Tollas kulcs

Tollas kulcsot már valószínűleg mindenki látott, a régi zárak esetében nagyon elterjedt volt. Még ma is lehet gyakran találkozni velük kertkapuk, régi szekrények esetében. De pontosan mit is nevezünk tollas kulcsnak és mennyire biztonságosak a zárak amiket ezzel lehet nyitni?

Tollaskulcs mind a két oldalon oszlopokkal

Mi az a tollas kulcs?

Tollas kulcsnak nevezzük az olyan kulcsokat, amelyeknek a végén különböző méretű kis oszlopok helyezkednek el. Ha csak az egyik oldalon találhatjuk meg ezeket, akkor egytollas kulcsról van szó. Ezek jellemzően régebbi zárakat nyitnak és nem nyújtanak nagyon nagy biztonságot. Vannak azonban kéttollas kulcsok is, amelyeknek mind a két oldalán megtalálhatóak ezek az oszlopok. Jellemzően ezek a kulcsok kicsivel hosszabbak egy átlagos cilinderzárat nyitó kulcsnál.

Mennyire biztonságosak a tollas kulccsal nyitható zárak?

Ahogy már említettük, a régebbi, egytollas kulccsal nyitható zárak nem nyújtanak komoly védelmet. Azonban manapság is gyártanak tollas kulccsal nyitható zárakat, amelyek komoly védelmet nyújtanak. Ilyenek például a CR zárak. Nézzük meg, hogy miért is mondjuk, hogy ezek a zárak biztonságosak és pontosan mi ellen nyújtanak védelmet.

modern tollaskulcsok

  • Finomnyitás elleni védelem: A zárbetétben hét darab lamella van egymásra préselve. Ezek külön-külön mozoghatnak fel és lefelé is. A rengeteg kombináció és a fel-le mozgás miatt ezeknek a záraknak a finomnyitása szinte lehetetlen.
  • Befeszítés elleni védelem: Záráskor acéltüskéket tol ki előre is a zár, illetve felfele és lefele is egyet-egyet. Így egy acélkeretes ajtót, amely ilyen zárral van felszerelve felfeszíteni se nagyon lehet.
  • Zárszerkezet fúrása elleni védelem: A zár doboza is acélból készült, így már ez is nagyban megnehezíti a fúrást. Ennél azonban még több védelmet is nyújt az ilyen zár: a lamellák elé egy külön fúrásvédelmi vaslap van beszerelve. Ez pedig gondoskodik arról, hogy a fúró vagy lecsússzon vagy pedig elgörbüljön ha valaki megpróbálná megfúrni a zárat.

Összefoglalás

Összefoglalva tehát a tollas kulcsok olyan kulcsok, amelynek a végén egy, vagy akár mind a két oldalon kis oszlopok helyezkednek el. Régen is nagyon népszerűek voltak, azonban a régi egytollas kulcsokkal működtetett zárak ma már nem számítanak biztonságosnak.

Ma is gyártanak tollas kulccsal működő zárakat, amelyek nagyon magas minőséget képviselnek és nagyon komoly védelmet nyújtanak. Ha további kérdése van ezekkel a zárakkal kapcsolatban, akkor a zarszerviz365@gmail.com címre küldjön egy emailt.