Hogyan válasszuk ki a megfelelő biztonsági zárbetétet?

Zárbetét vásárláskor sok szempontot érdemes figyelembe venni. Az első és legfontosabb tényező, hogy mibe kerül be a zárbetét. Pl. bejárati ajtóba, biztonsági rácsba, szobaajtóba, kertkapuba, tároló vagy pinceajtóba, garázsajtóba, stb. Ezután jöhet az ennek megfelelő biztonsági fokozat kiválasztása. Az alábbi felsorolás alapján is történhet azonban a vásárlás.

Ezen szempontok lehetnek mérvadók:

 • Biztonsági szint alapján történő választás
 • Méretválaszték
 • Tulajdonságok
 • Kényelmi funkciók
 • Kulcsok másolhatósága
 • Másolásvédelem
 • Bővíthetőség
 • Ár
 • Egyéb személyre szabott igények

A zárbetét biztonsági szintjének a kiválasztása

Mint említettük ez egy nagyon fontos szempont. Van, akinek ez egyszerű feladat, de lehet sokkal összetettebb is a kérdés.

Azt érdemes mindig megvizsgálni, hogy az adott ház vagy lakás hány olyan nyílászáróval rendelkezik, ahova biztonsági zárbetétre lenne szükség. Ezek az (elsősorban) ajtók milyen biztonsági előírásnak felelnek meg, mennyire erősek a zárbetét nélkül. Egy egyszerű példa: a régi panellakás bejárati ajtói mind fából készültek, fatokkal. A bennük lévő zár kis erőfeszítés után már elengedi a tokot. Ennek megakadályozására terjedtek el az utólag felszerelhető hevederzárak, amelyek az ajtó feszítését hivatottak megakadályozni. Tehát a panelajtókba nem érdemes túl drága és erős zárbetétet választani, mert maga az ajtó egy erősebb nyomásra vagy feszítésre kinyitható. Ugyanez a helyzet a vékony, olcsó műanyag bejárati ajtókkal is.

Sok esetben még napjainkban is áll az a tévhit, hogy biztosítói előírás az, hogy legalább két zár legyen az ajtón. Ez mindenképpen az ajtó típusától függ. A gyenge ajtóknál elő van írva a két különálló zár, az erőseknél nincs. Nagyon sok olyan biztonsági ajtó létezik, amibe nem is lehet kettő zárat, két különböző kulcsot használni, de attól még a biztosító elfogadja.

Javaslat: A biztonsági szint felmérése után, az ajtóval egyenrangú zárbetétet próbáljanak meg vásárolni!

Milyen méretű zárbetét szükséges?

Ez egy sarkalatos kérdés, mert sokan telefonálnak úgy, hogy nem tudják a méretet. Enélkül pedig zárbetétet vásárolni nem lehet!

Ha megvan a zárbetét biztonsági szintje, mindenképpen tudni kell, milyen méretű az ajtóba illő zárbetét. Mindig az adott ajtó vastagsága és a rajta lévő biztonsági pajzs mérete határozza meg a zárbetét teljes hosszát.

Vannak szimmetrikus és aszimmetrikus zárbetétek. A zárgyártók a méretet a rögzítő csavar közepétől, külön a külső és külön a belső oldalra határozzák meg.  Ezt a két méretet milliméterben adják meg és 5 mm-es léptékkel lehet számolni a növekedés terén, tehát ennyivel növekedhet mindig egy-egy oldal. Kiszerelt állapotban lehet a legpontosabban meghatározni a zárbetétek méretét, ez alapján szükséges elvégezni a mérést. Ha megvannak a pontos méretek, már nem gond a zárbetét vásárlás.

A zárbetétek biztonsági tulajdonságai

Zárbetét és zárbetét között is van különbség! Ezek a tulajdonságok határozzák meg, hogy milyen zárbetétre van szükség az adott, ajtóhoz, rácshoz, kapuhoz, stb. és az mennyire biztonságos.

