Vészfunkciós zárbetét

Vészfunkciós zárbetét alatt olyan zárbetétet értünk, amit akkor is ki lehet nyitni kívülről kulccsal, ha a belső oldalon benne van a kulcs a zárban és rá van fordítva. A vészfunkciót más szóval pánikfunkciónak, vagy dupla kuplungnak is nevezik, ezek a szavak mind egy kategóriát jelentenek.

Miért hasznos a vészfunkciós zárbetét?

Gyakran előfordul, hogy a már előbb hazaérkezett lakó benne hagyja a zárban a kulcsot, hiszen nem akarja az ajtót nyitva hagyni. Vészfunkciós zárbetét használata esetén, ilyenkor a később hazaérő a saját kulcsával nyitni tudja az ajtót.

Érdemes még vészfunkciós zárbetétet választani idősebb emberek ajtóiba, hiszen rendszeresen a zárban felejtik a kulcsot, és ha nem rendelkezik a zárbetét vészfunkcióval, akkor kívülről nem nyitható az ajtó csak rongálással. Ugyanez igaz, ha esetleg valaki rosszul van a lakásban és benne van a kulcs a zárban.

Milyen biztonsági zárbetétbe lehet vészfunkciót szerelni?

A zárbetéteknek csak 10 százaléka rendelkezik vészfunkcióval és azokból is főként az alap-méretek. Mi bármilyen méretű, általunk forgalmazott RB zárbetét család zárbetétjébe bele tudjuk szerelni a vészfunkciót! Ezekről a zárbetétekről itt olvashat részletesen.

Hogyan működik egy vészfunkciós zárbetét?

Egy egyszerű magyarázat a működési elvre, amit láthatnak a lenti fotókon is. A zárbetét közepére felszerelt tolókavivőt kicseréljük egy olyan tolókavivőre, amelynek a közepében egy olyan kis rugós alkatrész van, ami egyik oldalról a másik oldalra átmozdul. Tehát ha az egyik oldalról a kulcs nyomja ezt az alkatrészt, ettől függetlenül a másik oldalon behelyezett kulcs szintén be tudja nyomni, mert a kulcs mindkét oldalról történő benyomásával a kis alkatrész a rugó hatására elmozdul. És ettől az elmozdulástól fordítható el a kulcs.

Ilyen vészfunkciós alkatrészt még fogaskerekes zárbetétekre is tudunk telepíteni, ami szintén megelőzi azt, hogy ha benne van a zárban a kulcs, kívülről nem kelljen szétfúrni a zárat, ha valaki nem reagál a csengetésre. Tehát a vészfunkció egy nagyon jó dolog és töredékébe kerül annak, amennyibe kerülne egy zárbetét rongálással történő zárnyitása, majd a zárcsere.

Amennyiben szeretne vészfunkciót szereltetni a zárbetétjébe kérjük hívjon minket az +36302655531-es telefonszámon vagy küldjön egy emailt a zarszerviz365@gmail.com címre.

vészfunkció nélküli zárbetét
vészfunkciós zárbetét