Védett profilú, kódkártyás zárbetét

Ebben az írásunkban a védőkártyával ellátott zárbetétekről, valamint a védett profilú zárbetétekről írunk, mert sokan keverik a kettőt, és nem egészen világos számukra, hogy az előbb említett kifejezések mit is takarnak pontosan.

Kezdjük a védőkártyával.

A védőkártya, vagy más szóval kódkártya néhány kivételtől eltekintve a prémium, azaz csúcskategóriás (felsőkategóriás) zárbetétekhez tartoznak. Ez a kártya hasonló egy bankkártyához, még talán a mérete is ugyanakkora és műanyagból (plasztik) készül. Itt meg is említenénk, hogy vannak papírkártyával ellátott zárbetétek is, de az esetek javarészében azok kulcsai már szabadon másolhatók, így a papírkártyának sok értelme nincs.

Mire jó a védőkártya? A kódkártyás zárbetétek kulcsai szabadalmi védelemmel vannak ellátva, így a kulcsok másolása bizonyos mértékben korlátozva van. Ez annyit jelent, hogy kizárólag gyári nyerskulcsokra történhet a másolás, amit a gyár biztosít a forgalmazóknak, partnereknek. Ezekhez a nyerskulcsokhoz nem mindenki juthat hozzá, tehát egy kis kulcsmásoló üzlet, ahol pl. még cipőjavítással, esernyőjavítással is foglalkoznak (tehát nem a kulcsmásolás a fő profil), nem fog tudni nyerskulcshoz hozzájutni. A nagyobb zárszaküzletek kulcsmásolói viszont általában igen. Ezeken a helyeken tudnak az ügyfelek kulcsokat másoltatni, ám ehhez szigorúan szükséges a kódkártya bemutatása, amely alapján a kulcsmásolatok elkészíthetők. Kódkártya nélkül a kulcsmásolás kizárt, így, ha nincs meg ez a kártya, ki kell cserélni a zárbetétet. Ezt jelenti a kártyavédelem.

Erről még annyit, hogy vannak olyan zárbetétek is forgalomban az országban, amelyekhez tartozik kódkártya, ám a másolásvédelem már lejárt, így a kulcsok szabadon másolhatók. Ezeket a kulcsokat bárhol le tudják másolni a kártya jelenléte nélkül is. Kicsit megtévesztő lehet ez a vásárlók számára, mert sajnos visszaélhetnek ezzel kereskedők vagy zárszerviz cégek, hogy a kártyára hivatkozva felsőkategóriás betétnek adnak el egy egyszerűbb zárbetétet. Érdemes vásárlás vagy zárcsere előtt ezeknek utánanézni, hogy valamennyire azért tájékozottak legyenek ebben a témakörben azok, akik kódkártyás zárbetétvásárlás vagy csere előtt állnak.

Térjünk rá a védett profilra. Védett profil bármilyen kategóriájú zárbetét lehet, de itt is elsősorban a felsőkategória a jellemző. A védett profil annyit jelent, hogy a profil megvásárlóján kívül, ezt a profilt senki másnak nem adják el, és senki más nem tud nyerskulcshoz sem hozzájutni. A védett profilú zárbetétek általában cégekhez, zárforgalmazókhoz, zárszerviz cégekhez tartoznak. Ilyenkor az adott cég, szerződést köt a gyárral, és kap egy egyedi, saját, védett profilt, amihez rajta kívül senki más nem tud hozzájutni. Nyerskulcsokkal is csak ezt a céget szolgálják ki, így a kulcsmásolás csak azon a helyen oldott meg, akiknek ez a cég a nyerskulcsokat biztosítani kívánja.

A védett profilú zárbetéteket a zárszerviz cégek, vagy a zárszaküzletek sem tudják kódolni, kivéve, ha a saját profiljukról van szó, mert ezekhez a kulcsok nem biztosítottak.

Zárcsere, zárkódolás, vagy kulcsmásolás esetén mindig érdemes előre tájékozódni, hogy védett, vagy nyílt profilról van-e szó, hiszen a zárszervizesek vagy a zárszaküzletek tudják, hogy milyen profilról van szó, így felvilágosítást tudnak adni az ügyfeleknek.

Ha esetleg valakinek olyan védett profilú zárbetétje van, amelynek a kulcsmásolása vagy a kódolása nem megoldható, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen egy zárcserével ez a probléma könnyen orvosolható.

Reméljük segítettünk ezeknek a szakkifejezéseknek a megértésében.