Master-key system/főkulcsrendszerek/

A master-key system angolul főkulcsrendszert vagy vezérkulcsos rendszer jelent. De mit is jelent ez? A hétköznapokban használt zárbetétektől eltérően, másképpen van kialakítva, összerakva a zárbetét csapállománya.

Ha megnézünk egy sima, mindennapos használatban lévő zárbetétet, csak a védelmi fokozatait mutatja, illetve, hogy egy bizonyos kulcs nyitja, vagyis pontosabban a hozzá tartozó kulcsok nyitják. Ezek a kulcsok lehetnek fogazott, illetve laponmart kivitelűek. Ilyenek pl. a kertkapu zárbetétjei, a bejárati ajtó zárcilinderei, vagy bármilyen más zárbetét, ami nem főkulcs nyitású. Főkulcsrendszerről akkor beszélünk, amikor irodák, cégek, áruházak zárbetétjei úgy vannak kialakítva, hogy van egy kulcs a zárrendszerbe, ami pl. 200 darab különböző méretű, de azonos fajtájú zárbetétből áll, és az a kulcs mindent nyit. Ez a kulcs általában az igazgatóé, főnöké, tulajdonosé vagy a helyettesé. Viszont mivel itt sok ajtó zárjáról beszélünk, ezért sok külön-nyitású kulcs szükséges a használathoz. Ezeket a kulcsokat előre megtervezett matrix táblázatba kell kiszámolni, ami szaktudást és tapasztalatot igényel.

Vannak már olyan programok, amik ezeket kiszámolják és megtervezik, így a kulcsmásoló szakembernek csak darálni, azaz másolni kell a kulcsokat a nyersanyagból. Itt jegyeznénk meg, hogy ezek a kulcsok minden esetben gyári nyerskulcsra kell, hogy készüljenek, mert az utángyártott kulcsok pontatlanok egy főkulcsrendszer használatában.

A főkulcsrendszer egy nagyon jó találmány, hiszen egy munkahelyen nem mehet be pl. mindenki a szerverszobába és a könyvelő iroda dolgozói sem mennek be a takarítószerek tároló helyiségébe. Ezek direkt úgy vannak kitalálva, hogy mindenki a saját jogosultsága szerint tudja nyitni az adott helyiség zárjait.

A főkulcsrendszer elkészítésé minden esetben előzetes egyeztetés alapján történik. Tudni kell, hogy mi a cél, milyen zárbetétből szeretnék, hány darabos lesz a főkulcsrendszer, milyen méretű zárbetétek kellenek, valamint, hogy védett- vagy nem védett profilt szeretne-e a megrendelő. A nem védett profilt nem ajánljuk, mivel nem nyomon követhető a kulcs készítése, így bárki, bárhol készíthet kulcsmásolatot. Ez nagyobb cégeknél nem megengedett, hiszen a kulcs lehet akár egy raktár kulcsa is, ahol nagy értékű árukészlet van.

Ha megengedik, ajánljuk figyelmükbe az izraeli RB LOCXIS és Keylocx zárbetéteket, amelyeket mi értékesítünk, és amely zárbetétek Mabisz védelemmel, valamint 2030-ig szabadalmi másolásvédelemmel vannak ellátva. A MABISZ és a biztosító társaságok ajánlásával bátran választhatja zárbetétjeinket, hiszen szigorú bevizsgálásnak lettek alávetve. Ezek a tesztek roncsolásos eljárások, amivel a betörők is előszeretettel dolgoznak.

Az izraeli zárbetétek nem véletlenül kapták meg a MABISZ 5 és 6 fokozatot, hiszen helyt álltak a biztonság területén. Főkulcsrendszer gyártásakor csakis olyan zárbetétből lehet kiindulni, ami hétcsapos, vagy ötcsapos de teleszkópikus, azaz interaktív csaprendszerű. Ami még nagyon fontos, az a másolásvédelmet biztosító kódkártya. Ez azt jelenti, hogy az a cég, aki megcsinálja, elkészíti majd a rendszert, egy olyan kártyát ad át a megrendelőnek, amivel a kulcsot lehet másolni. Ilyenkor a kulcsmásolás szigorúan a kártya meglétéhez kötött!  Hiába viszi be egy munkahelyi alkalmazott az ő kulcsát, hogy szeretne ebből másolatot, nem fog neki sikerülni, mivel nincs nála a másoláshoz szükséges kártya!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak