Melyik a jó ajtózárbetét?

Egy ajtózárbetét kiválasztásánál több lehetőséget és információt is szem előtt kell tartani, mégpedig a jelenlegi ajtózárhoz igazodva. Itt arra gondolunk, hogy milyen kialakítású, szerkezetű bejárati vagy egyéb ajtónk, nyílászárónk van. Értelemszerűen, egy kertkapuba nincs szükség csúcskategóriás zárbetétre, mert azon át is tudnak mászni, de egy többpontos műanyag bejárati ajtó esetén már érdemes olyan zárbetétet alkalmazni, amely már el van látva a mai kornak megfelelő védelemmel.

A zárbetét vásárlásánál talán a legfontosabb a zárbetét mérete, ezt nem győzzük hangsúlyozni! Minden esetben úgy mérjünk, hogy az ajtóból kivesszük a most benne lévő zárbetétet és lemérjük annak a rögzítő furattól jobb és bal oldali távolságát, ami a teljes hosszt adja. Vásárlásnál az osztás nagyon fontos! Pl. egy műanyag ajtó esetében ez a méret lehet 40/55 mm, de már egy kertkapunál a méret általában 30/30 mm, ami az alapméret.

Mindig az a lényeg, hogy a zárbetét szintben legyen az ajtó kilincstakaró címkéjével, főleg kívülről, hogy ne lehessen hozzáférni rongálási szándékkal a zárbetéthez. Az sem jó, ha hosszú, mert kilóg, de az sem jó, ha rövid, mert ilyenkor nem éri el a kulcs a zárbetétet.

Ha nem tudja meghatározni a pontos méretet, kérje szakember segítségét, mi akár telefonon is elmagyarázzuk a méréshez szükséges tudnivalókat.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

Zárbetét vásárlás – honnan?

Mielőtt megvesszük a zárbetétet és már körüljártuk a biztonsági szintet, az marad hátra, hogy honnan, kitől és hol szerezzük be a számunkra biztonságot nyújtó ajtózárat. Mivel óriási a kínálat és szinte már mindenhol árulnak zárbetétet, így széles a tárház. Mindenképp olyan helyet javasolunk a vásárlásra, ahol azért megfelelő információval tudnak szolgálni a termékről, pl. részletes leírás, megfelelő szakmai tájékoztatás, MABISZ minősítés megmutatása/elmagyarázása, stb. Sosem szabad zárbetétet piacon, barkácsáruházban, internetes portálokon vásárolni, használt zárbetéteket pedig egyáltalán nem szabad venni, mert nem tudjuk az előéletét!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

A jó zárbetét alapjai

Elvünk, ami mellett kitartunk, hogy az olcsó zárbetét nem biztonságos, pláne, ha még Kínában is készül! Sok cég értékesíti különböző gyártók termékeit, 5-8-10 ezer forintos áron. Mi ilyen zárakat nem tartunk, ennyi pénzért nem lehet biztonságot venni! Aki az ellenkezőjét mondja, az nem ért a szakmához, vagy át akarja verni a vásárlót. Ezt a tényt alátámasztja az 5 ezer forintos zárbetét MABISZ fokozata, ami 2-es vagy 3-as a legjobb esetben, már ha van egyáltalán neki.

Jó zárbetétet, méret függvényében, minimum 14-15 ezer forintért lehet vásárolni, mely már MABISZ 5 minősítéssel rendelkezik. Nálunk az ilyen zárbetét kulcsába már mozgó alkatrész van integrálva, tehát másolásvédett. Nem holmi papírkártyát mellékelnek hozzá, mint egyes Kínában gyártott termékeknél. A zárbetét már olyan felépítésű, amivel vetélytársai nem rendelkeznek.

A jó zárbetét szó szerint a gyártón múlik, illetve azon bevizsgálások, tesztek eredményein, melyet a zárbetét produkál, mind külföldön, mind Magyarországon. Ilyenkor egy szakmai bevizsgáláson mennek át, ahol ellenőrzik, hogy a zárbetét valóban bírja-e azokat a zárnyitási lehetőségeket és időt, amit a gyártó meghatározott.

Mint említettük, olcsó zárbetétet nem árulunk, viszont erős középkategóriától kezdve a felső, prémium kategóriáig tudunk a vásárlóknak zárbetétet biztosítani. Mindezt pedig jó áron, mert közvetlenül a gyárból szerezzük be a termékeket.

A jó zárbetét vásárlásánál, a fentieken kívül, fontos szempont még a zárbetét alkalmazási területe. Itt arra gondolunk, hogy az adott ajtóba be lehet-e szerelni az új zárbetétet. Ez lehet pl. egy HiSec ajtó, egy Mul-T-Lock ajtó, egy hevederzár, vagy egy többpontos biztonsági ajtó.

Az általunk forgalmazott izraeli zárbetétek formája, kialakítása, mérete - és ami a legfontosabb-, a kulcsnyak vastagsága, mérete, az elsők között van, ami minden európai profilú zárszerkezetbe alkalmazható! Nagyon sok forgógyűrűs rozettás ajtó van beépítve hazánkban, amelyek nem viselik el azokat a kulcsokat, amelyeknek a feje széles, vastag vagy pedig kör formájú, alakú. Ilyen pl. a Csehországban készült Tokoz zárbetét, ami lehet, hogy biztonságos, de a használata, a használhatósága egy hevederzárnál, HiSec ajtónál, Mul-T-Lock ajtónál nem lehetséges, mivel a kulcs formája olyan, hogy nem tudja biztosítani a körkörös mozgatást a zár tekerésénél! Aki ezt másként gondolja, az hívjon fel nyugodtan minket, elmagyarázzuk a szakmát, a gyakorlatot, mert az összes olyan bejárati ajtóba, ahová Tokoz zárbetétet tettek, hiányzik a külső fúrásvédő rozetta. Persze a zárbetét forgalmazót ez egyáltalán nem érdekli, hiszen az eladás a cél. Azért megnéznénk, ha a személyautójukról pl. levennénk a motorháztetőt és úgy kéne közlekedniük, mit szólnának.

Tehát csakis olyan zárbetétet szabad megvásárolni, ami minden szempontnak, minden elvárásnak és körülménynek tökéletesen megfelel! Ha nagyon jó zárbetétet szeretne, akkor vásároljon tőlünk, Izraelből származó Keylocx és LOCXIS zárbetétet, hiszen az izraeli termékek kiváló minőségűek, a biztonság és védelem területén pedig világszerte az elsők!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak