor:

  • A zárbetét mérete. Se a túl hosszú, se pedig a túl rövid zárbetét nem ideális, így a méret meghatározására mindneképpen nagy hangsúlyt kell fektetni. Azt, hogy milyen méretek vannak és hogyan tudjuk azt kitalálni, hogy nekünk mi kellene, azt részletesen leírtuk ebben a cikkünkben.
  • Egy másik tényező az, hogy hova fog kerülni a megvásárolt zárbetét. A zöldségeskert kapujába elég lehet egy egyszerű, olcsó kivitel is, de a bejárati ajtó védelmére érdemes komoly, prémium zárbetét mellett letenni a voksunkat.
  • Továbbá arra is érdemes odafigyelni, hogy mi ellen véd a megvásárolni kívánt termék, milyen a biztonsági minősítése.
  • Végül, de nem utolsó sorban pedig az is egy igazán lényeges szempont, hogy másolásvédett-e a zárhoz tartozó kulcs.

Most, hogy már a szempontokkal tisztában vagyunk nézzünk meg őket részletesen is, hogy még könnyeben menjen a döntés.

A zárbetétek típusai

A legelterjedtebb típus a normál zárbetét. Ezek mind a két oldalról kulccsal nyithatóak és zárhatóak.

Gombos zárbetétről beszélünk, ha az egyik oldalon egy forgatható gombbal lehet nyitni, zárni az ajtót.

Egy újabb kategóriát a félbetétek jelentenek. Ezekkel általában garázsajtókban, kapcsolószekrényekben lehet találkozni.

A másodzárakhoz való zárbetéteket pedig rim betétnek nevezzük.

Mitől másolásvédett egy zárbetéthez tartozó kulcs?

A kódkártyás vagy védőkártyás zárbetétekről abban az esetben beszélünk, ha az adott betéthez tartozó kulcsok szabadalommal vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy kulcsot csak gyári nyerskulcsokra lehet másolni, ezt pedig csak a forgalmazónak és a partnereknek biztosít a gyár. Ahhoz, hogy ezeken a helyeken elvégezzék a másolást mineképpen be kell mutatnunk a kódkártyát. A témához kapcsolódóan írtunk még a védett profilról is.

Hogyan működik egy cilinder zár?

A cégünk által forgalmazott prémium minőségi, izraeli biztonsági zárbetétek Magyarországon egyedülálló technológiával vannak felszerelve. Erről bővebben itt írtunk. Ebben a cikkben egyébként részletesen írunk a működésről is. 

Nagyon leegyszerűsítve a következő mondható el a működésről: amikor a kulcsot behelyezzük a zárba, akkor a kulcson levő furatok lenyomják a csapokat, ami által a csapok felső részei egy szintbe kerülnek a zárhenger külső és belső részével, így elfordítható lesz a henger a zárban.

Mi ellen véd egy biztonsági zárbetét? 

Betörésbiztos, biztonsági ajtózárbetéteink MABISZ 6-os, prémium minőségben a következő védelmeket biztosítják:

  • Fúrásvédelem
  • törésvédelem 
  • Finomnyitás védelem 
  • Savazás elleni védelem 
  • Másolás elleni védelem

Mivel a biztonsági zárbetétek rohamosan veszítenek a biztonsági fokozatukból, ahogy fejlődnek a betörési módszerek és a speciális betörésre szolgáló szerszámok, érdemes magasabb minőségre váltani.

Ha nem akarunk váratlan látogatót, minél előbb az ajtóban lévő zárbetétet le kell cserélni egy magasabb minőségűre, nagyobb biztonsági fokozattal bíró cilinderre! Cégünk ezért foglalkozik speciális zárbetétekkel, amelyek mindennemű zárnyitási eljárás ellen védve vannak.

A legtöbb betörés a zárbetét kettétörésével történik. Akár egy fogóval, vagy egyéb speciális szerszámmal eltörik a zárbetétet, és egy csavarhúzóval visszanyitják a zárszerkezetet. Előzze meg a bajt, vásároljon tőlünk biztonságot! Nem feltétlenül szükséges zárszerelő közreműködése, Ön is ki tudja cserélni a bejárati ajtajában a zárbetétet. Mivel nem webáruházként funkcionálunk, tehát nekünk tényleges raktárkészletünk van ezekből az izraeli zárbetétekből. Futárszolgálattal is fel tudjuk adni és másnap már kézhez is kapja a megrendelt méretet.

