Securemme kilincsnyelves hárompontos főzár

A magyar ajtógyártók gondoskodnak saját maguknak az általuk gyártott ajtók különböző zárjainak a beszereléséről. Hogy ki és honnan, milyen áron szerzi be az általa favorizált terméket (zárat), az saját ügyük, minthogy milyen a beszerzési forrás, hogyan tudják folyamatosan raktáron tartani ezeket, stb. Bár mi ajtókkal nem foglalkozunk, de a zárak vonatkozásában igen magas színvonalat képviselünk, mivel nem a mindenki által forgalmazott tucattermékeket értékesítjük, hanem a speciálisabb, biztonságosabb ajtózárakat. Szinte minden hónapban egy vagy két új terméket veszünk fel a választható palettára, ilyen többek között a mostantól elérhető hárompontos Securemme biztonsági zárszerkezet is.

Mi a különbség a kis- és nagytestű Securemme zár között?

A nagytestű Securemme zár robosztusabb, kulcsai másolásvédettek, zárnyelvei masszívabbak, erősebbek, Mabisz besorolása magasabb, a súlya is nehéz, kb. 3 kg. További adatok böngészéséhez klikk ide. A kisebb testű tollas kulcsos zárszerkezet felépítése, működése részben hasonlít a nagyhoz, de ez egy „butított” változat. Nyilván az ajtógyártóknak alternatívákat kell biztosítani a vásárlóknak különböző árkategóriában, ha a piacon fent akarnak maradni. A kistestű Securemme zár dorn mérete 60/85 mm.

A csomag tartalma a 3 irányú szerkezet a forgatható zárónyelvvel, a tokra felszerelhető ellenoldal, 3 db középhosszúságú kulcs a ráhúzható műanyag fejborításokkal, valamint a külső/belső takarócímke.

Securemme zár vásárlása, házi beszerelése

A zárszerkezet, igaz, hogy háromirányú működéssel van ellátva, de a ki- és beszerelésnél ez nem okoz problémát, hiszen a felső- és alsó toldóba csak be kell akasztani a záron lévő füleket és a rögzítőcsavarokat meghúzni az ajtó élében. Ezt megelőzően, értelemszerűen a kilincset szét kell szedni, melyhez csillagcsavarhúzó és imbuszkulcs szükséges csupán. Elrontani nem nagyon lehet a szerelést, hiszen a feladat adott és egyszerű. Nagyon elhasználódott zár esetén, amikor az újat beszerelik, ellenőrizni kell a kilincs-szettet is, hogy milyen a rugóztatása. Ha törött vagy nagyon megnyúlt, azt is ki kell cserélni. A kilincs és zár együttes rugóztatása adja meg a zárnyelv tökéletes visszahúzását, amit naponta még egy bejárati ajtó esetében is legalább 20-szor használunk.

A zárszerkezet megvásárlása ezen a linken elérhető.

Securemme zár működése, záródási pontjai

Ez a zárszerkezet a lamellás zárak csoportjába tartozik. Itt a működést nem a zárbetét végzi, mint pl. egy műanyag ajtóban vagy kertkapuban, hanem egy 6-7 cm-es ún. bástyás- vagy tollas kulcs elforgatásával emelkednek a zárdobozban lévő lamellák és ennek emelésével a zárónyelvek is ütemenként jönnek ki a zár előlapból. Ezzel egyidejűleg, a felső- és alsó továbbító-rúd is végzi a feladatát, mégpedig az ajtó felső és alsó részét reteszeli egy meghosszabbított pálca segítségével. Ez a zárszerkezet jobbos és balos ajtóknál egyaránt alkalmazható. A zárdoboz hátsó oldalán van egy szerelő-furat, ahol be lehet nyúlni és a zárnyelvet át lehet fordítani.

A zárszerkezet Olaszországban készül. 3 db téglalap formájú zárnyelv kúszik ki belőle zárás közben. A zárdoboz nem szétszedhető, szegecselve van, így ezeket javítani, rugót cserélni benne nem érdemes, abszolút a megfizethető kategória, pláne ha 10 évet kibír az ajtóban.

Tipp, jó tanács zárcserekor

Ha hosszútávban gondolkodnak, akkor előre kell tekinteni, és komplett zárszerkezetet kell cserélni, valamint rozettás, beépített rugós kilincset érdemes alkalmazni. Ez nálunk két színben is elérhető. A legfontosabb, hogy a megkopott, kitágult, elhasználódott zártakaró címert is érdemes lecserélni, hogy pontosan vezesse a kulcsot, a lamellákat egyenletesen emelgesse, így a zár élettartamát legalább egy évvel ez is meghosszabbítja. Ha mindez megvan és tökéletesen működik az ajtó, ellenőrizni kell bezárt állapotban is. Meg kell nézni a záródási pontok helyét, hogy nincsenek-e kopási, súrlódási nyomok, azokat célszerű kiigazítani egy reszelő segítségével. Ha nagyon leült az ajtó, az alsó- és felső zsanér alá egy-egy darab emelőkarika behelyezése kitűnő ötlet.

Securemme kilincsnyelves hárompontos főzár
Securemme kilincsnyelves hárompontos főzár
Securemme kilincsnyelves hárompontos főzár
Securemme kilincsnyelves hárompontos főzár