Zárbetét karbantartása

A zárbetéteket nem jellemző, hogy karbantartani kell, de bizonyos típusokat, fajtákat a saját kenőanyagukkal érdemes kenegetni.

Mit érdemes használni a zárbetét karbantartásához?

A jó minőségű zárbetéteknél a könnyű működés a jellemző. Amikor azonban a zárhengerbe nehéz a kulcsot behelyezni, akkor érdemes valamilyen kenőanyaggal megkenni, de inkább a garfitport javasolnánk. Grafitport minden zárszaküzletben lehet vásárolni, ha ez valamiért nem kivitelezhető, egy ceruzahegyből is lehet grafitporhoz jutni, majd azt a hengerbe juttatni. A grafitpor csodákra képes, egyszer-kétszer meg kell járatni a betétet, forgatni a kulcsokat és szinte akadálytalan lesz a működés.

A grafitport vagy közvetlenül a zárbetétbe kell juttatni, de érdemesebb a kulcsa szórni és azzal juttatni be azt a zárbetétbe.

Vannak még Mul-T-Lock és Abus spray-k, melyek egy vékony felületet képeznek a zárcsapokon, illetve az alkatrészeken, ezek is elősegítik a zár hosszútávú működését. Grafitport és kenőanyagot egyszerre használni azonban tilos!

Jó ötelet-e a zár olajozása?

Tilos a zárbetéteket WD40-nel, műszerolajjal, étolajjal vagy bármilyen egyéb zsírral kezelni, kenni, hiszen ezek a zsírok magukhoz vonzzák a szennyeződéseket. Lehet, hogy pillanatnyilag jobb működést biztosítanak, de hamarosan újra elkezd majd akadni, majd nem fog nyílni a zárbetét.

A zár olajozása tilos

A zár olajozása tilos

Értelemszerűen az olcsó, pl. Elzett zárbetéteket, amelyek 1000-2000 forintba kerülnek, nem érdemes karbantartani, hiszen egy ilyen kenőanyagos spray 3000-4000 forintba kerül, így érdemesebb inkább új zárbetétet vásárolni.

A zárbetétek karbantartása elvégezhető házilag is, de mindig figyelni kell arra, hogy mit, hogyan és mennyit teszünk bele. A zárbetét karbantartása során, ha a kenőanyag bevitele nem hat, tehát továbbra is akadozik a zárbetét, akkor meg kell nézni, hogy nincs-e probléma a kulcsokkal, vagy érdemes elgondolkozni a zárbetét cseréjén.

Zárbetét vásárlásával kapcsolatban forduljon hozzánk, mi segítünk Önnek!

zarszerviz365@gmail.com