Hogyan óvjuk, védjük házunkat a betörőktől

Bármelyikünk félelme lehet, hogy mikor távol vagyunk a lakástól illetéktelen, rosszarcú emberek törhetnek be az otthonunkba. Ezzel a cselekedetükkel pedig nemcsak kárt okoznak nekünk, hanem nyomot is hagynak bennünk, pszichés félelmet keltve. Az a tudat, hogy valaki járt a lakásunkban és felforgatták a szekrényeket, szétdobálták személyes tárgyainkat, már eleve félelmet keltő és sajnos a betöréseken már átesett embereknek ez hosszantartó problémát is okozhat a biztonsági kérdésen felül.

A betörések ellen különféle módon védekezhetünk, sokfajta technikát alkalmazhatunk. Ha szükséges, zárszerelő véleményét is ki lehet kérni.

A bejárati ajtó védelme

A legnépszerűbb bejárati ajtók közé tartozik a világító kilincses kínai HiSec ajtó, a felhúzó-kilincses műanyag bejárati ajtó vagy egy sima faajtó. Ezekben az ajtókban általában hagyományos, egyszerű zárbetétekkel történik az átadás pl. lakásvásárlás esetén. Ilyenkor az ajtóban egy sima, fogazott kivitelű zárbetét van, semmi fúrás-, törés- vagy bármilyen komolyabb védelem nélkül, ami megakadályozná a betörést vagy visszatartaná a betörőt.

Mivel ezek gyenge zárak, így mindig könnyű prédák a betörők számára. Zártöréssel vagy egyszerűen beszerezhető, interneten kapható zárnyitó eszközzel el is végezhető az ajtónyitás. Ennek kiküszöbölésére ajánljuk az egyedi biztonságot nyújtó, megfizethető kategóriájú, minőségi zárbetéteket, melyekből közel 40 különféle méret elérhető.

Hogyan tegyük biztonságosabbá otthonunkat?

Lassan a hosszú, téli esték véget érnek, de még mindig hamar sötétedik és a hideg idő miatt kihaltak az utcák. Így a tolvajok is a nem szem előtt lévő házakat bátrabban látogatják. Sötét hűvös évszakokban általában több a betörések száma. A betörők kifigyelik a lakók szokásait, egy tervet készítenek arra az esetre, amikor nem tartózkodik otthon senki.

Otthonunk első védelmi vonala a bejárati ajtó, amelyre különös hangsúlyt kell fektetni. Meg kell nézni az állapotát, a szerkezeti összetételét, a benne lévő zár típusát, és ha az elavult technikának tűnik, másodzár szerelésben kell gondolkodni.

A hevederzár már nem olyan nagy divat mint régen és sokan a kinézetétől is ódzkodnak. Mi megtaláltuk azt a megoldást, ami nem húzza le az ajtót a súlyánál fogva, házilag is felszerelhető, viszonylag kevés szerszámmal, de ami a legfontosabb minőséget és biztonságot nyújt egyben. Bővebb leírást erről a betörésgátló zárról itt talál.

Milyen a jó bejárati ajtó?

Röviden, tömören: drága.  A 300-400 ezer forintot is súrolja a jó bejárati ajtó ára. Nincs is sok belőle beszerelve a magyar piacon. Sajnos inkább az 50-100 ezer Ft-os ajtók a jellemzők. Egy jó bejárati ajtónak nem feltétlen kell rendelkeznie 3 különálló zárral vagy zárszerkezettel a megfelelő védelemért. Érdemes inkább egy darab, de hárompontos zárat alkalmazni és a zárszerkezetben speciális zárbetétet használni.  Ezeknél az ajtókkal az a cél, hogy semmilyen rongálással, piszkálással, feszegetéssel ne tudjanak bejutni a lakásba. A drága bejárati ajtó acélból, vasból készül, nem műanyagból vagy egy milliméter vastagságú lemezből. Fontos az ajtó minősítése, Mabisz besorolása, illetve a benne lévő – lehetőleg prémium kategóriás – zárbetét kiválasztása.

A jót, biztonságosat egyszer kell csak megvásárolni, mely hosszú évekig véd minket a betörésektől.

Az Izraelben készült SKG zárbetétek abszolút prémium minőségű cilinderek, Mabisz 6-os besorolásban, dupla törésvédelemmel, zárfésülés-, pikkelés ellen védelemmel, interaktív- és dupla csapokkal, valamint másolásvédő kódkártyával.