Viro-Cerutti bejárati ajtózár cseréje, új kilinccsel

A legrégebbi zárszerkezetek egyike a Viro, amely még mindig működik. Igaz, a kilincset már két embernek kell lenyomni, de a zárszerkezet akadálytalanul üzemel. A legtöbbször ezzel a jelenséggel keresnek fel minket, de a kilincslógáson és a nehézkes működésen csak a zárszerkezet kicserélésével tudunk segíteni. Azért nehéz lenyomni a Viro-Cerutti zár kilincsét, mert a közel 15-20 év alatt a sok kilincsnyomkodástól berágódott a kilincsdió, kikopott a házból, és üresen lötyög jobbra-balra, ami a nehéz lenyomást eredményezi. Ettől függetlenül a zárszerkezet is ugyanúgy meg van kopva, csak nem érezni úgy, mint a kilincset, mert a lamella a kulcsokkal együtt kopott, így könnyebb a működés, nincs súrlódás, akadálymentes záródás van csak.

Mikor szükséges a Viro zárak kicserélése a bejárati ajtóban?

Ha eredeti Viro vagy Cerutti zár van az ajtóban, akkor legalább 7-20 év közötti zárakról beszélünk. A működési óraszámot nem lehet tudni pontosan, de egy szakember a kulcs kopásából és a zárnyelv visszahúzódásából meg tudja állapítani, hogy esetleges meghibásodásból kell-e a zárcsere. Ezenkívül cserélünk még zárat kulcselhagyás miatti probléma miatt, új lakásba költözéskor, vagy tulajdonos- és bérlőváltás esetén.

Miért fontos a kilincs csere is a zárcserekor?

Az eredeti olasz Viro zárak esetében a szintén eredeti, tömör rézkilincsek vannak felszerelve, melyek súlyuknál fogva elég komoly terhet tesznek a zárszerkezet rugójára. Ezért van az, ha végigmegyünk egy Viro ajtós lépcsőházban, akkor nem vízszintesen van a legtöbb helyen a kilincs, mint normál esetben, hanem 2-3 cm-rel lejjebb áll (lóg) a vízszintestől. Ez az állapot évek alatt alakult ki. Nem szabad vele sokáig játszani, mert ha a kilincsdióból letörik egy alkatrészdarab és beszorul a lamellák közé, akkor kizárólag zárfúrással vagy lékeléssel lehet kinyitni a tollas szerkezetet, ami azért elég időigényes, és az ajtó borításán is marad egy lyuk a kulcslyuk körül, ami egyáltalán nem esztétikus. Ezt mindenképp meg kell előzni.

Hogyan történik a zárcsere? Mi a menete?

A legtöbb ügyfelünk vagy ajánlás útján, vagy a neten keresztül jut el hozzánk. Beazonosítjuk a megrendelő ajtaját, zárszerkezetét, pl. jobbos vagy balos, Viro vagy Cerutti – új szériák esetén Potent-, és az ügyfélnek kiajánlunk egy komplett szolgáltatást, kiszállással, munkadíjjal, új zárral és kilinccsel együtt. Számunkra mindig nagy segítség, ha emailben küldenek nekünk a zárról és a kulcsról egy fényképet, ezek után tudjuk tisztázni a pontos árat és a csere időpontját.

Budapest minden kerületében fix áron dolgozunk, Pest megyében és vidéken azonban nemcsak az ár változik, de az időpont is kitolódik a munkáink mennyisége miatt. A helyszínen kicserélt zárakra és kilincs-szettekre egy év jótállást biztosítunk, rendeltetésszerű használat mellett.

Maga a zár kicserélése, ajtószerkezet függvényében, 1,5-2 órát vesz igénybe. Ez az időintervallum függ attól, kifelé vagy befelé nyílik-e az ajtó, csavarozható-e a belső burkolat vagy fel van ragasztva, illetve mennyire szakszerűen szerelte be anno a gyártó a zárat az ajtóba, esetleg szükséges-e a zárcsere után az ellendarabon igazítani, a zárat pozícionálni.

Pest megyei és vidéki Viro zárak kicserélése

Pest megyében és a vidéki nagyobb városokban, mint pl. Miskolc, Pécs, Debrecen, ezresével vannak telepítve olasz záras bejárati ajtók. Ezek 15-20 éve lettek beszerelve. Egyre több hívásunk van vidékről is, hogy akadozik a zár, nehezen nyílik, nehezen fordul a kulcs, csak nem találnak senkit, aki ezekhez értene az adott városban. Forduljanak hozzánk bizalommal, mindenkinek megpróbálunk segíteni!