Zárbetét méretei

A zárbetét mérete a bejárati ajtó vastagságához van igazítva, ezért mielőtt nekiállnak vásárolni, feltétlenül le kell mérni a pontos hosszt.

A zárbetét A és B oldalból áll, mindkét oldal a rögzítő furattól mért távolság, ami bármilyen osztású lehet. Például aszimmetrikus osztás esetén 43/48 mm, 35/40 mm, de a legáltalánosabb méret a 30/30 mm, ami egy sztenderd panelajtóra jellemző leginkább.

Az ajtólap vastagságának növekedésével változhat a zárbetét hossza, kifele vagy befele bármilyen méretig. A legtöbb ajtónál mindkét oldalról kulccsal zárjuk a zárbetétet, ez a kulcs-kulcsos változat.

A zárbetét méretezése talán a legegyszerűbb, ha egy korábban használt cilindert leteszünk egy lapra és megmérjük a zárbetét teljes hosszát, ez a C hossz. Majd a rögzítő furat közepétől mérjük meg az A oldalt, tehát a zárbetét egyik széléig mért távolságot, majd a B oldalt, a zárbetét másik oldaláig mért távolságot. Ellenőrzésképpen, ha a két oldalhosszt összeadjuk (A+B), akkor meg kell kapnunk a teljes hosszt, azaz a C oldalt.

A zárbetétek méretei -zárgyártó függvényében- különböző hosszban érhetők el, pl. 30/30, 30/40, 40/40, 60/50 mm, stb. Minden ajtóba más-más méretű zárbetét szükséges. De nem minden cég tud felsorakoztatni a saját termékéből 30-40 különböző méretet például. Nálunk főként izraeli zárbetéteket lehet vásárolni, négy különböző típusból, több mint 30 méretben, raktárkészletről.

Oda kell figyelni a zárbetét vásárlásakor és a méretezésnél, hogy a zárbetét külső síkja egy síkban legyen az ajtólap síkjával, azaz szintben legyen az ajtóval.

A kiválasztott zárbetéttel az ajtó védelmét lehet erősíteni. Sajnos nagyon elterjedt az olcsó, kínai, rossz minőségű zárbetétek használata a magyaroknál, ezeknek az árai igen csábítók, de nem ajánljuk őket megvásárolni!

Izraeli bejárati RB ajtózárbetét tulajdonsága

A zárbetét kiválasztása mindig minőség és ajtóvastagság függvényében történik.

A mi esetünkben a minőség megválasztása már megtörtént, mert az RB zárbetét egy olyan prémium kategóriát képvisel, amely biztonsági funkciókkal 100 százalékosan ellátott. Az általános dolgokon felül (mint pl. fúrásvédelem, savazás elleni védelem), rendelkezik különböző, felsőkategóriás zárbetétre vonatkozó, magas szintű biztonsági technológiákkal is.

Ilyen például, a mindkét oldalról védett, ún. break-secure törésvédelem, vagy az RB zárbetétben lévő interaktív csaprendszer, ami a finomnyitást és a manipulációs zárnyitást 100 százalékosan kizárja! Továbbá a másolásvédelem, a kulcsban lévő mozgó alkatrész alkalmazása miatt, és nem utolsósorban, a minőségi kialakítás és a széles méretválaszték.

Az izraeli RB ajtózárbetétek méretei

De térjünk vissza az RB zárbetétek méretéhez, hogy hogyan tudjuk a pontos méretet kiválasztani és lemérni.

Az RB zárbetét méretét úgy tudjuk pontosan meghatározni, pl. egy műanyag kilincs-emelős ajtónál, hogy a külső- és belső címke/kilincs-garnitúra külső széleivel egy síkban kell lennie.

Mivel a zárbetét rendelkezik törésvédelmi funkcióval, ha esetleg mégis kilóg, a letört résszel a betörő nem tud mit kezdeni, mert utána sem tudja kinyitni az ajtót. Viszont az RB saját kulcsával, ettől függetlenül, még ki lehet nyitni a zárat. Ha nagyon jó minőséget szeretne, dupla törésvédelemmel, részletesebben az RB SKG zárbetét menüpontban olvashatnak.

Tehát a mérés pontos elvégzéséhez először a zár előlapján lévő rögzítő furatból kell a csavart kitekerni, majd ki kell húzni a zárbetétet a zárszerkezetből. Így már meg tudjuk mérni a rögzítő furat közepétől, az A illetve B oldali távolságokat. LÁSD A LENTI KÉPEN!

Vékony ajtóknál általában kisebb a méret, rövidebb a zárbetét, így az A és B oldal általában egyforma, pl. 31/31 vagy aszimmetrikus pl. 31/35mm. Vastagabb ajtóknál, mint pl. a HiSec ajtó, lehet akár 31/40, 31/55 vagy akár 45/45mm is a méret.

Az RB gyár a dobozon feltünteti a zárbetét méretét. Az izraeli zárbetétek általában 31 mm-es méretűek, szemben az európai 30 mm-rel. Ez a legrövidebb méret, a hosszabbik oldal pedig 40, 55, 45, stb., bármilyen méret lehet, mert a zárbetét többi mérete megegyezik az európai sztenderd méretekkel.

A régi zárbetét kiszerelése után az új RB zárbetétnek könnyen bele kell menni a szerkezetbe. Mielőtt meghúznák a rögzítő csavart, próbálják ki, hogy tökéletesen működik-e, nem akad, nem szorul, mert így nem lesz probléma a zárbetéttel.

Nemcsak sima tolókavivős zárbetétet tudunk az ajtóba tenni, hanem akár tekerőgombos kivitelt belülről, vagy pedig fogaskerekes meghajtásút különböző típusú hevederzárakba, Turul rendszerű biztonsági ajtókba, illetve a Magyarországon legtöbbet beszerelt, Superlock és Mul-T-Lock többpontos bejárati ajtókba.

Zárbetét cseréje szakszerűen, házilag

Egy zárbetét cseréjéhez nem kell atomfizikai tudomány vagy doktori disszertáció, hiszen kilazítom, kiveszem, visszateszem, meghúzom és már működik is. Kb. egyperces a művelet, ha megvan az új zárbetét és méretében is passzol. Ajtó függvényében, persze.

Igen ám, de vannak olyan esetek is, mint pl. a HiSec kínai ajtó zárbetét cseréjénél, ahol a betét eltávolításához a kilincsgarnitúrát szét kell szedni. Itt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen méretű a zárbetét. Majd, ha szembesülünk azzal, amikor a zárbetét nem megy a helyére, jön a fejvakargatás, de beleerőltetjük, meghúzzuk és nem fordul el a kulcs.

Vagy pl. a Mul-T-Lock ajtónál, ahol a rögzítő csavar kitekerése után a zárbetét megmozdul, de nem jön ki, és már vissza se megy a helyére. Például azért, mert a törésvédőt le kell először szedni, majd a belső kilincsgarnitúrát. Ez csak két példa, a száz közül, amikor a zárbetét csere akár az egész hétvégét katasztrófává változtatja, majd hétfőn viszik vissza a boltba a zárbetétet, melynek a csomagolása saláta és olajos, a zárbetét és a kulcsok összevissza vannak karcolva és a boltban már nem veszik vissza (teljesen jogosan!).

Mielőtt bármilyen zárbetétet vásárol, gondolja végig, hogy ön vagy családtagja, barátja, rokona el tudja-e végezni a régi zárbetét kiszerelését és az új zárbetét beszerelését!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak