Mit tegyünk a Cerutti (volt Viro) zár helyére?

Ennek a zárnak a fő hazai forgalmazójakén/importőreként megértük azt a pillanatot is, amikor sajnos elfogyott az utolsó darab Cerutti zárunk is. Még az év elején el kellett gondolkodnunk azon, hogy mi lehet jó majd a helyére, ami paramétereiben megegyezik, ugyanolyan biztonságos, és hosszú évekig képes működni, mint némelyik 20 éves Viro zár. Nem utolsósorban az ára is vele megegyező, de inkább olcsóbb termék legyen. Mindezek voltak a legfontosabb szempontok, hogy senkinek ne maradjon nyitva az acélajtaja, ha tönkremegy benne a Cerutti vagy Viro zárszerkezet.

Próbáltunk olyan megbízható zárat találni a Potent cégen keresztül, ami minimális igazítással, odafigyeléssel beszerelhető a helyére, majdnem ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik.

Tipp, jó tanács a vásárláshoz, beszereléshez:

Azok a vásárlóink, akik a jövőben ilyen terméket szeretnének vásárolni, csak akkor vegyék meg, ha van minimális szerszámuk, kézügyességük. Az ilyen típusú ajtó szétszerelésének és a benne lévő zár kicserélésének ötlet hiányában nem szabad nekiállni! Ez egy bonyolultabb felépítésű ajtó, többen sikeresen elvégezték önmaguk a zárcserét, de mégsem egy szimpla zárbetét cseréről van itt szó. Mivel nincs más alternatíva a piacon a Cerutti/Viro zárak pótlására, így marad a Potent újragondolt toldókkal ellátott zárszerkezete, kódolható kivitelben, 3 kulcsos változatban.

Miért szükséges a kilincs csere is a zár cseréjekor?

A legtöbb vásárlás úgy kezdődik, hogy a kilincs jó, annak nincs semmi baja, csak a zár akadozik, csak arra van szükség. A régi kilincsek visszahúzó-rugó nélküliek, jónak nem mondhatók, csak tulajdonosaik az évek alatt hozzászoktak a nehézkes lenyomáshoz. A tökéletes rugózást, a napi többszöri ki- és benyitást csak úgy lehet hosszútávon végezni, ha a zárcserekor felszerelnek egy rozettás, esztétikus, könnyedén és halkan működő kilincset is. Az új kilincset könnyen lehet a saját csavarjaival rögzíteni az ajtólapra. A kilincs-szett tartalmaz ehhez mindent. Megnézem az árát.

Hogyan jelentkeznek a zárcserére utaló jelek?

Akinek a 20 éves Viro zárja van, az tudja és már meg is szokta, hogy a jól megkopott, eloxálódott rézkilincset csak második nekifutásra lehet lenyomni és egyfolytában lefelé lóg. Ez azért természetes, mert a 20 év alatt a zárdobozban lévő dió úgy elkopott, és a rugó megnyúlt, hogy már nem tudja egyenesben tartani a nehéz, tömör kilincset a fémtengellyel együtt.

A nehezen lenyomható kilincs után a másik fő jel, amikor kettőre könnyedén zár a szerkezet, a harmadiknál már sakkozni kell, a negyediknél pedig néha másik kulcsra van szükség, mert a saját kulcs már nem nyitja azt vissza. De a pótkulcsos történet is játszós feladat, 2-3 percig is eltart az ajtónyitás. Csodára várni nem szabad, a lamellák elkoptak a 20 év alatt, a kulcsok bástyái is lekoptak 1-1,5 mm-t, amik még engedik átfordulni a lamellákat, de a visszafele történő mozgás már csak sokadszorra működik, aminek a hátulütője, hogy eltörik a lamella és az ajtó nem nyílik. Ezt meg kell előzni egy új zár vásárlásával!

Ha elvégeztük a zárcserét, mire figyeljünk még?

Miután szétszedtük, kicseréltük, majd összeraktuk az ajtót, fent vannak a szerelvények, minden hibátlanul működik, a záródási pontok ellenőrzését kell már csak elvégezni. Erre a legjobb ötlet, ha azokat a lyukakat ahová befutnak a fémrudak (nyelvek), bekrétázzuk jó erősen, kipróbáljuk az ajtót, először, egyre, majd kettőre, háromra, négyre zárjuk. Majd ezt többször megismételjük. Ahol a kréta lejön az ellendarabról, azt a részt kell gömbölyű reszelővel megigazítani a könnyebb záródás érdekében. Ha már az első záródás is nehezen megy, nem szabad erőltetni! Lépésről lépésre kell haladni, előbb-utóbb könnyen fog záródni a tokba.

Kódolható zárszerkezet kevesebb pénzért

A jó öreg Cerutti/Viro zár fixlamellás kivitelű, így kulcselvesztés estén az ajtót mindig szét kellett bontani és új zárat vásárolni jobbos vagy balos kivitelben, majd azt beszerelni a régi helyre. Mindezt közel 50.000 Ft-ért. Ezzel ellenben, a helyettesítő Potent zár kódolható. A kódolás azt jelenti, hogy a gyártó gyárilag a szervizkulcsról átállítja nekünk egy 3 db-os garnitúrára a működést. Ezzel szereli be az ügyfél. Ha kulcsvesztés történik vagy tulajdonosváltás van, tudnak vásárolni egy új kulcskészletet. Ehhez már nem kell az ajtót szétszedni, csak a belső címkét leszerelni és a tollas kulcs alatt lévő nyíláson egy átállító csavar segítségével egy percen belül a kódolás elvégezhető. Egy kis kedvcsináló a kódoláshoz itt látható:

Zárcímer kicserélése, esztétikai és kulcstartási szempontok

A legtöbb régi Viro/Cerutti zárak zárcímerei karcosak, kopottak, úgy ki van tágulva a kulcslyuk, hogy a kulcsot messziről bele lehet dobni. Nem beszélve arról, hogy egyre nagyobb csavarokkal kell rögzíteni az alumíniumlapot, mert a fa kikopott alatta. Mi magyarok erre is találtunk megoldást, felragasztottuk azt, így leesni már nem fog, ellenben bűn ronda!

A valódi megoldás a zárhoz tartozó új, két csavarral rögzíthető műanyag alátétlap felszerelése, melyre felpattintjuk a karcmentes, vadiúj rézszínű címkét. Ezt célszerű két embernek végeznie, hogy semmiképp ne mozduljon el! Egy új kilincs és egy új címke teljesen megváltoztatja az ajtó kinézetét! A címke ép állapota megvezeti a kulcsot is, pontosan megy majd bele a zárszerkezetbe, így nem lötyög, nem kell ki-be húzogatni, próbálgatni és még szép is.

Mit tegyünk a Cerutti (volt Viro) zár helyére?
Mit tegyünk a Cerutti (volt Viro) zár helyére?