Törésvédett zárbetét

A mai biztonsági elvárások szerint már nem árt, ha a zárbetétnél megfelelő a törésvédelem. Ez sokkal fontosabb szempont, mint a közismert és szajkózott fúrásvédelem. A legtöbb betörési és behatolási mód a zárbetét kettétörésével, roppantásával történik, mely után már egy csavarhúzóval ki lehet nyitni a zárat.

Mint említettük, ez egy gyors módszer, főleg azoknál a zárbetéteknél lehet ezt megcsinálni, melyeknek a belsejébe nincs törésvédelem beépítve, illetve azoknál az ajtóknál, ahol a zárbetét széle több mint 1 cm-t kilóg az ajtóból. A kilógás nagyon veszélyezteti a zárbetét eltörését, mert könnyű és gyors bejutást biztosít. Ezért találták ki a zárbetét törésvédelmét, ami megakadályozza, hogy a betörő a zárbetétet eltörje, majd a zárszerkezetet visszanyissa.

Különböző gyártók, különböző törésvédelmeket használnak zárbetétjeiknél. Sokan a zárbetét mindkét oldalán egy 1 cm-es kikönnyítéssel oldják meg ezt a védelmet, így tulajdonképpen, ha zártörésre kerül a sor, az a szakasz/rész letörik, de tovább már nem férnek a zárbetéthez, így meghiúsul az ajtó kinyitása.

Az Iseo zárgyártó vállalat pl. egy U alakú drótot tesz a zárbetét két oldalának az összekötésére, mely összefogja a törésnél az A és B oldalt. Ez viszont nem annyira strapabíró, mert egy idő után az a drót ki tud szakadni.

A legjobb, amit tudunk ajánlani, az az acélhidas kivitel, amit úgy kell elképzelni, hogy egy acélmerevítő hidat tettek a zárbetét aljába, amely négy ponton van a zárbetét nyakához szegecselve, nagyon kemény edzett anyagból készül, így nem lehet eltörni. Ilyen termék az RB SKG változat.

Ha törésbiztos zárbetétet szeretne, mindenféleképpen olyan zárbetétet vásároljon, amibe nagyon komoly törésvédelem van, hiszen ezen múlik a lakás biztonsága! Nem szabad rajta spórolni!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak