Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató

Mai kínai ajtós írásunk segít a tájékozódásban, hogy érdemes-e ilyet venni, vagy ha már megvan és baj van vele, kihez kell fordulni. Továbbá, hogy milyen problémákkal lehet számolni a jövőben, ha nem finoman és rendeltetésszerűen használjuk az ajtót, valamint, hogy miért áll fenn a veszélye annak, ha nem cserélünk benne zárat, akkor rövid idő alatt az olcsó kínai betéteken át könnyen betörhetnek a lakásba. Ezek pedig a tények. Persze nem muszáj, de érdemes elfogadni. 10 kínai ajtóból pl. 9-nek letörik a kilincse és 7 ajtón keresztül be is mennek nyomtalanul, hangtalanul, könnyedén a lakásba.

Fenti adatok nem statisztikák, hanem egy zárszerszerviz szolgáltató valós számai, melyet nem hasraütésszerűen találtunk ki. A zárszervizes szakemberek napi rendszerességgel mennek ki betörés utáni zárcseréhez, bármilyen kínai ajtóról is legyen szó, amiben nem cseréltettek időben zárbetétet, hanem meghagyták, a gyári, filléres „minőséget”.

Kínai ajtó célszerű használata

Aki új kínai ajtót vásárol vagy már így vette az ingatlant, annak jó tanácsként szolgál a finom bánásmód, mivel eléggé érzékeny az ajtó a durva használatra, csapkodásra. Ha nehezen záródik, pl. emelni kell a kilincset, húzni, vonni, rángatni kell azt, hogy az ajtó bezárodjon, akkor hívjon ki egy zárszervizes szakembert, hogy beállítsa, mielőtt még letörne a kilincs. 

A mágneses szigetelőcsíkok az évek alatt felgyűrődnek, berepedeznek, lejönnek az ajtóról. Amennyiben ez odaszorul a tok és az ajtólap közé, szintén nehézkes a záródás. Az alsó- és felső zárakat időközönként érdemes WD40-nel kenni a könnyebb forgatás érdekében.

Ha a kulcs nehezen megy a zárbetétbe bele, akkor az a kopás jeleit tükrözi. Ilyenkor, ha nagyon régi a zárbetét, egy új zárbetét beszerelését kell alkalmazni, mellyel megelőzhető az ajtó bezáródása (amit már a kulcsával nem lehet működtetni).

Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató
Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató

Kínai ajtóról vélemények

Az interneten ezekről a távol-keleti ajtókról bőven van vélemény, kap hideget-meleget egyaránt. Ha valaki tájékozódni kíván, mert vásárlás előtt áll, akkor érdemes olyan személyt kell megkérdezni, akinek ilyen ajtója van már évek óta. Azt tudjuk mondani, hogy ha pontosan, percízen van beépítve az ajtó, akkor semmi baj nincs vele, maximum a zárbetétet kell biztonságosabbra cserélni. Sokan vannak, akiknek 10 éve hibátlanul működik az ajtó, ezek mind visszavezethetők a jó beépítésre és a finom használatra. Megkérdezhet azonban egy erre szakosodott zárszerviz céget is, ha ilyen ajtót akar beszereltetni, aki tud tanácsot adni, hogy mire kell az ajtó kapcsán odafigyelni.

Az árát tekintve, olyan sokat nem szabad várni tőle, mert beszerelés nélkül kb. 60 ezer forintban van. Nyilvánvaló, hogy ez kellő biztonságot nem nyújt, de ha a zárbetétek kicserélésre kerülnek benne, akkor eléri a várt biztonságot. Az egyéb, barkácsáruházban kapható, 30-40 ezer forintos, egyzáras, silány ajtókat azonban nem szabad megvenni, legalábbis bejárati ajtóként nem szabad őket használni. Ezekkel nagyon sok a gond, már közvetlenül a beépítés után is.

Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató
Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató

Kínai ajtó színe, kivitele, formája

A kínai ajtók kinézete szinte egyforma, nagyon hasonlítanak, általában lakkozott barna és azok különféle árnyalatai, valamint fehér színekben választhatók. Kívül-belül több kazettás díszítésűek, típusai lehetnek HiSec, Secdoors, TerraSec vagy T&H márkajelűek, vagy egyéb olcsóbb ún. no-name barkácsáruházas akciós termékek. A jobb minőségű kínai ajtókat hazai importőrök biztosítják a lakosságnak, ezek általában kétzáras és pánikzáras kivitelűek, beépített csengővel, világító kilinccsel, kulcsai fekete és piros színűek. Az olcsóbb verziók általában egy zárral vannak ellátva, ezek vékonyabbak is. Minden ajtó külön balos vagy jobbos nyitási irányú lehet. A Mabisz besorolása a kínai ajtóknak a 2-es vagy 3-as szintnél megáll, mert az ajtó lemezből van és a külső és belső lemez között kartonpapír réteg található. Az ajtók fogyasztói ára kb. 60 ezer Ft, az olcsóbbaké (barkácsáruházas, akciós) kb. 20-40 ezer Ft. Ennek az ajtónak a beszerelésére a megfelelő tapasztalattal rendelkező céget kell kiválasztani, a későbbi gondok elkerülése végett. Mindig kérjen referenciamunkákat és számlát! Mi ilyen jellegű munkával nem foglalkozunk.

Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató
Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató
Kínai ajtóról tudnivalók, tájékoztató