Műanyag ajtó vasalat és zárproblémák

A műanyag bejárati ajtóknál általában két problémáról beszélhetünk, amikor az emberek megoldás után érdeklődnék zárszerviz vállalkozásunknál. Amennyiben valaki, valamilyen oknál fogva nem tudja az ajtót bezárni, az több dologra is visszavezethető, de zárcsere tekintetében két dologról beszélhetünk. Az új, népszerű műanyag ajtók esetében lehet cserélni az ajtó élében végigfutó úgynevezett vasalatot, zárszerkezetet, illetve lehet cserélni a vasalatot működtető zárbetétet (ide helyezzük be a kulcsot).

A legcélszerűbb megoldás annak megállapítására, hogy mi lehet a baj, amikor a műanyag bejárati ajtót nem tudjuk bezárni, hogy az ajtót kinyitjuk és nyitott állapotban próbáljuk működni a zárszerkezetet.

Itt két dolgot kell szem előtt tartani, ami egyébként általában elmondható a műanyag ajtókkal kapcsolatban. Az egyik, hogy tudatában legyünk, hogy az ajtó úgy működik-e, hogy a kilincset felemeljük, majd ezután fordítjuk el a kulcsot. Vagy a másik változat, amikor nem kell a kilincset felemelni, hanem csupán a kulcs elfordításával működik a műanyag ajtó záródása. Az előbbit nevezzük szakmai néven kilincsemelős, vagy kilincsfelhúzós szerkezetnek, az utóbbi pedig kulcsműködtetésű vasalatnak hívjuk.

Tehát a fenti problémára visszatérve, nyissuk ki a bejárati ajtót, és próbáljuk így, nyitott állapotban felemelni a kilincset és megnézni, hogy a kilincs emelésével a záródási pontok kitolódnak-e az ajtó éléből. Amennyiben kulcsműködtetésű szerkezet van az ajtóban, úgy próbáljuk nyitott állapotban a kulcsot szintén elfordítani, és megnézni, hogy a záródási pontok kitolódnak-e. Amennyiben erre a válasz igen, úgy kizárható, hogy az ajtóvasalattal, vagy másnéven zárszerkezettel van probléma. Ilyenkor már csak a zárbetét lehet a ludas. Illetve még lehet arról is szó, hogy az ajtót be kell állítani, mert a záródási pontok nem találják meg az ellendarabba a helyüket, és ezáltal záródik nehezen (vagy sehogyan) az ajtó.

Így leegyszerűsítve, már tudható, hogy vasalatot vagy zárbetétet szükséges-e cserélni a bejárati ajtóban, vagy pedig csupán egy egyszerű ajtóbeállításról beszélünk. Természetesen ezek a dolgok nagyban befolyásolják az árképzést, de ezen problémák beazonosítása után majdnem, vagy teljesen pontos árat tudunk mondani az ügyfeleknek a zárcserére.

Weboldalunkon fel van tüntetve, hogy vasalatok, zárszerkezetek értékesítésével mi nem foglalkozunk. Kérjük ez ügyben keressenek forgalmazót, zárszaküzletet, stb. Ennek ellenére is nagyon sok telefonhívást kapunk, hogy hol lehet ilyen meg olyan típusú, gyártmányú vasalatokat beszerezni. Ezzel kapcsolatban sajnos nem tudunk segítséget nyújtani, mert zárszerviz szolgáltató lévén, a mi profilunk az, hogy kimegyünk a helyszínre és az ügyfeleknek helyszíni, teljes körű megoldást, zárcserét biztosítunk.

A vasalatok értékesítése egy teljesen más szakma, ilyenkor lehet szó ablak vasalatokról, erkélyajtó vasalatoktól, bejárati ajtó vasalatokról különböző méretekben, különböző gyártók által. Erre nekünk nincs kapacitásunk, ilyen jellegű forgalmazással nem foglalkozunk. Úgyhogy ez ügyben senkinek semmilyen segítséget nem tudunk nyújtani. Általában azzal is érdemes tisztában lenni, hogy azok a gyártók, forgalmazók, akikkel mi kapcsolatban állunk, kizárólag nagykereskedelmi eladással foglalkoznak, így kiskereskedelmi vevőket nem fognak kiszolgálni. Ha valakinek ajtóél- vagy ablakvasalatra van szüksége, és önmaga szeretné a szerelést megoldani, akkor saját magának kell felkutatni, hogy az adott vasalatot hol, és milyen körülmények között tudja beszerezni.