Török Kale cilinderes alsó-, felső zárszerkezet

Ezt a két zárszerkezetet együttesen főként a Magyarországon már nem forgalmazott török ajtókban találjuk meg. Darabszámuk 1000-2000-re tehető, elsősorban Budapesten vannak beszerelve. Valamiért nem folytatódott tovább ennek az ajtónak a forgalmazása és a beszerelése, ma már nem kaphatók. Anno viszont a XIII. kerületi Kárpát utcában volt a bemutató termük.

Erről a török ajtóról amit érdemes tudni: masszív szerkezetű ajtó, a sztenderd méretek is 100-120 kg-ot nyomtak/nyomnak. Színben a barna, fekete és fehér volt a jellemző. Szinte mindegyiken volt díszítő marásminta kívülről. Az alsó- és felső zár csak egyirányba záródik, három fordulattal. Általában gyári török Kale betétek voltak az ajtóban. A rongálás ellen kívülről egy ún. törésvédő pajzs védi, amelyen egy forgógyűrűs rozetta található.

Felső, egyirányú, háromrudas Kale zárszerkezet

Ez a zárszerkezet egy másodzár, kiegészítő pótzár. Cilinderes meghajtású, egyirányba záródó, háromfordulatos zártest, európai profilú zárbetéttel ellátva. Bevésőzár is a neve, hiszen az ajtólapba van besüllyesztve. Maga a szerkezet nagyon ritkán szokott meghibásodni, csak akkor megy tönkre, ha a szerkezet záródási pontjai szorulnak a keretbe a záráskor. Ha ilyen történik, tud tőlünk pót-szerkezetet vásárolni, hogy ne maradjon nyitva az ajtó.

A zárszerkezet cseréjekor először a törésvédő pajzsot kell eltávolítani. Ezt belülről két csavar tartja. Majd a zárbetétet kell kihúzni a zárból és ezután tudjuk a zárszerkezetet kivenni a helyéről. Csere után ha szorulást érzünk, a tokon lévő zárfuratot meg kell reszelni, igazítani a könnyebb záródás érdekében.

Kale kilincsnyelves bevéső alsózár

Ez az ún. főzár, hiszen zárnyelve van, ami akkor is tartja az ajtót, ha nincs rázárva a kulccsal. Ennek a nyitása a kilincs lenyomásával történik, vagy ha az ajtón kívül gomb van, a kulccsal billentve lehet a zárnyelvet működtetni. Nagyjából ugyanaz a működési elve mint a felsőzáré, csak a zár szerkezete nagyobb. Ugyanúgy európai zárbetét végzi a működtetést. Kiszerelése, szétszerelése ugyanúgy működik, mint a fent leírtak esetében. A rengeteg ki- és benyitás miatt a szerkezet azonban elfárad, eltörik a rugója, sűrűbben kell cserélni. Ez a típus jobbos és balos ajtókban egyaránt használható, mert a zárnyelve forgatható. A szerkezet megvásárlásához kattintson ide.

Milyen méretű és minőségű zárbetétet érdemes beszerelni?

A gyári laponmart vagy fogazott kulcsos kivitelű Kale betétek már idejüket múlták, sajnos nem nyújtanak kellő biztonságot a betörések ellen. Gyakran megjelennek működési problémák is a kopás miatt. Ha erre nem figyelnek, akár kívül is ragadhatnak az ajtón.

Érdemes olyan zárat választani, amivel két legyet ütnek egy csapásra. Olyat, ami egyben biztonságos, megbízható működésű, illetve méretileg is beszerelhető a zárszerkezetekbe, akár alulra, akár felülre. A zárbetét kicserélésekor mindenképp szükséges a pontos méret, amit csak úgy lehet ellenőrizni, ha kiveszik és lemérik a betét osztását és annak teljes hosszát is. Mivel többfajta vastagságú ajtót gyártott a gyártó, mindig a vásárlónak kell meghatároznia a méretet és utána tud választani a kínálatunkból.

Egy nagyon erős középkategóriás izraeli zárat szoktunk ajánlani, 5 kulccsal, másolásvédő kódkártyával. Igény esetén a zárbetét belső oldalára tekerőgombot is tudunk szerelni. A zárbetét pontos méretkiválasztásához és a vásárláshoz ezen a linken tud tájékozódni.

Török Kale cilinderes alsó-, felső zárszerkezet
Török Kale cilinderes alsó-, felső zárszerkezet