ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

Hogyan szerelhető be a zár házilag?

Az okoszár beszerelése házilag nagyon egyszerű dolog, erre külön hangsúlyt fektetett az Iseo gyár. A meglévő ajtózár-szerkezet oldalán lévő csavar kitekerésével eltávolítjuk a régi zárbetétet. Ilyenkor érdemes fellazítani a kilincspajzsot, címkét is, hogy könnyebben ki lehessen húzni a zárat. Javasolt kiporszívózni, kitisztítani a zárnyílást, hogy az évek alatt felgyülemlett por eltűnjön, majd a belső tekerőgombtól megszabadított okoszárbetétet kívülről befelé toljuk. Ha a helyén van, rögzítjük a csavarral, majd felszereljük az imbuszkulccsal a belső tekerőgombot a helyére. A beszerelés gyakorlatilag ennyi, már csak a telefonos hangolást kell elvégezni. A kilincsek és címerek fellazított csavarjait sem szabad elfelejteni visszatekerni.

Mi tartozik az okoszár egységcsomaghoz?

A gyártó egy nagyon esztétikus, zárható díszdobozba csomagolja a terméket. A dobozban van elhelyezve a megrendelő által megadott méretben a zárbetét, külső oldalán az elektronikus egységgel. Ez nem leszedhető! A zárbetét másik oldalára van rászerelve a tekerőgomb, ami imbuszkulccsal leválasztható az egységről a szerelés idejére, majd ezt újra vissza kell applikálni. Az imbuszkulcs szintén a csomagban van. Az okoszárhoz tartozik egy zárbetét-rögzítő csavar is. Mellékelik az elemet, amit a dobozban lévő műszaki rajz szerint mindenkinek egyénileg kell beleszerelnie az elektronikus részbe. Található továbbá 1 db mesterkártya a programozáshoz, valamint 4 db felhasználói kártya, sorszámmal ellátva.

Az ISEO Argo app használata

Az elektronikus zár használatához internettel rendelkező okostelefon szükséges!

Az ISEO Argo applikációt a Google play és az App Store-ból lehet ingyenesen letölteni.

Az applikációban lehet elvégezni minden szükséges beállítást, pl. felhasználói kártya beállítások, felhasználók, telefonok hozzáadása, törlése, időkorlátok beállítása, PIN kóddal történő nyitás, email-ben történő meghívó küldése, stb. azaz mindent, amire szükség van.

A telefonnal történő nyitáskor az ajtó 10 m-es körzetén belül kell lenni, mert időkorlát áll rendelkezésre a nyitáshoz és a Bluetooth kapcsolat is korlátolt. A nyitási időkorlátot a telefonon lehet szabályozni, az alap 5 mp-től kezdődően 30 mp-ig bezárólag.

A telefonos applikációról emailben bárkinek meghívó kódot lehet küldeni, aki az ajtó előtt áll. Ő letölti az applikációt (internet előfizetés szükséges!), beüti az emailben megadott kódot és már ki is nyitható az ajtó.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

RFID érintőkorong

Az érintőkorong gyárilag nincs az okoszárhoz csomagolva, de lehet külön rendelni. Okostelefonon hozzá kell rendelni a zárhoz a korongot, innentől kezdve a használója számára az ajtó nyithatóvá válik. Az érintőkorong használata esetén nincs további szükség mobiltelefonra, csak oda kell érinteni az elektronikus külső részhez, ez nyitja az ajtót és a megadott időkorláton beül (5-30 mp) a forgatógombbal kívülről kinyitható az ajtó. Az érintőkorong használata nagyon egyszerű. Ára 6.000 Ft.

Természetesen az érintőkorongnál is lehet időkorlátot, napot és bármilyen korlátozást beállítani, ugyanúgy, mint a kártyánál vagy a telefonos belépésnél.

Miért fontos a méret kiválasztása?

A méret azért fontos, mert ha rövid, akkor nem lehet beszerelni, ha meg hosszú, akkor nagyon kilóg, így rongálhatóvá teszi a zárbetétet. Itt külön hangsúlyoznánk, hogy minden egyes Iseo okoszárbetét egyedi méretmegrendelés alapján történik, előre-fizetéssel. Ha a méret mégsem jó, cserét, visszavásárlást nem tudunk biztosítani!

