Mik azok a zárbetétek?

A zárbetét a bejárati ajtó azon része, ahová a kulcsot bedugjuk. Zárbetétnek, hengerzárbetétnek, cilinderbetétnek, zárcilindernek is hívják. A zárbetét működteti a zárszerkezet zárását, amivel az ajtó bezáródik. A zárbetét anyaga általában réz, a felülete lehet krómozott vagy nikkelezett. A zárbetétek külső kinézete, hogy milyen felületkezeléssel vannak ellátva, nem a minőségre utal, hanem az esztétikára ad magyarázatot.

A zárbetétek csoportosítása

 1. vízszintes- vagy függőleges behelyezésű,
 2. szín szerint: króm, réz, nikkel, ezüst, szatén, szálcsiszolt, fényes, matt
 3. biztonsági fokozat (alap biztonság, közepes biztonság, prémium kategória)

Az alap biztonságnál általában csak a fúrásvédelem van kialakítva. A középkategóriánál már legalább hat csap van a házban, illetve fúrásvédelemmel és törésvédelemmel is rendelkezik. A prémium biztonságra öt darab interaktív csap, tőrésvédelem, fúrásvédelem, másolásvédelem, magkihúzás- és savazás elleni védelem a jellemző. Ezen prémium minőségű zárbetétek árai 25.000 forintnál kezdődnek.

Zárbetétek alakja, formája

A zárbetétekről kevés ember tudja, hogy vannak eltérő változatai is. Nálunk Magyarországon főként az ún. fordított körte alak a jellemző. Ezek az euro-profilú zárbetétek. Más országokban, pl. az USA-ban, Finnországban, léteznek ovális, illetve kerek alakú zárbetétek is.

Mi csak európai profilú zárbetéteket, illetve rim cilindereket és postaláda zárbetéteket tartjuk raktáron, de ezeket is csak a saját beszerzésű RB zárbetétből.

A zárbetét kulcsvezetése

Két különböző kulcs-megvezetés létezik, a függőleges és a vízszintes behelyezés. A vízszintes behelyezésű a lapon mart kivitelű, míg a függőleges, a fogazott kulcsos kivitelű. A vízszintes kulcs-megvezetésű zárbetétek sokkal biztonságosabbak a fogazottnál, mert több zárnyitási mód ellen vannak védve.

A lapon mart kivitelű kulcsot bármely oldalával felfelé be lehet helyezni a zárbetétbe. Cégünk kizárólag lapon mart kivitelű zárbetéteket forgalmaz, RB SKG, RB LOCXIS és RB Keylocx típusokban.

Zárbetétek karbantartása

A minőségi zárbetéteket nem kell karbantartani, gyárilag el vannak látva olyan kenőanyaggal, amely a hosszútávú működést biztosítja. Hangsúlyozzuk, a zárbetétbe sem olajat, sem WD40-et, sem zárolajozó jégoldót nem szabad belefújni! Ezek az anyagok gyűjtik a koszt, a port és a zárbetét meghibásodásához vezetnek!

Zárbetét vásárláshoz szükséges információk

 • Hány kulcsos zárbetétre van szükség?
 • Milyen méretű zárbetét kell az ajtóba?
 • Hol tud jó zárbetétet vásárolni?
 • Milyen MABISZ minősítésű zárbetétet szeretne?
 • Milyen kivitelű zárbetétre van szüksége?
 • Kültéren vagy beltéren fogják használni?
 • Milyen biztonsági fokozatra van szükség?
 • Sima tolókavivős vagy fogaskerekes meghajtásra van szükség?
 • Milyen típusú bejárati vagy szobaajtóba lesz a zárbetét beszerelve?
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak