Műanyag, többpontos bejárati ajtó színek

A népszerű műanyag ajtó szinte minden második háztartásban megtalálható hazánkban. Sokan szeretik, mert könnyű, jól szigetelő, olcsó és egyre nagyobb színválasztékban vásárolható meg. Ablak esetén pl. lehet sok légkamrás kivitelű, bejárati műanyag ajtók esetében már boltíves üveges, hosszanti üveges, mart-mintás, vékony- és vastagabb kivitelekben is egyaránt elérhető.

Egy pár szó a színválasztékról. A legelterjedtebb a fehér szín, de egyre több családi háznál, társasháznál találkozunk sötétbarna, dió, mahagóni színárnyalatú többpontos műanyag ajtókkal, teraszajtókkal, bukó-nyíló ablakokkal is. Ettől függetlenül, még mindig a fehér szín hódít a legjobban, több mint valószínű, hogy ez a változat olcsóbb, vagy mert fehér nyílászárókból mindig nagyobb a raktárkészlet, így hamarabb hozzájut a megrendelő a kívánt termékhez.

A műanyag bejárati ajtókra, teraszajtók, ablakok estében fontos a preciz, pontos, szakszerű beépítés, és szintén fontos a minőségi zárszerkezetek, zárbetétek illetve kiegészítők kiválasztása, megléte. Néhány példa erre a gondolatra. A barkácsáruházas műanyag bejárati ajtókat, főleg az olcsóbb kivitelűeket, minőségi és biztonsági okokból nem szabad megvenni, ez a szakmai tapasztalatunk, meglátásunk. Sokszor kapható akciós műanyag bejárati ajtó már 30-35 ezer forintért, ami vékony, cseklik-nyeklik, és no name zárszerkezet van benne, spiáter anyagú kilincsekkel, gyenge zárfogadókkal és valamilyen Kínában gyártott filléres zárbetéttel, amely még fúrásvédelemml sincs ellátva. A zárbetét anyaga a réz helyett valami ötvözet lehet talán, ami hosszútávú működést nem fog garantálni.

Mondunk egy ellenpéldát is, hogy nehogy azt mondják, hogy ledegradáljuk a barkácsáruházat. Az árát tekintve persze a termék nem rossz, de maximum sufniajtónak vagy fészerajtónak szabad beszerelni. Vagy pedig ne őrizzünk semmi értéket a lakásban, mert ez a típusú ajtó nem állja meg a helyét a biztonság területén még akkor sem, ha a MABISZ-tól megkapták a besorolási fokozatot. Ár-érték arányát tekintve tehát jó, de csak olyan helyre ajánlott, ahol nem kell komolyabb biztonsági funkciót ellátnia.

Egy pár szó a műanyag nyílászárók, főként ajtók, zárbetétjeiről, vasalatairól. Talán még a legjobb műanyag bejárati ajtó esetében se számítsunk sok jóra, mert az ajtónál nem a zárbetétre irányul a hangsúly, az ajtógyártók ezzel egyáltalán nem foglalkoznak. Ilyenkor az ajtó szigetelésére, stabilitására, kilincsvédelmére és a többpontos záródási pontokat biztosító vasalat minőségére irányul a figyelem elsősorban. Ha már jó minőségű vasalatokról beszélünk, akkor megemlítenénk a Fuhr, G-U, ARX és KFV márkákat. Ezek egy jó beállított ajtó estében minimum 10 évet kibírnak. Amikor beépítésre kerül a műanyag bejárati ajtó, minden alkalommal cseréltesse ki a beszerelt Roto, Qugrin, vagy más névtelen zárbetéteket!

Mi többfajta izraeli zárbetéttel dolgozunk, melyek interaktív csaposak, úszó csaprendszerűek, MABISZ 5-6-os minősítésűek. A LOCXIS és Keylocx változatoknál a kulcsok másolása 2028-ig szabadalmi védelem alatt áll. Ez a védelem azt jelenti, hogy egy kulcsmásolást védő kódkártyát adunk át az ügyfélnek a zárbetét vásárlásakor, vagy szervizszolgáltatás igénybevételekor a helyszínen, illetve a gyári kulcsokat. Ezzel a kártyával tudja az ügyfél a többi másolatot a Kulcskirályban elkészíttetni. A kulcsok másolása kb. 4000-4500 forintba kerül, a kulcsmásolás megvárható. A kulcsmásoló üzlet reggel 8 és délután 18 óra között tart nyitva. Máshol Magyarországon ezt a kulcsot nem másolják! A Zár Zorro Serrature Kft az egyedüli hivatalos forgalmazója az RB zárcsaládnak. Így tudjuk kedvező áron értékesíteni mind a zárbetéteket, mind a helyszíni zárcsere szolgáltatásunkat.