Zárbetét méretei

A zárbetét mérete a bejárati ajtó vastagságához van igazítva, ezért mielőtt nekiállnak vásárolni, feltétlenül le kell mérni a pontos hosszt.

A zárbetét A és B oldalból áll, mindkét oldal a rögzítő furattól mért távolság, ami bármilyen osztású lehet. Például aszimmetrikus osztás esetén 43/48 mm, 35/40 mm, de a legáltalánosabb méret a 30/30 mm, ami egy sztenderd panelajtóra jellemző leginkább.

Az ajtólap vastagságának növekedésével változhat a zárbetét hossza, kifele vagy befele bármilyen méretig. A legtöbb ajtónál mindkét oldalról kulccsal zárjuk a zárbetétet, ez a kulcs-kulcsos változat.

A zárbetét méretezése talán a legegyszerűbb, ha egy korábban használt cilindert leteszünk egy lapra és megmérjük a zárbetét teljes hosszát, ez a C hossz. Majd a rögzítő furat közepétől mérjük meg az A oldalt, tehát a zárbetét egyik széléig mért távolságot, majd a B oldalt, a zárbetét másik oldaláig mért távolságot. Ellenőrzésképpen, ha a két oldalhosszt összeadjuk (A+B), akkor meg kell kapnunk a teljes hosszt, azaz a C oldalt.

A zárbetétek méretei -zárgyártó függvényében- különböző hosszban érhetők el, pl. 30/30, 30/40, 40/40, 60/50 mm, stb. Minden ajtóba más-más méretű zárbetét szükséges. De nem minden cég tud felsorakoztatni a saját termékéből 30-40 különböző méretet például. Nálunk főként izraeli zárbetéteket lehet vásárolni, négy különböző típusból, több mint 30 méretben, raktárkészletről.

Oda kell figyelni a zárbetét vásárlásakor és a méretezésnél, hogy a zárbetét külső síkja egy síkban legyen az ajtólap síkjával, azaz szintben legyen az ajtóval.

A kiválasztott zárbetéttel az ajtó védelmét lehet erősíteni. Sajnos nagyon elterjedt az olcsó, kínai, rossz minőségű zárbetétek használata a magyaroknál, ezeknek az árai igen csábítók, de nem ajánljuk őket megvásárolni!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak