Zárak fajtái

Manapság rengeteg fajta zár létezik, melyek közül mindegyiknek megvan (vagy megvolt régen) a maga funkciója. Ebben a cikkben igyekeztük a legfontosabbakat összegyűjteni.

Ajtózárak fajtái

Az első és talán legfontosabb csoport, amiről beszélni szeretnénk, azok az ajtózárak. A feladatuk teljesen egyértelmű: megvédeni a lakásunkat a rossz szándékú behatolóktól. A feladat fontossága miatt pedig az idők során az ajtózárak rengeteg változáson mentek keresztül és ma számtalan változatban elérhetőek. Az ajtózár típusokat több szempontból is lehet vizsgálni (pl.: ár, működési elv). Mi most az általuk nyújtott biztonságra fogunk koncentrálni.

Portálzárak

  • Működésük: Cilinderes kulcsvezérlés
  • Felhasználásuk: Az ajtózáraknak ezt a típusát általában fém- vagy műanyag ajtókban, vaskapukban, alumínium portálakban szokták használni.

Bevésőzárak

A bevésőzárak az egyik legelterjedtebb fajtái az ajtózáraknak. Nevüket onnan kapták, hogy a zárdoboz az ajtó élébe van bevésve, ez lehet fa- vagy fémtok.

  • Működésük: Általában két változata van: a hagyományos, tollas kulcsos kivitel, pl. szobaajtókban, illetve a modernebb, cilinderzáras változat.
  • Felhasználásuk: Régebbi változatával régi kapukban, panellakások ajtajában lehet találkozni. A cilinderes változat inkább modern lakásokra, biztonsági bejárati ajtókra jellemző.

Többpontos zárak

Amíg az előző zártípusok csak egy helyen rögzítették az ajtót, addig a többpontos zárak az ajtóél teljes hosszán végigfutnak és több ponton reteszelnek.

Működésük: Leggyakrabban a kilincs felhúzásával lehet működtetni. A zárat működtető zárbetét jelen esetben is cilinder zárbetét.

Felhasználásuk: A portálzárakhoz hasonlóan jellemzően ezt az ajtózár fajtát is műanyag és fa ajtóknál szokták alkalmazni. Kivétel: a magas biztonságot nyújtó, olasz trezorzárak esetében. Pl. Cerutti, Sab, Iseo szerkezetek. Ezek minden esetben fém (acél) ajtókba vannak beszerelve.

Biztonsági zárak (trezorzárak)

Ezek a zárak egy újabb fokozatot jelentenek biztonság terén. Ez annak köszönhető, hogy nem csak egy irányba (előrefele) záródik, hanem felfelé és lefelé is. Ez a zárás pedig vastag acéltüskékkel van megoldva.

Működésük: Létezik tollas kulcsos változat (ez az elterjedtebb), de cilinderzáras is.

Felhasználásuk: Újépítésű lakások bejárati ajtóiban találkozhatunk ezzel a zártípussal. Továbbá rengeteg biztonsági ajtót is ilyen zárral szerelnek fel.

Cégünk sok különböző biztonsági zárat forgalmaz ezeket meg tudja a következő linkeken tekinteni: Izraeli zárak, Olasz zárak.

Négyirányú ajtózárak

A biztonság még tovább fokozható az ajtózáraknak ezen típusával. Ahogyan a nevük is sugallja, ezek mind a négy irányban zárják az ajtót. Elől és hátul acél tüskékkel, alul és felül pedig rudakkal történik a zárás.

Működésük: Nem csak a nyújtott védelem, de a szerkezet is különleges. Fogasíves szerkezettel működnek általában ezek a típusú zárak.

Felhasználásuk: A trezorzárakhoz hasonlóan ezek is leginkább lakóparkok ajtaiban és biztonsági ajtókban találhatók meg. Itt hangsúlyoznánk, hogy a zárbetéten fogaskerék meghajtás van, ami a kulcs elfordításával hajtja a Superlock szerkezetet.

A négyirányú zártípusból is forgalmazunk, egészen pontosan a Superlock zárat.

A többpontos zárfajták egyike, az izraeli Superlock zár

Másodzárak

Az ajtózárak különleges típusai a másodzárak. Ahogy a nevükből is sejthető, sosem állnak önmagukban az ajtón. Mindig kiegészítésként szerepelnek, hogy kiegészítsék az elsődleges zár által nyújtott védelmet.

Persze másodzárakból is rengeteg féle létezik, és ezek is különböző szintű védelmet nyújtanak. A legelterjedtebbek ebből az ajtózár fajtából a következők:

    • Ajtóláncok (nem zár, csak lélektani védelem)
    • Gombos felsőzárak (ha jót szeretne: olasz Potent zár)

 

  • Hevederzárak: A leggyakrabban használt hevederzárak a vízszintes zárak. A zár két záró rudat mozgat, amik a fal két oldalába reteszelnek. Ezek tökéletes védelmet nyújtanak az ajtó befeszítése ellen. Elérhető hevederzár kínálatunkat itt tudja megtekinteni.

 

  • Rászegező másodzárak: A rászegező záraknak több nagy előnye is van: könnyen felszerelhetőek, sok olyan helyen alkalmazhatóak, ahol a hevederzárak nem és mégis nagyon komoly védelmet nyújtanak befeszítés ellen. Egy ilyen rászegező zár, amit mi is árusítunk: Potent másodzár.

Az ajtózárak fajtáinak egy csoportját a másodzárak teszik ki

További zár típusok

Az ajtózárakon kívül is rengeteg különböző zár típus létezik. Ezek közül bemutatjuk még a teljesség igénye nélkül a legelterjedtebbeket.

Lakatok

Lakattal már valószínűleg mindenki találkozott élete során. Az eddigi zárakkal ellentétben ezek nincsenek helyhez rögzítve, tudjuk használni különböző dolgok zárására is. Két népszerű kivitelben érhetőek el: kulcsos és kombinációs formában. A kombinációs lakatok esetében egy számkombinációt kell megadni ahhoz, hogy kinyíljon a zár. Nagyon gyakran lehet őket régi kapukon látni, illetve bicikliket is gyakran zárunk le lakatokkal.

Elektromos zárak

Az elektromos zárak a lakatokhoz hasonlóan rengeteg különböző formában vannak jelen. A hagyományos zárakkal szemben a legnagyobb különbség az, hogy a nyitáshoz nincsen szükség kulcsra. Az elektromos záraknak csak egy elektromos jelet kell kapniuk a nyitáshoz, ez pedig jöhet többféle forrásból is: ujjlenyomat, jelszó vagy akár rádiófrekvencia. Leggyakrabban a lépcsőházak bejárati ajtajában és az autóknál találkozhatunk ezzel a zár fajtával.

Egyéb zár fajták

Néhány zárfajta esetében a megkülönböztetést nem az általuk nyújtott biztonság, vagy pedig a nyitás módja jelenti, hanem az, hogy hol használják őket. Ide tartoznak a postaládazárak, bútorzárak, garázs- és pince ajtózárak. 

Összefoglalás

Összegzésként elmondhatjuk, hogy rengeteg különböző fajta zár létezik. Részletesen bemutattuk a szakterületünket jelentő ajtózárakat, majd írtunk még az egyéb, különböző zártípusokról is.

Amennyiben valamelyik bemutatott termékünk felkeltette az érdeklődését vagy kérdése van, írjon nekünk a zarszerviz365@gmail.com címre.