A belső méret nem lehet rövid, mert akkor a tekerőgombot nem lehet elforgatni. A külső méret szintén ezen okok miatt nem lehet rövid. A hosszúságot fentebb említettük, de esztétikailag sem szép és biztonságilag sem jó ha hosszú a külső oldal. A méretre így különösen nagy hangsúlyt kell fektetni és pontosan, precízen kell méretezni!

Mennyiben más az Iseo Libra LE60 okoszár? – avagy a nagy előny a konkurenciával szemben

Először is a méretválasztéka kiemelkedő, mert a zárbetét moduláris, azaz építhető elemekből áll. Ennek köszönhetően bármilyen méretet a gyár el tud készíteni, akár extra nagy méreteket is. A Libra okoszár esetében ez akár 130/130 mm is lehet, így itt már egy 26 cm hosszúságú zárbetétről beszélünk! Ez a hatalmas mérettartomány más okoszárak esetében nem áll rendelkezésre.

De továbbmegyünk! A Libra aduásza éppen a moduláris felépítésnek köszönhetően, hogy költözéskor kivehető az ajtóból és el lehet vinni az új otthonba, mert ha nem is egyezik a zárbetét-méret, a bővíthetőségének köszönhetően ez könnyen megoldható. Azaz nem kell még egyszer megvásárolni az okoszárbetétet, míg ez más okoszáraknál nem opció! Azokat bizony benne kell hagyni az ajtóban és új zárbetétet kell vásárolni az új ingatlan ajtajába.

Költözéskor, amennyiben a zárbetét méretét növelni szükséges vagy éppen a hosszú betét méretét csökkenteni, keressék fel a Kerék utcai üzletet!

Hogyan lehet a Libra okoszárban elemet cserélni?

Az Iseo Libra okoszárbetét díszdobozban megvásárolható, ezen felül opcióként egy két darabból álló szerszámkészletet javasolt hozzá megvásárolni. Az egyik egy villáskulcs-szerű szerszám, amivel meg kell fogni a négyszögletes tengelyt, mert különben csak forogna körbe-körbe, a másik pedig egy átfogó szerszám, amivel a gombot tekerjük le, ebben cseréljük ki az elemet, majd húzzuk meg.

Az elem az elektronikus eszköz külső részében található. A szerszámok megléte szükséges az elemcseréhez. Szerszámok nélkül az elektronikus rész borítása nem távolítható el. (Ez mondjuk érthető is, mert pl. ha rosszban vagyunk a szomszéddal és ő rosszat akar nekünk, akkor ha ezt kézzel le lehetne húzni, ő ki tudná venni az elemet és mi ki vagyunk zárva a saját lakásunkból.)

Ha mégis rongálásra kerülne sor, pl. széttörik, leverik, a zárat akkor sem tudják kinyitni, viszont ebben az esetben már a tulajdonos sem. Ilyenkor hívni kell egy szakembert, aki a zárbetétet megfúrja az ajtó rongálása nélkül, hogy a szerkezetet ki lehessen nyitni az ajtóban. Mivel a rongálás szándékos károkozás, így a biztosító felé be lehet nyújtani kárigényt a nyitás és zárcsere költségéről.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

Az elemcseréhez és a biztonságos installáláshoz szükséges szerszámkészlet

Az okoszárhoz és az elemnek a kicseréléséhez az elektronikai fedél meghúzásához két szerszám szükséges. Az egyik egy levékonyított és elferdített villáskulcs, a másik pedig az, amivel meghúzzuk az elem beszerelése után az elektronikai zárófedelet. Ez a szerszámkészlet alapból nem tartozik a zárhoz, külön meg lehet vásárolni. A két darabos készlet ára 15.500 Ft.

A készletre csakis az elem behelyezése után és elemcserekor van szükség. A megvásárlása nem kötelező. Az üzletben mindig van egy ilyen célszerszám. Mi betesszük Önnek az elemet és meghúzzuk. A jövőben is el tudjuk ezt végezni de ennek a feltétele, hogy elhozza hozzánk az okoszárbetétet.

Pótelem ára, beszerelése, meddig működik az elem?

A gyár kétévi használatot jósol, azaz 20.000 darab nyitással kalkulál. Ez naponta 27 nyitást/zárást jelent. Persze ez nem kőbe vésett, előfordulhat, hogy gyakoribb használat esetén kevesebbet bír. Elemet lehet rendelni, az applikáció minden esetben mutatja az elem töltöttségi szintjét. Az elemet időben kell cserélni, nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, nehogy ne tudják kinyitni az ajtót és az elemre kelljen emiatt várni! A pótelem ára 6000 Ft, szintén Olaszországból érkezik, egyedi rendelésre.

Elérhető méretek

A gyártó a teljes hossz méretét 260 mm-ben (azaz 26 cm-ben!) határozta meg. Mivel moduláris a zárbetét, így az osztása 5 mm-enként váltakozhat. A kiinduló legrövidebb méret a 30/30 mm alapméret, a leghosszabb pedig -szimmetrikus ajtóméret esetén- 130/130 mm.

Segítünk egy példával: a külső oldal 50 mm, ahol az elektronika van, a belső oldal pedig 40 mm, ahol a tekerőgomb van. Ez egy 50/40 mm méretű zárbetét, azaz 90 mm a teljes hossza. A méretet mindig a zárbetét közepén lévő rögzítőfurat közepétől mérjük jobbra és balra. A méret 5 mm-enként növekszik.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

Választható elektronikai gombszínek kívülre

Az Iseo is nagy figyelmet fordít a dizájnra. Az olaszoktól megszokott elegancia részeként a külső rész két színben válaszható: magasfényű fekete és magasfényű fehér markolattal, benne a markolathoz kapcsolódó peremmel megegyező színű, szatén vagy sárgaréz dekorcsíkkal. Lásd a fotókon. A belső tekerőgomb illetve a zárbetét-ház felülete minden esetben szatén színű.

Külső elektronikus gomb extra színei, árai

Az Iseo Libra okoszárbetét alapesetben magasfényű fekete színben érkezik, vékony szatén (inox) színű csíkkal a külső gombon. Alapárban szintén választható a magasfényű fekete gombhoz fényes króm berakás (dizájncsík) is. Ezekért extra költséget nem számol fel a gyártó.

Egyedi igény esetén rendelhető szintén magasfényű fekete színben, de már fényes sárgaréz (arany) vagy fényes króm dizájncsíkkal, berakással. Ennek a felára mindkét változat esetén 5.900 Ft.

Vagy fehér ajtóra válaszható magasfényű fehér kivitel, szintén a fényes króm (7.900 Ft) és fényes sárgaréz színű dizájnnal (9.900 Ft).

A belső tekerőgomb leszerelése imbuszkulccsal

A belső mechanikus (azaz kézzel működtetett) tekerőgombot egy imbuszcsavar kitekerésével le tudjuk húzni a tengelyről. A gyártó a zárbetét csomagolásába belehelyez egy imbuszkulcsot is. A gombot csakis az okoszár beszereléskor és esetleg elemcserekor kell levenni. A gomb kézreálló, két oldalon be van marva a könnyebb ráfordítás érdekében.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

1 mesterkártya, 4 ügyfélkártya

A mesterkártya segítségével lehet a Libra LE60 okoszárat programozni. Ez a mesterkártya mindig szükséges a programozáshoz. Ennek a segítségével tudunk a telefon applikációjába belépni és hozzáadni, törölni, felhasználókat.

Az ügyfélkártyákat is a mesterkártya használatával tudjuk telefonon keresztül beprogramozni. Az ajtózár a telefonnal és az ügyfélkártyákkal is nyithatók, zárhatók. Mind a telefon, mind az ügyfélkártyák az elektronikus zárást oldják, a gombot minden esetben kézzel kell elfordítani, hogy az ajtó kinyíljon. Erre pár másodperc áll rendelkezésre. Ha ezen időn belül nem forgatjuk el a gombot, az ajtó továbbra is zárva marad. Az elektronika fénnyel és sípszóval jelzi a nyitásra rendelkezésre álló másodperceket.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

Mire kell figyelni a Libra okos-zárbetét vásárlásakor?

Írásunkban már többször említettük a méretet, illetve azt, hogy az ajtó ne legyen fogaskerék meghajtású, valamint, hogy a külső oldalról a zárba be lehessen tenni a zárbetétet. Ez azért fontos, mert az elektronikus gomb nem leszerelhető, tehát minden beszereléskor csak kívülről lehet behelyezni a zárbetétet. A zárbetét rögzítése után kell a belső tekerőgombot felcsavarozni.

