Zárbetét fogaskerekezése

Sokan nem tudják, hogy a zárbetétnek a közepén nemcsak a tolókavivő, vagy másnéven zárszakáll működtetheti a zárat, hanem különböző fogszámú fogaskerekek is hajthatják a zárakat.

Ezek a fogaskerekek a magyar piacon hevederzárak fogasléceit forgatják a különböző típusú hevederzárakban, mint pl. BARLOCK, Miskolci, Prezidium, Magzett, Ajtómentő, Turiss, Iseo, valamint a biztonsági ajtókban lévő, hárompontos, fogasíves, Mul-T-Lock és Superlock szerkezeteket is.

Az izraeli RB zárbetét kiválóan alkalmas mind a hevederzárak, mind a biztonsági ajtókban lévő zárak meghajtására. A zárbetét méretét mindig az ajtóvastagság határozza meg. Az RB cilinder széles méretválasztékával szinte minden ajtóba beszerelhető. Az RB zárbetét a gyártótól zárszakállal érkezik hazánkba, tehát a fogaskerék itt kerül felszerelésre az alkalmazási terület és a megrendelő igénye szerint.

A biztonsági ajtóban lévő zárbetét fogaskerekének nagy holtjátékkal kell bírnia, mert a nyitási és zárási műveletnél hosszabbak a záródási pontok. Tehát ha a fogaskeréknek nincs holtjátéka, akkor nem biztos, hogy kijön a kulcs a zárás után, mert olyan állásba kerül a henger, hogy nem engedi ki a kulcsot.

Hogyan történik az RB zárbetétek kulcsainak másolása?

Az RB zárbetétek interaktív csaprendszerűek, fúrás-, savazás-, finomnyitás-, magkihúzás-, illetve törés ellen vannak védve, továbbá másolásvédelemmel is el vannak látva. A zárbetétekhez tartozik egy ún. kódkártya, amely a másolásvédelmet szolgálja és a könnyebb, pontosabb kulcsmásolást segíti elő. Az izraeli RB zárak kulcsait már nem kulcsról kulcsra másolják, hanem egy félautomata vagy teljesen automata kulcsvágó gépen vágják ki a beállított kódok alapján.

Nagy előnye továbbá a zárbetéteknek, hogy a kulcs-szára hosszú, vékony, vállnyak nélküli, így minden forgógyűrűs, rozettás pajzson könnyedén átmegy. Például, Superlock és Mul-T-Lock ajtókba, hevederzárakba és szoros forgógyűrűs kínai, HiSec ajtókba kiválóan alkalmasak.

Ami fontos szempont, a fogaskerék minősége és anyaga. Ha lehet, érdemes mindig gyári fogaskerekeket használni, hogy ne kelljen reszelgetni, igazítani a vastagságán, furatán, mert hosszútávon ez átfordulást eredményez.

Az RB zárbetétbe semmilyen olajat nem szabad tenni, mert gyárilag a saját kenőanyagukkal el vannak látva. Ebbe grafitport szórni nem szabad, mert bemocsarasodhat a grafit a kenőanyag keveredésével.

Zárbetét fogaskerekezése
Zárbetét fogaskerekezése

Izraeli zárbetét fogaskerekezése

A Magyarországon forgalomban lévő hevederzárakat zárbetét működteti, különböző méretben és minőségben. Az Iseo Turiss hevederzár kivételével, mindegyiken valamilyen osztású és fogszámú fogaskerék van felszerelve, amely a fogazott lécet vagy fogas-rudat, fogasívet működteti. Cégünk saját izraeli zárbetéteket forgalmaz az ügyfelek, megrendelők számára. Ennek egyik oka a megbízhatóság, mert közvetlenül a zárgyártótól érkeznek hozzánk a cilinderek, így tudjuk megkövetelni a minőséget és érvényesíteni az esetleges garanciát. A másik ok pedig, hogy az RB LOCXIS zárbetét a MABISZ legmagasabb besorolását kapta, amely biztosítja a betörés esetén történő kártalanítást a biztosítók részéről.

A magyar piacon forgalomban lévő hevederzárak (Miskolci, Magzett, Elga, Biztibuk, Prezidium, Barlock, stb.) európai szabvány méretűek, ami azt jelenti, hogy bármelyik méretazonos zárbetéttel kompatibilis a zárszerkezet. Még akkor is, ha a különböző gyártók a rögzítő csavar furatát a megszokott helyhez képest arrébb tették.

A hevederzárbetétek sztenderd mérete a 31/55 mm-es aszimmetrikus osztás. Ilyet tud tőlünk mind RB LOXCIS, mind RB Keylocx kivitelekben vásárolni. A zárbetétek MABISZ tanúsítványa letölthető és megtekinthető itt.

Nem tartjuk értelmét különböző márkájú zárbetétek forgalmazásának, hiszen mi nem vagyunk zárszaküzlet, foglalkozzanak ezzel ők. Persze óriási a kínálat a zárszaküzletekben, de nem mindenki akarja megfizetni a jó- vagy csúcsminőséget és sokan szeretnének olcsó, kínai zárbetétet a hevederzárjukba. Mi ilyen olcsó betétekkel nem foglalkozunk, mert nem biztonságosak és nem lehet rájuk garanciát sem vállalni. Viszont akinek jó minőségű biztonsági zárbetét kell, amely leinformálható, akkor bátran válasszon minket!

Interaktív csapos hevederzárbetét

Az RB Keylocx változata és LOCXIS típusa ugyanazon szisztéma szerint van felépítve, mint a Mul-T-Lock cilinderek. Törésvédelem, interaktív csaprendszer, egyedi hengerkialakítás és mozgó alkatrész. A Keylocx zárbetéthez 5 db kulcs, a LOCXIS zárbetéthez 3 db kulcs tartozik és másolásvédelmi kódkártya.

Az izraeli zárbetétet nemcsak hevederzárakba, hanem szinte bármilyen ajtó zárszerkezetébe be lehet szerelni. Legyen szó műanyag ajtóról, HiSec ajtóról, trezorzáras ajtóról, vagy bármilyen hazánkban forgalomban lévő bejárati ajtóról, amit zárbetét működtet.

Ne felejtsék el, hogy az ajtó biztonsága a zárbetéten múlik! Ezen nem szabad spórolni, mert ez tartja vissza a betörőt a lakásba történő behatolástól! Ezért is ajánljuk jó szívvel az RB zárbetét család mindkét termékét, amelyeket raktárkészletről biztosítunk ügyfeleink számára, bármilyen hevederzárról legyen is szó!

Zárbetét fogaskerekezése
Zárbetét fogaskerekezése