Leggyakoribb betörési módszerek

Azért fontos a megfelelő zárbetét kiválasztása, mert a betörő a zárbetét rongálásával kezdi meg a lakásba való bejutást, így, soha nem szabad spórolni a minőségi zárbetét vásárlásakor!

Egy pár sorban ismertetjük a legelterjedtebb betörési módokat, az ellenük történő védekezés eszközeit, és lehetőséget biztosítunk lakásának megóvására, megvédésére jó minőségű zárbetétjeink alkalmazásával.

A zárbetét fúrása

A zárbetét fúrása főként az egyszerű zárbetéteknél jellemző, alkalmazható. Nem egy halk művelet a fúrás, de a munkáink során elég sokat hallunk arról ügyfelektől, hogy zárfúrási technikával jutottak be a lakásba. A zárbetét fúrása a következőképpen történik. A zárbetét házában függőlegesen mozognak a zárcsapok fel-le. Ha ezeket szemből megfúrjuk, akkor kipotyognak a csapok, a rugók, és a zárhengert egy sima csavarhúzóval el lehet fordítani és már nyitva is az ajtó. Ezt a módszert főként olcsó, fúrásvédelem nélkül zárbetéteknél lehet elvégezni.

A fúrás ellen védett zárbetéteket úgy gyártják, hogy a zárbetét különböző részeire kemény fémeket helyeznek be, amelyek a fúrás során megakadályozzák a zárbetét rongálását. A zárgyártók ezekkel a kemény anyagokkal a fúrási időtartamot akarják meghosszabbítani. Meg is jegyeznénk, hogy ha a fúró nem viszi, a betörő vagy továbbáll -mert erre nincs ideje-, de leginkább más módszerhez folyamodik.

Izraeli zárbetétjeink dupla fúrásvédelemmel rendelkeznek, a zár elején és a törésvédelem után.

A zárbetét fagyasztás

Ez egy olyan módszer, amit talán még senki sem látott (mint Colombo felesége), de minden héten egy ember megkérdezi tőlünk, hogy fagyasztás ellen védve van-e a zárbetét. Mi sem találkoztunk a pályafutásunk során ilyennel, de úgy kell elképzelni, hogy a zárbetétet igen alacsony hőfokra lehűtik, így az anyag rideggé, merevvé válik és eltörik. Így elméletileg be lehet jutni a lakásba.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

Zárbetét savazás

A zárbetét savazása szintén a megfejthetetlen dolgok közé tartozik, de mi ilyennel sem találkoztunk. Ha egy zárbetétbe erős, savas anyagot töltünk, a sav mindent megmar, magyarul a zárbetét formája olyan szinten roncsolódik, hogy azt nemhogy elfordítani nem lehet az ajtó kinyitásához, de még a körülötte lévő dolgokat is megmarja, pl. műanyag ajtó esetén bevonat, zárvédő címke, zárszerkezet. Mivel mindent megmar a tömény sav, de a zárbetét nem ugrik ki a helyétől, csak a belsejében keletkezeik egy egybeolvadt fémmassza, amivel semmit nem lehet kezdeni ezután, az ajtó nyitása nem válik lehetővé.

Kopogtatásos zárnyitás (beütő kulcs)

Ezt a betörési módot sem egyszerű elvégezni, gyakorolni kell rendszeresen, illetve érteni kell, hogy mit csinálunk és mitől nyílik ki a zárbetét. A módszer lényege, hogy egy speciálisan kialakított kulcsot készítenek a zárbetéthez, ami mélyvágású minden pontban. Ez behelyezik a zárbetétbe és kalapáccsal finoman ütögetik. Ha az ütés pontos, akkor a csapok elmozdulnak és a zárbetét nyílik. Ennek a műveletnek a végrehajtásához ugyanolyan profilú kulcs kell, mint, amilyen az eredeti kulcs, amivel nap mint nap nyitják a zárbetétet. Tehát egy lapon mart kulcsos zárbetétet nem lehet kinyitni egy fogazott kulccsal.

Itt azért megjegyeznénk, hogy ez az állítás csak olyan zárbetétekre érvényes, amelyek nem rendelkeznek a finomnyitási vagy kopogtatásos nyitás elleni védelemmel. Nézzünk pár példát, ilyen zárbetét pl. az Elzett, Titan K1, Abus D6-D10, Mul-T-Lock Integrator. Ezeket a zárbetéteket egy ügyes kezű, felkészült betörő 10 másodpercen belül nyitja!

Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az vagy nem ért a zárakhoz, vagy csak a kereskedelem miatt nem mondja el az ügyfélnek, mert akkor ezeket a termékeket senki nem venné meg. A kopogtatásos zárnyitás ellen a legjobb védelem a teleszkópikus, interaktív csaprendszer, a kulcson elhelyezett mozgó alkatrész, vagy a zárhengerben kiépített mozgó alkatrész vagy oldalcsap. Azok a zárbetétek, amelyek 8000 Ft alatt vásárolhatók meg a webáruházakban sztenderd méretben (30/30mm), mind-mind 10 mp alatt kinyithatók ezzel a módszerrel! Nem véletlenül kapnak alacsony, MABISZ 3-4-es minősítést.

A fő probléma, hogy az ügyfél csak azt látja, hogy egy Abus D6 zárbetét 5 kulccsal, kódkártyával, alapméretben, házhoz szállítva 6300 Ft. Ám azt nem tudja, hogy ennek a zárbetétnek a beszerzési költsége a webáruház részére kb. 2300 Ft, a német néven futtatott zárbetét Kínában készül és a hozzá tartozó plasztik kártya semmit sem ér, mert a kulcsait bárki szabadon másolhatja.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

Zárbetét törés

A zárbetét eltörése a legelterjedtebb betörési módszer. Szinte zajtalanul és gyorsan elvégezhető. A zártörés lényege, hogy a zárbetét jobban kilóg a megengedettnél az ajtó síkjából, melyet egy fogóval, vagy az internetről beszerezhető speciális zártörővel ketté lehet törni.

A zárbetét a rögzítő furatnál törik ketté, így az ajtóból a külső rész kiszedhető, a belső rész pedig belökhető. Az ajtó még ilyenkor zárva van, de egy csavarhúzó segítségével, vagy egy erre speciálisan kialakított eszközzel az ajtó kinyitható. Ez a módszer körülbelül egy percet vesz igénybe. A védekezés, hogy úgy válasszuk ki a zárbetétet, hogy 2 mm-nél többet semmiképp ne lógjon ki az ajtó síkjából. Ha ez nem megoldható, akkor olyan zárbetétet vásároljunk, aminek törésvédelme acélhidas, vagy pedig szereltessünk a kilógó zárbetétre belső rögzítéssel ellátott törésvédő pajzsot!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

Magkihúzásos módszer

A második legelterjedtebb módszer a zármag kihúzása, amely eljárás majdnem megegyezik a zártöréssel. Annyi a különbség, hogy nem zártörő az eszköz, hanem zárkihúzó. A módszer lényege, egy edzett acélcsavart hajtanak a kulcsnyílásba akkus csavarhúzó géppel, majd egy olyan eszközt használnak, amellyel ezt a csavart kifelé kezdik el húzni. Mivel a csavar nem jön ki, ezért a zár hengere szakad ki, vagy a gyengébb zárbetéteknél a rögzítő csavarnál törik el a betét, majd kipattan a zárszerkezetből, így ismételten könnyedén hozzáférhetően ki tudják nyitni a zárat. Nagyon kevés zárbetét védett ez ellen a módszer ellen. Nekünk van ilyen zárbetétünk, érdeklődjön róla ügyfélszolgálatunknál!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak

Zárfésűs, finomnyitásos, rezgetéses módszer

Talán a legelterjedtebb zárnyitási mód. Főként azoknál a zárbetéteknél alkalmazzák, amelyekben sima, egysoros zárcsapok vannak, amiket könnyedén a zárak szakma nyelvén fel lehet szedni.

Mint már említettük, az interneten mindent meg lehet vásárolni, így a különböző zárbetétekhez manipulációs, ún. zárfésűket is be lehet szerezni. A betörők könnyedén, gyorsan, egyszerűen, jutnak be a lakásajtón észrevétlenül úgy, hogy nem roncsolódik a zárbetét. A zárfinomnyitási szerszám tulajdonképpen egy fogazott lemezke vagy lapított furatos eszköz, amelyet a zárhengerbe többször ki-be húzogatnak, eközben egy másik szerszámmal feszítik a hengert. Egy idő után, a zárbetét csapjai teljesen a helyükre kerülnek és fordul a zár. Ennek a kiküszöbölésére csakis olyan zárbetét jó, ami teleszkópikus duplacsapos rendszerű. Ilyenek az izraeli zárbetétek.

Minden napos dolog a zárfinomnyitás, így bárki lehet az áldozata egy lakásbetörésnek, hacsak nem előzi meg a bajt egy jó minőségű zárbetéttel!

Izraeli zárbetétjeink a fent ismertetett zárnyitási módok ellen 100 százalékban védettek!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak