Melyek a legnépszerűbb zárak Magyarországon?

A legnépszerűbb bejárati ajtózárak Magyarországon a műanyag ajtóban lévő, felhúzó kilincses zárszerkezetek. A második helyen a kínai zárak vannak (HiSec, TerraSec, Secdoors – egykutya) a kínai ajtókban. Szintén népszerűek a hazai gyártású Nívó bejárati ajtók, ezek már jó alapanyagból készülnek. Továbbá az egyre jobban feltörekvő, Olaszországból nagyszámban importált és lakóparkokba beépített Dierre ajtók. Ezen kívül még jut bőven elég ajtózár a piacra, pl. Superlock, Mul-T-Lock, Gerda, Delta ajtózárak. És meg kell említenünk a magyar kisiparosok által készített egyedi biztonsági ajtókat is, a gyártó által meghatározott trezorzár szerkezetekkel és zárbetétekkel.

Melyek a legbiztonságosabb zárak?

Ha itt elkezdenénk márkanevekkel dobálózni, illetve ajánlatokat tenni, akkor igencsak saját magunk felé irányítanánk a reklámkampányt. De ehelyett inkább körülírjuk azokat a tulajdonságokat, amik a megbízható, biztonságos zárbetétre jellemzőek. Itt egy link a támponthoz. A jó zárbetét az áráról ismertetik meg. Nézzünk egy alapméretet (31/31 mm), az a legegyszerűbb. Az alapméret vékony ajtókba, sztenderd méretben, szimmetrikus osztásban érhető el. Az ára gyártó függvényében 25-100 Ft is lehet. Az árat befolyásolja a kulcsok száma, a zárbetét felépítése, a forgalmazó haszonkulcsa. A minőségi megbízható zárbetétek fúrás-, törés-, savazás-, magkihúzás-, finomnyitás- és másolás ellen védve vannak. A törésvédelem akkor a legjobb, ha acélhíd van a zár aljában, illetve ezen felül a betét mindkét elülső részét kikönnyítették (berak secure), tehát duplán védett a zárcilinder teste.

Magyarországon nagy divat a Mabisz minősítés (bár nálunk csak a pénzről szól ez is), hiszen egy normális terméknek, mint pl. az izraeli vagy olasz zárak gyártói európai minősítést kérnek és kapnak a termék minőségét illetően, amit itthon csak honostani kell. Így a forgalmazó fizet a semmiért, hogy fel lehessen tüntetni a magyar pecsétet/ajánlást is. Igaz, 2004 év óta EU tag vagyunk, így az EU-s minősítés megléte is elég kellene, hogy legyen. A Mabisz legmagasabb fokozata a 6-os besorolás, ezt a legtöbb betörésbiztos zárbetétnek tudni kell.

Mik a legsilányabb, nem ajánlott zárbetétek?

Ez a cikk a biztonságra vonatkozóan íródik, nem pedig a zárbetéteknek kereskedőinek a lehúzására. Csak, hogy az emberek tudják, melyek azok a zárbetétek, amelyeket maximum a kertkapuba szabad használni, de bejárati ajtóba nem ajánljuk őket. Minőségük és működésük igencsak megkérdőjelezhető.

Ennek ellenére, többezer zárbetét kerül forgalomba hazánkban, jó lesz az a magyaroknak címszóval. A listavezető a HiSec, Secdoors és Terrasec ajtóba már Kínában belerakott, színes kulcsos betétek sokasága. Ezek -szó szerint- az zárak ún. szemete. Ennek az állításnak a megerősítéséhez nem a forgalmazó céget kell megkérdezni, hanem azt a több ezer embert, akinek ilyen zárja volt és nyomtalanul betörtek hozzájuk ezeken a silány betéteken keresztül. Nyilván a kereskedő azt ad el, amit jónak lát, amiben lát fantáziát, de mint mondtuk, az ajtózárakat biztonsági szemmel kell nézni, úgy viszont ezek semmit nem érnek.

Régebben nagy divat volt a Kínából származó Sib laponmart kivitelű betét, de ezt már szerencsére nem forgalmazzák. Ehelyett az Anbo és GMB márkajelzésű zárcilinderek terjedtek el a magyar piacon.  Amennyiért értékesítik a zárboltok, annyit nyilván megérnek, 2000-3000 Ft-ot, de itt a nagy hasznot inkább a zárszerviz cégek kaszálják, akik egy ilyen pár ezer forintos terméket 30-40 ezer forintért szerelnek be a megrendelőnek. Továbbra is az a véleményünk, hogy a Kínából behozott olcsó betétek abszolút nem ajánlatosak a bejárati ajtók védelmére, hacsak nem valami elismert gyártó ellenőrzi a terméket, mint pl. a telefonok esetében az Apple.