Fontos információ: A Libra okoszár elektronikus nyitását telefonnal, kártyával, iWatch-csal, RFID-val oldjuk fel, de a zárszerkezet mechanikus nyitását a külső tekerőgomb elforgatásával kézzel szükséges elvégezni. Tehát a zár nyílik az adott eszközzel, de a gomb elfordítása kézzel történik. A zárás hasonlóképpen. Becsukjuk az ajtót, belépünk az applikációba (vagy odatarjuk a kártyát, RFID-t), ráklikkelünk az eszköz funkcióra, az adja a jelet, majd kézzel ráfordítjuk a külső tekerőgombot és az ajtó zárva van. (Nyitásnál ugyanez, csak fordított sorrendben: klikk az eszközre, fordítjuk a gombot és nyitva az ajtó.)

Amennyiben a bejárati ajtó lóg, szorul, rosszul van beépítve, akad, akkor a tekerőgombos forgatás is nehézkes lesz, ugyanúgy, mint a kulccsal. Ilyenkor csak a kulcsműködést váltjuk ki, ezért előzetesen érdemes ellenőrizni, hogy az ajtó nehézkes működésekor milyen igazítást, emelést, állítást kell elvégezni.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

Az okoszárbetét megrendelése, fizetési feltételek, szállítási idő

Az új Libra LE60 moduláris okos-zárbetét Olaszországban készül. Minden egyes darabot egyedi megrendelésként kérünk be az Iseo gyárból. Ebből raktárkészletet nem tartunk, mert különböző ajtóvastagságok vannak és az osztásuk bármilyen lehet. A variációs szám így elérheti az ezres nagyságrendet. (Egy kis magyarázat: egy sima panelajtóba pl. elég a 30/30 mm osztás, de egy felhúzókilincses ajtóba már lehet akár 45/40 mm méret vagy bármi más, és mivel az elektronikus rész kívülre kell kerüljön, így az osztás nagyon fontos, továbbá külön jelölni kell, melyik méret kerüljön kívülre és belülre.)

Az Iseo Libra LE60 okos-zárbetétet kb. 2-3 hét alatt tudjuk bekérni a gyártótól. Mivel egyedi gyártás alapján lesz legyártva, ezért már a rendeléskor a teljes összeget előre ki kell fizetni.

Iseo Libra LE60 okoszár ára

Mint már többször is említettük, a Libra LE60 okoszár gyakorlatilag bármilyen méretben megrendelhető maximum 260 mm-ig bezárólag. A pontos méretezés fontos, az osztások és belső/külső méretek megadása elengedhetetlen.

Az okos ajtózárbetét ára a következőképpen alakul:

Alap zárbetét ára, bármilyen osztásban, 80 mm teljes hosszig (magasfényű fekete elektronikus külső gombbal): 159.900 Ft

85 és 100 mm (teljes hossz - magasfényű fekete elektronikus külső gombbal): 164.900 Ft

105 és 120 mm (teljes hossz - magasfényű fekete elektronikus külső gombbal): 167.500 Ft

125 és 160 mm (teljes hossz - magasfényű fekete elektronikus külső gombbal): 178.500 Ft

Az árak bruttó árak és magasfényű fekete elektronikus külső gomb esetén érvényesek. Amennyiben fehér külső gombra van szükség, fentebb olvashat ezeknek a pluszköltségeiről!

Hol tudja megtekinteni és kipróbálni, hogyan tudja megrendelni?

A Libra LE60 okoszárbetét a Budapest III., Kerék u. 4 szám alatti szaküzletben tekinthető meg, ahol ki is lehet próbálni. Mindent elmondanak a szakemberek az üzletben erről a zárról. Raktárkészletet nem tartunk, mert minden egyes darab egyedi megrendelésnek minősül.

Az üzlet telefonszáma: +36 1 250 1471

Az okoszárat az üzletben tudja megrendelni.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét

Milyen ajtókba lehet beszerelni az Iseo okoszárat?

A Libra LE60 okoszárat minden cilindervezérlésű zárszerkezetbe be lehet szerelni, amely egy-, két- három- vagy több zárással fordul. Arra kell ügyelni, hogy csakis tolókavivős, azaz zárszakállas kivitelű az okos-zár, azaz fogaskerekes zárakhoz nem jó.

Kizárólag olyan ajtókba lehet a Libra LE60 smart cilindert beszerelni, ahol mind kívül, mind belül nyitott a zárnyílás, tehát nem körrozettás, mivel a zárbetétet a külső oldalról kell behelyezni és a belső oldalon kell rárögzíteni a forgatógombot.

ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét
ISEO LIBRA LE60 okos-ajtózárbetét