Mire jó egy mesterkulcs?

Ebben a cikkben arra fogunk kitérni, hogy mi az a mesterkulcs, hogyan működik és milyen esetekben lehet hasznos ha rendelkezünk mesterkulccsal. 

RB Keylocx mesterkulcs

Mi az a mesterkulcs?

Ha megkérdeznénk az utca emberét, hogy mi is az a mesterkulcs, akkor a válaszok nagyon nagy százaléka az lenne, hogy “egy olyan kulcs, ami minden ajtót kinyit”. A dolog ennél azért kicsivel bonyolultabb. Attól, hogy egy kulcs több különböző zárbetétet is kinyit, még nem biztos, hogy mesterkulcsról beszélünk. Ha ezeket a zárakat csak ez az egy kulcs nyitja, akkor egy azonosra kódolt zárbetét rendszerről és a hozzájuk tartozó egy darab kulcsról beszélünk.

Mesterkulcsnak egy főkulcsrendszer minden egyes zárbetétét nyitó kulcsát nevezzük. De mit is jelent ez pontosan? Egy példán keresztül egyszerű lesz megérteni azt, hogy mi is az a mesterkulcs.

Egy öltözőben fontos, hogy az öltözőszekrényekhez különböző kulcsok járjanak, ezzel biztosítva azt, hogy a vendégek ne tudják nyitogatni egymás szekrényét. Előfordulhat azonban az is, hogy valahogy eltűnik egy adott szekrény kulcsa, de azt mindenképp ki kellene nyitni. Ilyenkor jön képe a mesterkulcs. A mesterkulcs egy olyan kulcs, amellyel az összes öltözőszekrényt ki lehet nyitni. 

Összefoglalva tehát: mesterkulcsnak nevezünk egy kulcsot, ha egy főkulcsrendszer része és a rendszerben résztvevő összes zárbetétet ki lehet nyitni vele. 

Kinek érdemes mesterkulcsot használnia?

A mesterkulcs nagyon sok esetben hasznos megoldásnak bizonyulhat, akár magánszemélyeknek, akár cégeknek.

Sokszor alkalmazzák például irodaépületekben, ahol nagyon fontos, hogy ki melyik helységhez tud hozzáférni. Itt szoktak többszintes rendszert is alkalmazni (vannak kulcsok, amik csak egy ajtót nyitnak ki, vannak amelyek egy bizonyos csoportját az ajtóknak és van, ami az összeset.)

Ahogy már fentebb is említettük hasznos az öltözőszekrényeknél, iskolai szekrényeknél is. 

Otthonra is kiváló megoldás lehet egy mesterkulcs. Erre egy remek példa egy kertes ház, ahol van első ajtó, hátsó ajtó, garázs és mondjuk egy tároló. Ekkor tudunk a kertésznek adni egy kulcsot, ami nyitja a tárolót, de a többi ajtót nem tudja nyitni vele.

Mesterkulcsot szoktak még építkezések alkalmával is használni. Ekkor az építő rendelkezik egy mesterkulccsal, ami az összes zárat nyitja az építkezés területén. Amikor az építkezés befejeződik a zárbetétet pedig át lehet úgy alakítani, hogy a mesterkulcs már ne tudja azokat kinyitni. 

Mesterkulcs készítése

Főkulcsrendszer készíthető a Keylocx zárbetéthez mesterkulccsal

Cégünk vállalja főkulcsrendszerek készítését az RB LOCXIS és RB KEYLOCX zárbetétekkel. A főkulcsrendszer nem feltétlenül csak zábretétekből áll, lehet kiegészítésként lakatot vagy postáláda zárat is programozni.

Ennek a mesterkulcs rendszernek az ára több mindentől is függ:

  • Hány különböző kulcsra van szükség
  • Alacsonyabb vagy magasabb biztonságot nyújtó rendszert szeretnénk
  • Szeretnék-e kiegészítő lakatokat vagy postaládazárakat

Abban az esetben, ha szeretne főkulcsrendszert keressen meg minket a zarszerviz365@gmail.com címen. Átbeszéljük az igényeit és ennek megfelelően egy személyre szabott árajánlatot nyújtunk.