Olasz CR biztonsági ajtózár forgalmazás

A CR biztonsági ajtózár és a CR T-cambio zár közötti különbség

A CR márkájú biztonsági zár elég elterjedt Magyarországon. A trezorzárak esetében két fontos méret van, az egyik a zár eleje és a kilincstengely közepe közötti távolságra utal, a másik pedig a kilincstengely közepétől a kéttollú kulcsnyílás közepéig tart. Az első esetben ez 63 mm, a második esetben pedig 85 mm.  A CR trezorzár egy piros színű keménykarton dobozban vásárolható meg. A dobozban található maga a CR zárszerkezet, amelyhez tartozik két darab kulcslyuk takaró címke és 3 db gyári kulcs, műanyag tasakba lefóliázva. A kulcsok hossza megközelítőleg 8 cm. A CR fixlamellás szerkezet kulcsaira jellemző, hogy az egyik sarkuk le van törve és a kulcs fejében a CR mod dep felirat található.

A zárdobozra erősített mangánlap biztosítja a lamellák védelmét. A CR zárszerkezet nagyon masszív, erős működésű, de egy kicsit zajos. Biztonsági szempontból nézve, kiváló védelmet nyújt. A CR biztonsági zárszerkezete nem programozható, ami azt jelenti, hogy ha elhagyjuk a kulcsot, akkor komplett zárcserére van szükség.

Fontos megemlíteni, hogy a CR típusú biztonsági záraknak létezik egy kódolható verziója is, a CR T-Cambio. A T-cambio programozható, kódolható szerkezet. Ez már a nevében is tükröződik, mert az olasz „cambio” szó cserét, váltást jelent.

A CR T Cambio zárdobozában található egy úgynevezett kódoló csavar, amely segítségével új kulcsokra programozhatjuk át a zárszerkezetet. A CR T Cambio kulcsok továbbá műanyaggal bevont fejjel rendelkeznek. Ha az Ön kulcsai nem egyeznek a fent leírtakkal, akkor valószínűleg Ön másolt kulccsal rendelkezik, ami lehet JMA, Erebbi vagy Silca. A másolt kulcsok esetében érdemes szakértő kollégáink segítségét kérni a zár pontos beazonosítása érdekében.

A CR T Cambio zárból magyarországi viszonylatban aránylag kevés van.

CR zárszerkezet csere menete

Általában kétféle ajtótípusba lehet belefutni, melyekbe hajdanán CR zárat telepítettek. Az egyik esetben a CR zárcserét úgy kell kezdeni, hogy az ajtó élén lévő csavarokat eltávolítjuk, majd leszereljük a nagy látószögű kitekintőt. Ezután eltávolítjuk a rozettás kilincs- vagy gomb garnitúrát, amit mind kívülről, mind belülről egy-egy ötös hernyócsavar tart. Főként az ősrégi, ódon ajtók esetében fordul elő, hogy a hernyócsavar, aminek a kilincs összetartása a feladata, olyan szinten berozsdásodott már, hogy le kell onnan fúrni.

Ezeken az ajtókon tipikusan egy nagyon régi, tömör rézkilincs található, amit mi mindenképpen javaslunk lecserélni. Az újabb kilincseknek már van saját, beépített rugója, amivel meghosszabbítható a zár élettartama és sokkal dekoratívabb. Ezt a kilincs-párat ide kattintva tudja megrendelni.

Ezután le kell szedni a belső faborítást és máris gond nélkül a CR biztonsági zár közelébe férkőztünk. A CR trezorzárat 4 darab 6 lapfejű csavar tartja az ajtóban, a fel- és lebuktató rudakat pedig egy sasszeg. A CR zárcsere során érdemes kicserélni a régi sasszegeket is. Egyúttal érdemes kicsit befújni WD 40-nel a felső-alsó bebuktató tolóreteszt is. A CR biztonsági zár kilincsnyelve a négy zárrúd felett található. A CR zárcsere végső fázisaként össze kell szerelni az ajtót és a kiegészítő elemeket is vissza kell csavarozni, majd meggyőződni arról, hogy záráskor a csapok akadálytalanul működnek-e. Ennek a biztonsági zárnak a zárnyelve forgatható jobbos-, illetve balos kivitelre.

CR ajtózár átkódolása

Az olasz CR cég Magyarországon forgalomban lévő biztonságai trezorzárjai közül egyedül a CR T Cambio elnevezésű zárszerkezet kódolható. Ez a szerkezet onnan ismerhető fel, hogy a hozzá tartozó kulcsfejbe a CR t cambio felirat látható, valamint a kulcs fején található kék vagy zöld színű műanyag bevonat.

A kódolás a fogazott lemezek egymásba érésekor és nyitásakor történik. A zár belsejének ismeretében viszont elmondanánk, hogy ha csak egy kicsit is kopott a zárszerkezet vagy valami pontatlanul működik, akkor nemhogy az új kulcs nem fogja nyitni a CR trezorzárat, de még a régi kulcsot is kidobhatjuk. A CR biztonsági zár kódolását-programozását maximum 1-2 éves záraknál ajánlott elvégezni, az ennél idősebb zárak esetében, illetve, ami nem tökéletesen működik, a komplett zárcsere javasolt.

Bár nem szoktunk rosszat mondani a termékekről, főleg nem a weboldalunkon, de a CR T Cambio típusú zár sajnos konstrukcióhibás. Van olyan, mikor felhívtak minket azzal, hogy tegnap pl. még tökéletesen működött, ma meg már meg sem mozdul a kulcs a zárban. Nagyon sok probléma fordul elő sajnos ennek a kódolható változatnak az esetében, így CR zárak kódolásával, kulcskészlet árusításával nem foglalkozunk! A fixlamellás biztonsági zár szerkezete sokkal megbízhatóbb, nincs túlbonyolítva.

Az otthoni kódolást sem javasoljuk, mert, mint már említettük, nem eléggé stabil ennek a zárnak a belső szerkezete és nagyon könnyen össze-vissza kódolódhat. Ebben az esetben pedig vagy nem nyílik ki az ajtó többé, vagy nem lehet majd használni egyik kulcskészletet sem.

CR zárszerkezet probléma felismerése

Abban az esetben, amikor az ajtót nyitjuk vagy zárjuk, győződjenek meg a következőkről: nem gyűrődött-e meg az ajtó szigetelése az évek alatt, ami miatt nehezebb a záródás, vagy hogy nem kerül-e kisebb kosz vagy szennyeződés a küszöbhöz. Mindezek megvizsgálása után, ha még mindig nehezen lehet a kulcsot elfordítani, akkor próbálkozhatunk egy ajtóalátéttel a zsanér alá, ha esetleg ez is kevés, akkor egy lyuktágítás, turbózás következhet még.

Ha az zár az egyik irányból jól működik, a másikból viszont nem, akkor sem biztos, hogy magával a zárral van probléma. Ilyenkor a többnyire csak az a probléma, hogy a zárat díszítő kulcscímke, ami a kulcs szárának a megvezetésére is szolgál egyben, 1-2 mm-t elmozdult, ezért szorul az elfordításkor. Ilyenkor elég egy picit meg kell reszelni vagy a címkét arrébb tenni.

Végezetül elmondjuk, hogy úgy lehet a legkönnyebben rájönni, hogy magával a zárral van-e a probléma, ha kinyitjuk az ajtót, és nyitott állapotban próbáljuk zárni, mind kívülről, mind belülről. Ha ebben az esetben is akadozva működik a zárszerkezet akár kívülről, akár belüről forgatva a kulcsokat, akkor egészen biztos, hogy magával a zárral van probléma, és az cserére szorul. Rendelje meg az új CR zárat ide kattintva!

Olasz CR biztonsági ajtózár forgalmazás
Olasz CR biztonsági ajtózár forgalmazás
Olasz CR biztonsági ajtózár forgalmazás