A zárbetétek a következőket tudhatják, az alábbi tulajdonságokkal rendelkezhetnek:

 • Fúrásvédelem – különböző módon nehezítik meg a gyártók a zárbetétek fúrhatóságát. Nem a legjellemzőbb betörési módszer!
 • Finomnyitás (zárpikkelés), letapogatásos nyitás ellen nem túl sok zárbetét védekezik. Ez általában dupla csapsorral vagy/és interaktív csappal akadályozható meg. Ez már elég gyakori, nyom nélküli, hangtalan bejutási módszer!
 • Maghúzás elleni védelem
 • Zártörés elleni védelem – kétféle megoldás is van a zártörés elleni védelemre. Az egyik a letörhető elejű (break secure) zárbetét, amikor a zárbetét utolsó 10 mm-es része direkt el van könnyítve, így törési kísérlet esetén ez a könnyített rész letörik, tehát nem tudnak újra töréssel kísérletezni, sem pedig hozzáférni a zárszerkezethez. A másik megoldás, amikor erősített híddal rendelkezik a zárbetét alja, ez már inkább a prémium zárbetétek jellemzője. Szintén gyakori betörési mód!

Zárbetétek kényelmi funkciói

A zárbetétek esetében is van lehetőség különböző szolgáltatást kérni, másnéven kényelmi, extra funkcióval ellátni őket. Ezek a dolgok mindig a komfortot helyezik előtérbe, valamilyen úton megkönnyítve a zárbetét használatát a tulajdonosának. Ilyen pl., amikor a belső oldalra forgatógombot helyezünk fel. Ennek egyik nagy előnye, hogy nem kell az ajtó belső felén egy plusz kulcsot felhasználni és az ajtó bezárása is megoldható egy mozdulattal. Ha a családból valaki később érkezik meg, azután is tudja a saját kulcsával nyitni a zárat, amikor mi már bezártuk az ajtót.

A vészfunkció, vagy másnéven pánikfunkció is egy ilyen extra szolgáltatás, amit utólag kell behelyezni a zárbetétbe, mert gyárilag nincs egyik cilinder sem ezzel felszerelve. Ennek szintén nagy előnye, mint a nevében is benne van, hogy baj esetén nem kell az ajtót betörni, a zárat tönkretenni, hanem a (saját) kulcs elfordításával nyithatóvá válik kívülről akkor is, ha belülről benne maradt a kulcs. Alapesetben ezt sem tudják a zárbetétek, nem lehet egyszerre mind a két oldalról használni a kulcsot, pedig szerintünk ez egy nagyon okos és hasznos funkció. Ahol idősebbek és gyerekek is vannak, ott elsősorban a forgatógombot javasoljuk, mert a vészfunkciós betét használata jóval nagyobb figyelmet igényel.

Kódkártyával védett zárbetétek

Ami alapján még érdemes zárbetétet választani, az a kulcs másolhatóságának a szempontja. A legtöbb zárbetét esetében az embereknek nem elég az a kulcsmennyiség, amit a gyár mellékel ad a cilinderhez. Gyakori igény a további kulcsmásolás.

Vannak olyan zárak, amiknek a kulcsait bármikor, az első plázában található kulcsmásoló rögtön lemásolja, de van olyan zárbetét is, aminek a kulcsait csak a hozzá tartozó biztonsági kártyával lehetséges lemásoltatni. Mivel ezek szigorú szabályokhoz és megfelelő nyerskulcskészlethez kötöttek, így a kártyával védett kulcsokat csak az adott helyen lehet lemásoltatni. Más kulcsmásolók ehhez nyerskulcsot rendelni nem tudnak, így nincs megfelelő nyersanyag, amire a kulcsot rá tudnák másolni.

Az általuk forgalmazott izraeli zárbetétek kulcsai másolásvédett kulcsok. Ha valakinek kölcsönadja a kulcsot, az nem tudja az ön tudta nélkül azt lemásoltatni!

Összefoglalás a zárbetétvásárlás legfontosabb szempontjairól

Először is a felhasználási hely fontos, hogy bejárati ajtóba vagy egyéb ajtóba, rácsba, kapuba szükséges-e a zárbetét. Majd a biztonsági fokozat megállapítása a következő lépés. Bejárati ajtóba mindig magasabb biztonsági fokozatú zárbetétet kell alkalmazni, kapuba vagy egyéb ajtókba, mely mögött nincs érték, lehetnek kevésbé védett zárbetétek. A zárbetét mérete nagyon fontos, ne felejtsenek el pontos méretet készíteni! Alkalmazzanak kényelmi funkciókat, döntsék el, mennyire fontos a kulcsvédelem, ez alapján kerüljön megvásárlásra a cilinder!