Az általunk forgalmazott zárbetétekből 35 különböző méretet tudunk raktárkészletről azonnal biztosítani, amelyeket minden cilinder vezérlésű zárszerkezettel ellátott ajtóba, rácsba vagy akár kapuba is be lehet szerelni.

A másik leggyakoribb zárnyitási és betörési módszer a finomnyitás, vagy ún. kocogtatási módszer, amelyet egy erre kifejlesztett szerszámmal végeznek el. Ez tulajdonképpen egy speciális eszköz, amellyel nyomogatják a zárbetétben lévő csapokat, tehát „kifésülik” a zárbetétet, vagy pedig az adott típusú zárbetéthez készítenek egy beütő kulcsot (bump key), amivel pillanatok alatt nyílnak a lapon mart zárbetétek.

A cégünk által forgalmazott izraeli zárbetétek csaprendszere miatt ez a típusú zárnyitás ezeknél a zárbetéteknél lehetetlen. A csap a csaprendszerben felépítésű hengerrel kellene megküzdeni, ami bonyolult művelet, mert nem egy csapot kell lenyomni, hanem a külső csapokban még belső csapok is vannak, amelyek teleszkóposan mozognak egymásban. Ezekből van egymás után 5 darab.

Választható zárbetét típusok

RB SKG prémium zárbetét

Jelen pillanatban az RB SKG zárbetét a legmagasabb kategória, amit kínálni tudunk ügyfeleinknek, vásárlóinknak. Ez MABISZ 6-os minősítéssel rendelkezik, ami a Magyarországon bevizsgált zárak által elérhető legmagasabb fokozat. Tanúsítvány itt.

Az SKG zárbetét mindent tud, amit egy zárbetétnek tudnia kell. Teleszkópikus csaprendszerű, ami azt jelenti, hogy dupla csapsoros, tehát csap a csapban aktiválja a működést. A zárfinomnyitási módszernek abszolút ellenáll. A kulcsban mozgó alkatrész van elhelyezve, ezzel biztosítja a gyártó a másolásvédelmet. A zárbetéthez egy kódkártya tartozik, ezzel lehet csak kulcsot másolni hozzá. Az SKG zárbetét fúrás- és savazás ellen védett, rozsdamentes belső alkatrészekkel rendelkezik. Ami a legfontosabb, hogy dupla törésvédelemmel van ellátva. Az aszimmetrikus méreteknél az első 10 mm ki van könnyítve, illetve a maga a ház jobb és baloldala egy 4 mm-es nagyon kemény acélból összerakott híddal van megerősítve. Tehát a zártörésnek is abszolút ellenáll. A zárbetéthez 3 db gyári kulcs tartozik. Az SKG zárbetétet csak nálunk tudják megvásárolni, a következő méretekben: 31/31, 31/35, 31/40, 40/40, 40/45, 45/45, 43/48, 40/50, 31/55. Ezeknek a zárbetéteknek az árat megtalálja az RB SKG zárbetét menüpontban.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
RB SKG prémium zárbetét és kulcsa
RB kódkártya
Biztonsági zárbetéthez tartozó kulcs

RB LOCXIS minőségi zárbetét

Az RB LOCXIS zárbetét tulajdonságai megegyeznek az SKG zárbetét paramétereivel. Annyi csak a különbség, hogy a LOCXIS zárbetétben nincsen alsó törésvédő híd, hanem a zárbetét két oldalán kikönnyített, letörhető rész van behelyezve.

A LOCXIS zárbetétből óriási raktárkészletet tartunk, több mint 30 különböző méretben. Ezeket a zárbetéteket átveheti raktárunkban hétköznap 8 és 18 óra között. Az árakat és a méreteket megtalálja az RB LOCXIS zárbetét menüpontban.

A LOCXIS kulcsai nagyon kézreeső, kényelmes kialakításúak. Vékony kulcsszára miatt bármilyen zárba, rozettás szerkezetbe beszerelhető, csak a pontos méretet kell nekünk a vásárláskor megadnia.

RB Locxis zárbetét
Az ilyen zárbetét ára megtérül, ha megment a betöréstől
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

RB Dynamic interaktív csapos zárbetét

Ez a zárbetét már nem áll szabadalmi védelem alatt, tehát a kulcsai bárhol másolhatók, ahol tartanak megfelelő nyerskulcsot hozzá. Itt megjegyeznénk, hogy érdemes gyári nyerskulcsra másoltatni! Mi partnerünkhöz, a III. ker. Kerék u. 4. sz. alatti Zárszaküzletbe szoktuk az ügyfeleket irányítani ezzel kapcsolatban. A zárbetéthez 5 db kulcs tartozik.

