Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral

A kétszárnyú ajtók esetében sajnos egyre gyakoribb a befeszítéses, erőszakos behatolási eljárás. Ez azt jelenti, hogy főként a régebbi bérházi ajtóknál - vagy már az újabb kivitelű műanyag ajtóknál is -, a betörők, mit sem törődve azzal, hogy rongálnak, valamilyen feszítő szerszámmal nekifeszülnek és az ajtó szétnyílik, hiszen középen a leggyengébb.

A kétszárnyú bejárati ajtók mindig is a gyengébb kategóriát képviselték, főleg a régebbi típusok. Persze vannak kivételek, olyan komoly ajtógyártók vannak már, akik masszív acélból készítik a kétszárnyú ajtókat, de ez hazánkban nem jellemző, mert az áruk 400-500 ezer forintnál kezdődik.

Szakmai szemmel nézve, a leghatékonyabb és megfizethető kategóriába tartozik az általunk forgalmazott hárompontos rászegző zár, aminek tényleg van is értelme, ha szakszerűen van felszerelve. A rudazatok kialakítása a legfontosabb, mely a padlóba és felfelé is zár (mennyezet vagy acélkonzol), illetve az ajtózár fogadójának kialakítása, amit szintén megfelelően és körültekintően kell kialakítani az ellenoldalra.

Kivitel, irány, zárhossz

Jobbos és balos ajtókra egyaránt felszerelhető ez a biztonsági zár. Maga a zárszerkezet hárompontos, tartunk belőle sima öttüskés változatot és négy tüske plusz csapdanyelves kivitelt. Ez utóbbi egy ún. kilincsnyelves változat. Ezt a zárat 6 cm-es ajtóig kényelmesen fel lehet szerelni. 3 db rövid kulcs tartozik hozzá, kívülről, belülről kulccsal működik. A csomag tartalmaz mindent a zárhoz, a csavarokat, a díszítő elemeket és a több pontos rudazatokat is. Folyamatos raktárkészletet tartunk ebből a zárból is, bármikor, bárki számára elérhető.

Felszerelhetőség házilag, kevés szerszámmal

Az olaszok ezt a többpontos rászegzőzárat úgy alkották meg, hogy kevés szerszámozottsággal, minimális szakértelemmel fel lehet szerelni. Több száz darabot eladtunk az elmúlt években ebből a típusból. Körkivágó, fogó, csillagcsavarhúzó, fűrészlap és egy falfúró kell a zár telepítéséhez és némi odafigyelés. A lenti képeken látható, hogyan is néz ki ez kétszárnyú ajtóra felszerelve. A zár megvásárlása előtt/után szívesen adunk szaktanácsot a szereléssel kapcsolatban.

Miért is jó, ha mindkét szárnyat védjük?

Egy kétszárnyú ajtó esetében a támadási felület sokkal nagyobb, mint az egyszárnyúé, mivel a második szárny az ajtó élében fent és lent csupán egy-egy ajtózár letolóval rendelkezik. Ez pedig a legtöbb ajtó esetében nem utal nagy biztonságra. Hiába raknak jó zárbetétet a kétszárnyú ajtó zárszerkezetébe, egy nagyobb rúgás vagy feszítés hatására a kétszárnyú ajtó egyszerűen kettényílik.

Kétszárnyú ajtóknál a vízszintes kétszárnyú hevederzár nem feltétlen jó megoldás, hiszen az is csak középen fogja össze az ajtót, amitől még erő hatására az kinyílik. Ha jó zárat szeretne, olyanban kell gondolkozni, ami háromirányú, az egyik szárnyra van felszerelve, a zárból kijövő acéltüskék a másik szárnyon lévő zárfogadóba tartanak, így védenek. Továbbá a zárból egy felső- és alsó rudazat is kijön, ami a padlóba és felül a mennyezetbe vagy valamilyen tartó konzolba kapaszkodik. Ez már valóban kellően véd, érdemes beruházni és megvásárolni ezt a zárat. Ha érdeklik a részletek, klikk ide.

Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral
Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral
Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral
Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral
Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral
Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral