Securemme biztonsági zár forgalmazás

Securemme zárcsere házilag

Az olasz Securemme biztonsági záraknak, leginkább a több ponton záródó változata van a magyarországi biztonsági ajtókba beszerelve. A több ponton történő záródás azt jelenti, hogy három irányba tol ki hosszabbítható nyúlványokat a zárszerkezet.

A Securemme zárcsere véghezviteléhez mindenképpen le kell szedni, vagy vissza kell hajtani az ajtó belső borítását, hogy magához a cserére szoruló zárszerkezethez hozzá lehessen férni. Ezután le kell kötni a fel- és lemenő rudazatokat és a Securemme trezorzárat kiemelni, majd a helyére behelyezni az új Securemme zárszerkezetet. A zárcsere elvégzése után érdemes kipróbálni a zárszerkezet működését, hogy mind a négy állást kényelmesen hajtja-e.

Egy-két magyarországi ajtógyártó cég elölről, azaz az ajtó éléből szereli be a Securemme zárakat a biztonsági ajtókba, miáltal nem kell az ajtót szétbontani, csupán kihúzni a zárszerkezetet. Ami még problémát okozhat ilyenkor, hogy a felső- és alsó rúd valamilyen rögzítési megoldással van kialakítva. Jobb esetben egy adapter átszerelésével megoldható a rudak ki- és beakasztásának problémája, rosszabb esetben hegeszteni kell, faragni kell, problémás a dolog.

A zárcsere legvégén arra sem árt egy kis időt ráfordítani, hogy utánanézzünk, hogy az ajtóban lévő szigetelés (hungarocell, nikecell, üveggyapot) nem mozdult-e el, nincs-e útjában valamilyen forgó alkatrésznek.

Securemme lamellaköteg csere kulcselhagyáskor

A lamellaköteg csere megkönnyíti a zárcsere műveletét. Ám tudni kell, hogy nem mindegyik Securemme zárszerkezetben oldható ez meg. A régi gyártású Securemme zárak ugyanis fix lamellásak.

Azoknál a Securemme biztonsági trezorzáraknál, ahol ez elvégezhető, nem szükséges az ajtót szétbontani, hanem az ajtólapon belülről - a zárat- és az ajtót díszítő címke eltávolítása után-, az ott található szerelőnyíláson keresztül, 3 db ötös csavar kitekerésével a biztonsági zárszerkezet közepéből kiszedhető a lamella-köteg. Így az újonnan vásárolt Securemme garnitúra a nyíláson át visszahelyezhető a zárszerkezetbe és innentől kezdve az új kulcsok működtetik a biztonsági zárat.

Persze nem mindig ilyen egyszerű a fenti művelet, mert elég sokszor előfordul az, hogy annyira kis nyílást vágnak az ajtóba, hogy a lamella sor nem fér ki a nyíláson. Ilyenkor sajnos az ajtó egyik oldalát meg kell bontani és annyira kihajtani az ajtólapot, hogy egy csavarhúzóval fel tudjuk lazítani a Securemme zárszerkezet közepén lévő lamella-köteg csavarjait.

Ezek a lamella-kötegek fekvő kivitelűek, valamint jobbos- és balos nyitásnak megfelelően, védett- valamint nyitott profilban.

Azért itt is megjegyeznénk, hogy egy régi, öreg, sokat használt zárban nem javasolt a lamella-köteg cseréje, mert bár lehet, hogy új lesz a kulcskészletünk, viszont ha a zárdobozban egy elfáradt rugó elpattan, vagy valamilyen alkatrész beszorul, akkor nem biztos, hogy nyílni fog az ajtó.

Mind a Securemme kulcskészlet, mind a lamella-kötegek lefóliázott vagy kartondobozban leszegecselt gyári, bontatlan csomagolásban szerezhetőek be, ezzel is a vevő biztonságát helyezve előtérbe.

Otthoni Securemme zárszerelés

Lentebb vázoljuk azokat a problémákat, amelyekbe egy Securemme házi zárszerelés során bele tudnak futni és el tudják hárítani azt.

Az egyik ilyen, a zárdobozból kicsusszanó rudak nem találják az utat az ajtókeretbe. Ilyenkor érdemes az ún. turbózást alkalmazni, amely művelet során egy gyorsfordulatú maróval kicsit ki kell szélesíteni a lyukakat, és máris tökéletesen működik a zár. Arra is van példa, amikor nem a zárszerkezettel és nem is az ajtó beállításával van a baj, hanem az állítható felső-, alsó- vagy hátsó tolórudat eltömíti a kosz, por, illetve párás helyen a rozsda, ami fékezi, akadályozza a zár működését. Ez tisztítással, olajozással ismét működőképessé tehető.

Amikor csak úgy lehet bezárni az ajtót, hogy azt meg kell emelni, akkor az ajtózsanérok alá egy-egy alátétet vagy úgynevezett emelőkarikát érdemes behelyezni. Ez a megoldás 2-3 mm-t is emelhet az ajtón, újra szintbe hozza azt, ami által a zárszerkezet nem szorul többé.

Securemme zárcsere elhasználódás miatt

Securemme ajtózár forgalmazásával foglalkozunk, amennyiben az ön tollas kulcsos szerkezete elromlott.

Ha tönkrement a zárszerkezet, elkopott a kilincsdió és nem tartja tovább a kilincset, ami lóg, amennyiben eltört benne egy rugó, akadozik, szorul, nem jó működik, vagy csak szimplán öreg, javasoljuk a zárcserét. Itt tud új zárat vásárolni az ajtajába.

Öreg, elromlott biztonsági zárak javítgatásával, gányolásával, barkácsolásával nem szabad foglalkozni, mert úgysem lesz tökéletes. Inkább új, megbízható zárat kell beszerelni, amely a következő 10 évet kibírja, mint javítgatni, aztán az sem biztos, hogy sikerül, hanem egyszer csak nem nyílik az ajtó.

Securemme biztonsági zár forgalmazás
Securemme biztonsági zár forgalmazás
Securemme biztonsági zár forgalmazás
Securemme biztonsági zár forgalmazás
Securemme biztonsági zár forgalmazás
Securemme biztonsági zár forgalmazás