Vészfunkciós zárbetét

Sokan nem tudják pontosan, hogy ez a szakmai kifejezés mit is takar.

Gyakran előforduló helyzet az, amikor valaki hamarabb hazaér a családból, majd bezárja az maga mögött az ajtót, és benne hagyja a kulcsot. Így, aki másodiknak érkezik haza, nem tudja kívülről a kulcsával kinyitni a zárat, ezért a bent lévő személy jelenléte szükséges az ajtó kinyitásához.

Amikor a biztonságról van szó, ez nagyon jó dolog, ám a legtöbbször mégis bosszúsághoz vezethet. Például, ha az a családtag, aki rázárta magára az ajtót, valamilyen okból kifolyólag nem tud az ajtóhoz jönni, akkor a többiek nem tudnak bemenni.

A fent említett problémák elkerülése érdekében, érdemes a vészfunkcióval ellátott zárbetétet használni, amellyel a fenti problémák kiküszöbölhetők. A vészfunkciós alkatrész tulajdonképpen egy nagyon jó találmány, ami több esetben is kiválóan alkalmazható. Ilyen pl. a becsapódott ajtó esete, ha van tartalék kulcs és kívülről gomb van.

Vagy éppen, ha valaki rosszul van a lakásban, akkor kívülről a hozzá tartozó kulccsal szintén nyitható a zárbetét (családtagok kulcsai például). Sokszor előfordul, hogy egy kisgyerek belülről ráfordítja a kulcsot vagy éppen tekerőgombot, de ha van valakinél tartalék kulcs, akkor ez is könnyen nyitható, nem kell szétfúrni a zárbetétet, majd újat venni.

A vészfunkciós zárbetét több néven is ismert. Ilyen a duplakuplungos zárbetét, pánikfunkciós zárbetét, vésznyitó funkciós zárbetét. Ezek mind azokat a kívül-belül kulccsal nyitható zárbetét kifejezéseket takarják, erre utalnak.

A vészfunkciós zárbetétek akkor is nyithatók, ha az ajtózár belülről be van zárva, és a kulcs el van fordítva. Kívülről ilyenkor egy másik kulccsal nyitható a zár, még akkor is, ha a kulcs belülről benne van a zárban.

Izraeli zárbetétre felszerelhető vész-, pánikfunkció

A vészfunkció gyárilag nincs beszerelve a zárbetétbe, de bármelyik méretű RB LOCXIS, SKG vagy Keylocx betétre rászerelhető. Tulajdonképpen ilyenkor a zárbetét tolókavivőjét cseréljük ki egy gyárilag beépített tolókavivős rugós hajtásra, ami a kívül-belül kulcsos nyitást tudja produkálni. A weboldalunkon felsorolt izraeli zárak bármelyikére fel tudjuk telepíteni akár a vészfunkciót, akár a tekerőgombot, 6000 Ft-os költségért. Erre jön még rá a kiválasztott zárbetét ára.

Kínálatunkban a zárbetétek különböző kivitelben érhetők el, ilyen a vészfunkciós zárbetét is. Ezek a zárbetétek a normál zárbetétek gyakori problémáit küszöbölik ki. Ez kizáródáshoz vezethet, mivel egy sztenderd zárbetét esetében, egy belülről bezárt ajtó kívülről kulccsal nem nyitható. A belülről benne maradt kulcs problémáját a zárbetét esetében az izraeli RB gyár egy speciálisan kialakított, rugós, duplakuplungos zárszakállal oldotta meg. A vészfunkciós zárbetéteket dupla-kuplungos zárbetétnek is nevezik szakmai berkekben. Nagyon hasznos lehet idős, beteg emberek számára, akik gyakran benne felejtik a kulcsot a zárban, és az ápolásra helyszínre érkező személy nem tud ilyenkor bemenni, ha nincs a zárbetétben vészfunkció.

Amikor az ügyfél kiválasztja a számára megfelelő zárbetétet, nagyon sok szempontot kell szem előtt tartani. Soha nem az olcsóság (ár) alapján kell választani ilyenkor, hanem hogy milyen védelmi rendszerekkel van a zárbetét ellátva, és ezek mire jók, mert a zár a biztonságunkat szolgálja.

Vészfunkciós zárbetét

Vészfunkciós zárbetét alatt olyan zárbetétet értünk, amit akkor is ki lehet nyitni kívülről kulccsal, ha a belső oldalon benne van a kulcs a zárban és rá van fordítva. A vészfunkciót más szóval pánikfunkciónak, vagy dupla kuplungnak is nevezik, ezek a szavak mind egy kategóriát jelentenek.

Miért hasznos a vészfunkciós zárbetét?

Gyakran előfordul, hogy a már előbb hazaérkezett lakó benne hagyja a zárban a kulcsot, hiszen nem akarja az ajtót nyitva hagyni. Vészfunkciós zárbetét használata esetén, ilyenkor a később hazaérő a saját kulcsával nyitni tudja az ajtót.

Érdemes még vészfunkciós zárbetétet választani idősebb emberek ajtóiba, hiszen rendszeresen a zárban felejtik a kulcsot, és ha nem rendelkezik a zárbetét vészfunkcióval, akkor kívülről nem nyitható az ajtó csak rongálással. Ugyanez igaz, ha esetleg valaki rosszul van a lakásban és benne van a kulcs a zárban.

Milyen biztonsági zárbetétbe lehet vészfunkciót szerelni?

A zárbetéteknek csak 10 százaléka rendelkezik vészfunkcióval és azokból is főként az alap-méretek. Mi bármilyen méretű, általunk forgalmazott RB zárbetét család zárbetétjébe bele tudjuk szerelni a vészfunkciót! Ezekről a zárbetétekről itt olvashat részletesen.

Hogyan működik egy vészfunkciós zárbetét?

Egy egyszerű magyarázat a működési elvre, amit láthatnak a lenti fotókon is. A zárbetét közepére felszerelt tolókavivőt kicseréljük egy olyan tolókavivőre, amelynek a közepében egy olyan kis rugós alkatrész van, ami egyik oldalról a másik oldalra átmozdul. Tehát ha az egyik oldalról a kulcs nyomja ezt az alkatrészt, ettől függetlenül a másik oldalon behelyezett kulcs szintén be tudja nyomni, mert a kulcs mindkét oldalról történő benyomásával a kis alkatrész a rugó hatására elmozdul. És ettől az elmozdulástól fordítható el a kulcs.

Ilyen vészfunkciós alkatrészt még fogaskerekes zárbetétekre is tudunk telepíteni, ami szintén megelőzi azt, hogy ha benne van a zárban a kulcs, kívülről nem kelljen szétfúrni a zárat, ha valaki nem reagál a csengetésre. Tehát a vészfunkció egy nagyon jó dolog és töredékébe kerül annak, amennyibe kerülne egy zárbetét rongálással történő zárnyitása, majd a zárcsere.

Amennyiben szeretne vészfunkciót szereltetni az izraeli zárbetétjébe kérjük küldjön egy emailt a zarszerviz365@gmail.com címre.

vészfunkció nélküli zárbetét
vészfunkciós zárbetét
Vészfunkciós zárbetét
Vészfunkciós zárbetét
Vészfunkciós zárbetét