Mire figyeljünk zárbetét csere esetén?

A beszerelés előtt, a zárbetét megvásárlásakor ügyelni kell, hogy mindig a megfelelő méretű zárbetétet vásároljuk meg.  A régit ki kell venni, pontosan lemérni, esetleg mellé tenni egy mérőszalagot és azzal lefotózni. Semmi esetre se az ajtó vastagságát mérjük, az úgysem lesz pontos.

Lehetőleg magasabb kategóriás, de leginkább prémium minőségű, betörésbiztos betétet érdemes választani, mely valódi biztonságot ad az ajtónak és véd minket a betörésektől. Minősége és működése is precízebb, időtállóbb. A jobb zárbetéteket később kell újra cserélni, mint az olcsóbb pl. kínaiakat, ezáltal visszanyerhető az ára, azaz megtérül a belefektetett pénz. A minőség és biztonság mellett igen fontos, hogy a zár hibátlanul, akadásmentesen működjön. Bár a bonyolultabb felépítésű, precíziós, interaktív csapos betétek nehezebben mennek be a szerkezetbe, így türelmetlen embereknek nem ajánlott, mert tönkre fogják tenni. Egy 10 csapos betét működését a kulcs bedugásakor nem minden esetben lehet akadálymentesen használni, kell egy fél év, mire összekopik a zárcsap a kulccsal.

Ha pl. bejárati ajtóról van szó, és nem boldogulunk a zárbetét kicserélésével, akkor érdemes zárszerelő szakszervizhez fordulni, de ha boldogulunk, akkor ajánljuk a népszerű, jó áron megvásárolható, izraeli Keylocx zárbetétet! https://www.biztonsagiajtozarak.hu/termekkategoria/izraeli-zarbetetek/rb-keylocx/

Mit takar a zárbetét fogalma?

A zárbetét egy körtére hasonlít szemből nézve, ebbe helyezzük bele a kulcsot. Általában kívül és belül is kulccsal lehet működtetni őket, de kényelmi funkciónak lehet hozzá belső tekerőgombot kérni, vagy vészfunkciót.

A zárbetét és a zárszerkezet két különböző dolog. A zárszerkezetbe (lehet vasalat is) tesszük bele a zárbetétet a csere esetén. A zárbetéthez minden esetben tartozik 3 vagy 5 db kulcs. Amikor elforgatjuk a kulcsot a zárbetétben, a zárszerkezet nyelve kicsúszik és a tokba záródik. A zárbetéteknek különböző típusai vannak, vízszintes vagy függőleges kulcsbehelyezésű kivitelűek, normál vagy eltolt méretű zárbetétek.

A zárbetét kicserélésekor mindenképp szükség van a régi betét kulcsára, enélkül nem lehet kivenni az ajtóból a cilindert.

Hogyan tudjuk elvégezni a zárbetét cseréjét házilag?

Az ajtózárbetét cseréjéhez egy csavarhúzóra van szükség és a kulcsra, mellyel nyitni lehet az adott zárat. Ha kivettük a régi zárbetétet, le tudjuk mérni, hogy a rögzítő furat jobb és bal oldala milyen osztásban van. Ez alapján tudják megrendelni webáruházunkból a jó minőségű, biztonsági zárbetétet.

Első lépésként a kulcsot be kell helyezni a zárba, kinyitni az ajtót, majd az ajtó élénél állva, a zárnyelv alatti rögzítő csavart kell kitekerni. A kulcs pozícióba helyezésével ki tudjuk húzni a zárbetétet a bejárati ajtóból. Ha nem jön ki könnyedén, érdemes a kilincset fellazítani, lehet, hogy az feszíti a zárbetétet. Az új zárbetét beszerelése ugyanilyen egyszerű. A lényeg, ha a kézben van a zárbetét benne a kulccsal, akkor a zár közepén lévő fekete szárny (tolókavivő) ne álljon se jobbra, se balra, se felfelé, hanem tűnjön el a zárbetét testében, ellenkező esetben nem lehet behelyezni a zárszerkezetbe.

A pontosan mért zárbetét esetében a külső és belső zárbetét oldalnak szintben kell lenni a kilincsgarnitúrával. A rögzítő csavart meg kell húzni és a zárást nyitott állapotban kell először kipróbálni, nehogy bezárjuk magunkat valamilyen okból kifolyólag.

Mi szükséges a zárbetét kicseréléséhez?

Ez egy szubjektív gondolat, hiszen ajtó függvénye. Amit sima zárbetét hajt és oldalról van rögzítve (pl. felhúzókilincses műanyag ajtó), ahhoz elég egy csillagcsavarhúzó. Ha valami bonyolultabb (pl. HiSec, Secdoors ajtó), oda már szükség lesz reszelőre, másfajta csavarhúzóra, és némi tapasztalatra, odafigyelésre, mert nem egy „kihúzom, betolom, meghúzom” művelet.

Mire figyeljünk zárbetét csere esetén?
Mire figyeljünk zárbetét csere esetén?