Miért fontos a jó bejárati ajtó az ingatlanon?

Ha szeretjük az otthonunkat, érdemes elgondolkodni, hogy mennyire biztonságos a bejárati ajtónk. Ha nem tudjuk felmérni, hívjunk hozzá szakembert. Lehet, nem is kell ajtót cserélni, elég egy jó zárcsere vagy másodzár felszerelés, így a következő 5-6 évre ez meg is van oldva, nem kell súlyos 100 ezreket elkeríteni a családi kasszából.

A leggyengébb láncszem a betörés szempontjából, ha műanyag vagy fa az ajtó, mert ezeket feszegetéssel nyitják ki a tolvajok. Sőt, a műanyag ajtóknál elterjedt az olvasztásos eljárás is. A kínai ajtó szintén nem tartozik a biztonsági kategóriába, mert a gyártó a több tízezres eladási darabszámra fektette a hangsúlyt, így a zárbetétet biztonsága nulla. Mivel különböző európai országokba küldi a gyártó a termékeit, így őt nem igazán érdekli az adott ország betörési statisztikája, csak az eladott darabszám.

A bejárati ajtó kinézetre, súlyra, masszivitásra is megmutatja a minőséget. Az olaszok gyártják a prémium bejárati ajtókat, ezek általában kéttollú zárakkal vannak ellátva, bár a Dierre egyre jobban törekszik a rövid kulcsos, cilinderes zárak alkalmazására. Az ajtók vásárlása esetén a jó erős középkategóriát kell megtalálni, ami már kellő védelmet biztosít az otthonnak.

Mennyibe kerül egy olcsó és egy drága bejárati ajtó?

Száz százalékos pontos árat nem tudunk mondani, mert nem gyártunk ajtókat. Ezért ne is kérjen erről ajánlatot, mi csak a tapasztalatainkat írjuk le, és irányt mutatunk a vásárlás kapcsán. Cégünk zárszereléssel foglalkozik, a meglévő ajtózárak cseréjével, ajtók nyitásával és a bejárati ajtók megerősítésével. Ez egy testvérszakma, ugyanúgy, mint a lakatos, a hegesztő, a kovács. Az alapdolgok hasonszőrűek. Az ajtógyártáshoz műhely kell, lapszabászat, hegesztő és darabológépek. Ez helyhez kötött, csak az ajtó beépítésénél van helyszíni munkavégzés.

A mi munkánk viszont mindennap más és más helyszínen, kerületben, lakóházban zajlik. Soha nincs két egyforma munka, különböző bejárati ajtókat szervizelünk, egy- és kétszárnyú változatokat, izraeli, kínai, olasz típusokat.

Egy olcsó bejárati ajtó, pl. a HiSec, a Secdoors, a TerraSec kínai ajtók, beszereléssel együtt kb. 130-150 ezer Ft körül vannak. Sajnos ezeknél egyre több a betörés és a garanciális probléma, a Kínából való származás miatt. De ettől függetlenül, rendületlenül veszik a magyarok, nem tanulva honfitársaik sanyarú sorsából. Szerelőként mi ezt senkinek nem ajánljuk! Nyilván limitált a költségkeret mindenkinél, csak ha kétszer kell kifizetni az ajtó árát a további szerelések, cserék során, akkor ugyanott van mindenki, ha egyből a magasabb, középkategóriát választja a kínai hulladék helyett.

A drága ajtók 300 ezer Ft körül indulnak egy alap, 2×1 méteres, egyszárnyú ajtó esetében, de ez az összeg 400-600 ezerre is rúghat. Ezek nem lemezből vannak, vasszerkezet, acélrácsozattal, faborítással, minőségi vasalattal, kiegészítőkkel, prémium kategóriás, olasz trezorzárakkal. Érdemesebb egyszer megfizetni a jobbat. Ezt alátámasztja, hogy egy 2022. márciusában beszerelt 140 ezer Ft-os ajtón mi már cseréltünk kilincset, és alsó zárbetétet 48.000 Ft-ért.

Hány zárral vannak ellátva a lakásajtók?

Egy biztonsági ajtó esetében nem az a fontos, hogy 5-6 zár legyen az ajtón, hanem a minőségi kialakítás, mind a zár, mind az ajtószerkezet részéről. A biztosítók gyakran két különálló szerkezetet követelnek meg, de vannak kivételek. Pl. amikor egy acélajtó van beszerelve olasz zárral, ott elegendő az egyzáras kivitel, mivel háromirányba reteszelődik a záródás. Sajnos a kínai ajtók agyon vannak hirdetve a 15-20 pontos záródásaikkal, igaz, a kétzáras kivitel nem ér annyit, mintha egy normális és minőségi zárat szerelnénk az ajtóba. Sokan azt gondolják, minél több szerkezet van az ajtóra felszerelve, annál nehezebben jutnak be a lakásba, ami nem igaz. Az a baj, hogy a sok zár a legolcsóbb, legsilányabb zárak közül kerül ki, így a betörési idő egy-két perc és már benn is vannak a lakásban. Egyszóval egy jó ajtóra elég egy darab prémium zár, többirányú záródással, biztonsági kulcsokkal, ami ne Kínában készüljön, hanem EU vagy izraeli gyártással.

A mi voksunk az izraeli termékek alkalmazása. Ha megvan az ajtó és elhagyta a kulcsot vagy nagyobb biztonságot szeretne, kérjen ajánlatot tőlünk a zárcserére!