A Dynamic zárbetét fúrás-, savazás-, zármanipulációs fimonyitás ellen véd, lapon mart kivitelű. Kizárólag cégünk értékesíti ezeket a zárbetéteket is, zárszervizeknek és magánszemélyeknek is árusítunk. A Dynamic cilindernél is ki van könnyítve a zárbetét két oldala, ez az ún. break secure törés elleni védelem. Betörésbiztos zár. Itt is közel 35 méretet tudunk folyamatosan raktárkészletről biztosítani. Az elérhető méretek és árak az RB Dynamic zárbetét menüpontban találhatók meg.

A Dynamic zárbetéthez is tartozik egy plasztik kártya, amely ugyan a másoláshoz nem szükséges, de a kulcsmásoló munkáját megkönnyíti, hiszen a feltüntetett betűkből és számokból álló kódot ütik be az automata kulcsvágó gépbe, mellyel a pontos kulcsmásolat elkészíthető. Így mégis jó, ha a kártya ott van a kulcsmásolásnál.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

RB Keylocx zárbetét – új termékünk

Az RB Keylocx zárbetét a legújabb termékünk, amely ár-érték arányban és biztonsági fokozatában a legjobban forgalmazott termék, amely látszik az eladási darabszámokon is. Egyelőre 12 különböző méret érhető el belőle, de folyamatosan bővítjük a palettát, hogy itt is elérjük a 40 féle szortimentet, hogy minden ajtó estében le tudjuk fedni az igényeket. A Keylocx zárbetétet 2019. januárjában vizsgáltattuk be. A MABISZ minősítés megtekintéséhez kattintson ide.

Az RB Keylocx zárbetét jellemzői a következők. Lapon mart kivitelű zárbetét, 5 darab kulcs tartozik a betéthez. 2030-ig másolásvédelemmel van ellátva, a további kulcsok másolásához a dobozban lévő kódkártya jelenléte szükséges! A kártyán feltüntetett számok 1-6-ig határozzák meg a csapok magasságát, a hetedik csap pedig a mozgó csap a csapban alkatrész, illetve a kulcsnak a legvégében, egy kis rugós fel-le mozgó, szintén mozgó alkatrész aktiválja a csapot, ezáltal fordul el a kulcs a zárbetétben.

A Keylocx ismertetőjele a kerek, fekete műanyag fej, rajta az RB gyártó logója és neve. A zárbetét törés-, fúrás-, finomnyitás és magkihúzás ellen védett, a másolásvédelmen felül. MABISZ 5-ös tanúsítvánnyal rendelkezik. Az RB Keylocx zárbetét elérhető méreteiről és árairól az RB Keylocx zárbetét menüpontban olvashat bővebben. Az 5 kulcsos Keylocx zárbetét kiválóan alkalmas a kínai HiSec és Secdoors ajtóban lévő gyenge minőségű zárbetétek pótlására. Maga a zárbetét fogaskerekezhető, tekerőgomb szerelhető rá, nagyon jó fő- és vezérkulcsos rendszer készíthető belőle.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

A zárbetétek méretezése

A zárbetét méretét az ajtóvastagság határozza meg. A zártesten lévő rögzítő csavar eltávolítása után, a kulcs elfordításával ki tudjuk venni a zárbetétet és a képen látható módon a rögzítő furat közepétől a zárbetét A és B oldalát mérőszalaggal lemérjük.

Ügyeljünk arra, hogy pontosan mérjünk! A képen látható ábra segít a lemérésben.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

A zárbetétek java része másolásvédelem (patented) alatt áll, ami azt jelenti, hogy csakis az általunk megadott helyen tudnak hozzá kulcsot másolni, a kódkártya felmutatásával.

A zárbetétekhez 3 vagy 5 db gyári kulcs tartozik. Vékony kulcsszáruk miatt szinte minden ajtóba, hevederzárba könnyedén szerelhetők. Azonos zárlat is készíthető belőlük.

Semmilyen karbantartást a továbbiakban nem igényelnek, olajozni, kenni nem szabad őket!

Cégünk a magyarországi közvetlen forgalmazója ezeknek a zárbetétnek.

Csomagként történő postázás estén: zárbetét költsége + szállítási költség (kb. 2000 - 3000 Ft).

Elérhetőségünk munkanapokon 8 és 18 óra között:

E-mail cím: zarszerviz365@gmail.com