Nyaralás előtti biztonsági jó tanácsok

Az óriási közösségi médiának köszönhetően, mindenki egyre többet és gyakrabban posztol a saját életéről, a nyaralásáról, utazásairól. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen büszkélkedünk a munkánk gyümölcse által termelt eredményekkel, arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy amíg mi távol vagyunk, nyaralunk, pihenünk, a betörők bizony akkor is dolgoznak.

A betörés mindig is kifigyeléses, megfigyeléses módszerrel történt, történik. Nyaralás előtt az emberek már általában előre jelzik, hogy milyen időpontokban, mettől-meddig, hova és merre mennek, családostúl, barátostúl, gyerekestül. Vannak olyan nagyobb csoportok, ahol már januárban lehet tudni, hogy júniusban hová megy majd nyaralni a család. Egyszóval, ilyenkor nagy mértékben megkönnyítik a betörők dolgát. A betörés előtt a betörők a megfigyelési módszer keretében, az illető ismerősein keresztül nyomon követik, hogy az illető hol dolgozik, merre jár éppen, merre lakik, pontosan melyik a lakása és ezt figyelemben tartva, az időbeosztás megfigyelésével a nyaralás időpontjában könnyedén le tudnak csapni.

Hogyan előzhetjük meg a betörést amíg mi nyaralunk?

Először is ne posztoljunk, és ne verjük nagy dobra, hogy június 4-től 14-ig pl. Krétán fogunk nyaralni. Alaposan ellenőrizni kell minden nyílászárót, köztük az összes bejárati- és hátsó ajtót, teraszajtót, ablakot, hogy minden csukva és zárva legyen! Nem szabad -még bukóra sem- nyitva hagyni, egyetlenegy ablakot sem! Ha nincs riasztó, akkor is érdemes egy objektum-őrzéssel, biztonsági szolgálattal foglalkozó vállalkozás matricáját a bejárati ajtóra, vagy esetleg hátul a teraszajtóra is felragasztani, hiszen ez olyan, mintha közvetlen kapcsolatban állnánk az őrző-védő céggel, és ez már 50 %-ban visszatartja a betörőt.

Érdemes elgondolkodni, hogy egy megbízható szomszédnak, barátnak, családtagnak adjunk egy lakáskulcsot, aki egy-két naponta elmegy a lakásba, változtatja a redőnyöknek az állását, esetleg elhúzogatja, mozgatja a függönyöket, locsolja a növényeket, tehát egy-két olyan kis apró változást visz véghez, ami kívülről úgy látszik, mintha otthon lennénk – ezek a betörőt elbizonytalanítják.

Zárszerelő szakember tanácsát kikérni

Ha nem biztosak abban, hogy az ajtózár megfelelő biztonságot nyújt, vagy éppen nem tökéletesen működik, érdemes zárszerelő szakemberhez fordulni. Tanácsos kikérni a véleményét a biztonság érdekében, ha szükséges, javasolt másodzárat, erős, biztonsági zárat extraként felszereltetni az ajtóra, így teljesen biztosak lehetnek abban, hogy az ajtón keresztül nem tudnak bejutni a lakásba.

Amikor zárcsere történik és kulcsot adunk egy hozzátartozónak, ismerősnek vagy barátnak, számításba kell venni, hogy csak olyan személynek szabad kulcsot adni, akiben teljesen megbízunk és ezáltal kizárhatjuk annak a lehetőségét, hogy bármiféle visszaélés történik ezzel kapcsolatban. Jó megoldás lehet, egy mozgásérzékelős lámpát felszerelni a bejárati ajtó, az ablakok vagy a hátsó teraszajtó elé, amelyik, ha bármiféle mozgás történik a kertben vagy az ajtók/ablakok előtt, akkor felkapcsol. A bevilágított, megvilágított környezet már nem nyújt fedezéket a betörőnek, odavonja a figyelmet és ez elhárító tényező lehet.

Óvintézkedés a baj és a károk megelőzésére

Elengedhetetlen, hogy lakásbiztosítással rendelkezzünk, így ha mégis megtörténik a baj, a biztosító megtéríti a keletkezett kárt (vagy legalább annak a jelentős részét). Semmi esetre se feledkezzünk el semmilyen háziállatról! Semmilyen kis állatot ne hagyjunk egyedül a lakásban a nyaralás előtti nagy kapkodásban! A nyaralás esetére, amikor hosszabb időre elutazunk, húzzuk ki a TV, rádió, esetleg háztartási gépek, számítógépek konnektorát az aljzatból, zárjuk el a vízcsapokat, nehogy csőtörés keletkezzen! Gondoljunk arra is, hogy nagyobb vihar is lehet, és villámcsapás is keletkezhet a nyári időpontokban, így az árammal működő készülékeket mindenképpen húzzuk ki a konnektorból!

Mindenkinek biztonságos, betörésmentes, jó nyarat kívánunk!