Milyen a valóban jó zárbetét?

Egy jó zárbetét minden esetben rendelkezik MABISZ minősítéssel, így igazolva van, hogy a biztosító társaságok elfogadják, valamint tesztelve van, hogy valójában mit is tud. Minél magasabb a besorolás (1 – 6), annál magasabb a biztonsági fokozat és a minőség.

Amennyiben Mabisz tanúsítvánnyal ellátott zárbetét van az ajtóban és van érvényes lakásbiztosítás, a betörés esetén keletkezett kárt a biztosítók meg fogják fizetni. Abban az esetben is fizet a biztosító (évente egyszer), ha elhagyták a lakáskulcsokat és emiatt kell a zárcserét végeztetni.

A jó zárbetét alapvető tulajdonságai:      

  • Fúrásvédett – a legtöbb Magyarországon kapható zárbetét az
  • Magkihúzás védett
  • Törésvédett – ez már lényegesen kevesebb zárcilinderre jellemző
  • Manipulációs nyitás ellen védett – még kevesebbre jellemző (interaktív/mozgó csapok, dupla csapsor)
  • Másolásvédett kulcsok – érdemes utánajárni, hogy a másolásvédelem nem járt-e még le, nem elég csupán a plasztik kártya megléte

Ezek a főbb védelmi funkciók, melyekkel rendelkezik az a zárbetét, ami a legmagasabb fokozatot kapja a MABISZ által, ami a 6-os fokozat.

A zárbetét minden esetben olyan beszerelés mellett biztonságos, ha nehezen hozzáférhető, nem lóg ki a pajzs- vagy a kilincs-cím síkjából.

A minőségi zárbetét sokszor önmagában is képes az alapvető betörési formáknak ellenállni.

A jó vagy a prémium zárbetétek nem kaphatók meg 10-15 ezer forint alatti áron, inkább a 15.000 forint feletti ár-sávban mozognak.

(Zárójeles megjegyzés: ha egy jó zárbetét alapméretben (30/30 mm) ennyibe kerül, nem szabad a 60.000 forintos ajtót biztonsági ajtónak titulálni!)

A jó zárbetét tanúsítványai

A jó zárbetétek, vagy minőségi zárak, nemcsak MABISZ minősítéssel rendelkeznek, hanem különböző nemzetközi tanúsítványok is igazolják a betörés-ellenálló képességét. Ilyen minősítés a TÜV, vagy a VDS, illetve az SKG minősítések. Sok esetben, amennyiben a zárbetét gyártó már rendelkezik VDS minősítéssel, azt honosítás után a MABISZ automatikusan elfogadja és ez alapján illeszti be a megfelelő besorolásba.

A zárbetét megfelelő méretének kiválasztása

Egy nagyon drága és ritka zárbetétet is beszerelhetünk hibásan, miáltal az könnyedén tönkremehet, elromolhat. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a beszerelés módja legalább ugyanolyan fontos, mint magának a zárbetétnek a tudása.

Fontos megjegyezni, hogy a jó minőségű zárbetétek törésvédelme nem képes minden esetben maximálisan megvédeni a bejárati ajtót. Mindig ellenőrizni kell, hogy a zárbetét mérete megfelelően lett-e kiválasztva. Az európai szabvány szerint a zárbetétek mérete 5 mm-ként változik és az elérhető legrövidebb méret a 30x30 mm. Ezt nevezzük alapméretnek. Gyenge minőségű és gyenge anyagból készült bejárati ajtóba felesleges a legdrágább zárbetétet beszereltetni, mert nem a zárbetéten keresztül mennek majd be, hanem egyszerűen befeszítik az ajtót. Ajtóbefeszítést pedig semmilyen zárbetét nem tud megakadályozni!

Manapság a bejárati ajtókban teljesen eltérő és extra zárbetét méretekkel lehet találkozni. Nem ritka a 40x80 méret sem, ami elég extrának számít.

Érdemes megemlíteni a kulcsok típusát, illetve a csomagolásban található biztonsági kártyát.

A kulcs formája önmagában nem határozza meg a zárbetét minőségét, illetve ebből nem lehet állítani azt, hogy jó vagy rossz a zár. Fogazott, vagy annak kinéző kulcs is lehet magas védelmi fokozattal ellátott zárbetét kulcsa.

Pontfuratos vagy lapon mart kulcsokból is nagyon sokféle van. Kb. 20 éve az az általános hit került a köztudatba, hogy csak ezek a kulcsok adnak védelmet. Itt is érdemes minden esetben megvizsgálni, hogy milyen minősítéssel rendelkezik a zárbetét. A szakember a fogása és a kinézete alapján is el tudja dönteni, hogy milyen minőségről, biztonsági fokozatról van szó.

Amit mi biztosan jó minőségű zárnak vélünk, az a RB SKG, LOCXIS és Keylocx zárbetét.

Amennyiben zárbetét vásárláson gondolkodik, hívjon minket! Megfelelő szaktudással, a bejárati ajtók ismeretével rendelkezünk, így pontosan tudjuk melyik ajtóba, milyen zárbetétet érdemes beszerelni.

Kódkártyával védett zárbetétek
Kódkártyával védett zárbetétek