Hogyan és miként működik az ajtózár szerkezet?

Az ajtózár szerkezetek vagy az ajtólapba vannak bevésve, vagy az ajtólapra belülről vannak rászerelve. Vannak tollas kulcsos zárszerkezetek, melyekhez nem tartozik külön meghajtó betét, hiszen a zárszerkezetbe van beleépítve a lamellagarnitúra vagy a fordító zárrendszer.

Mióta feltalálták a zárszerkezeteket, fel sem tűnik az embereknek a mindennapi használat mellett, hiszen az ajtón ki- és belépéskor csak nyitjuk és zárjuk. Csak akkor kezdünk el gondolkozni a működésén, ha probléma van, ha nehezen záródik, nehezen megy bele a kulcs, akadozik a zár, emelni, tolni, nyomni kell minden egyes zárási alkalommal. Ilyenkor figyelembe kell venni a nyári és téli hőmérséklet különbségeket, lehet, hogy csak egy kis olajozás vagy utána állítás kell az ajtónak. Azt kell átgondolni, el tudjuk-e végezni magunknak e feladatot, vagy zárszerelő szakember bevonása szükséges.

A tollas kulcsos zárszerkezet mellett a másik lehetőség a cilinderes verzió. Ennél az esetnél alapból nem tartozik a zárszerkezethez zárbetét, azt külön kell megvásárolni. Nagyon fontos a pontos méret, az ajtó vastagságának a kialakításhoz igazodva, illetve a zárbetét biztonsági szerepe. Egy jó zárbetéten nem szabad spórolni, hiszen értékeinket ezzel védjük!

Zárszerkezet karbantartása, cseréje

Az ajtó mögé van zárva az életünk, értékeink és biztonságunk, ezért fontos a zárszerkezet tökéletes, kifogástalan működése. Időszakos ellenőrzést szükséges rajta elvégezni, mert a zárszerkezet mechanikájában könnyedén meghibásodhat egy darab, letörik egy alkatrész, vagy az elavult zárbetét hibája miatt könnyedén feltörhető az ajtó. Ha nem annyira bonyolult a zárszerkezet kialakítása és nem túlzottan régi vágású, akkor elég egy átolajozás, ami történhet a görgőkbe, a zárnyelvekhez, illetve a zsanér forgáspontjaihoz. Magába a zárbetétbe semmilyen folyadékot ne tegyünk, maximum grafitport a csapok könnyebb fel- és le csúszásához!

A zárszerkezetekbe, ha lehet, olyan kenőanyagot tegyünk, ami nem gyűjti a port, zsírt semmi esetre sem, inkább zárolajozót, WD40-et.

Függőleges hevederzár a betörés 100 százalékos elkerülésére

Sajnos 1000 bejárati ajtóból 900 egyszerű „védelemmel” rendelkezik, amit a betörők pillanatok alatt hatástalanítanak. Hiába a többpontos záródás, ha a feszítés következtében enged a műanyag, a tok, és egyszerűen befordul az ajtó, pedig méregdrága zárbetét van benne a biztonság növelésére. Azt kell megérteni, hogy a zárbetét nem is sérül egy-egy ilyen típusú nyitás során, hiszen feszítést hajtanak végre, ahol az ajtólap és a tok rongálódik, meg a szerkezet. Néha azonban olyan súlyosan, hogy új ajtót kell beszerelni. Egy új ajtó nem mindig van készleten, 3-4 hét várakozási idővel kell számolni, kivéve ha beleesnek a szokásos csapdába, hogy rábeszélik egy raktáron lévő HiSec, Secdoors, TerraSec ajtóra, de itt vissza is estek a kiinduló pontba, azaz mind kidobott pénz a semmiért.

Az olaszok kitaláltak egy nagyon jó zárszerkezetet, mely hosszanti irányban védi az ajtót a betöréstől. Könnyű szerkezet, nem húzza az ajtót, mint a régi hevederek. Fel lehet szerelni az ajtó közepére vagy a kilincs mellé a szélre, a még hatékonyabb védelemért.

A felszerelése is viszonylag egyszerű, nem igényel nagy szerszámozottságot. Egy lyukat kell fúrni csupán az ajtón, hogy a szerkezet cilindercsőre átmenjen, majd a zártestet rögzíteni a saját csavarjaival, ezután az alsó- és felső rudazat rögzítése az ajtólapon, majd a padlózat megfúrása az alsó rúdnak, illetve a felső rúd tokba való záródásának a kialakítása. A zár fúrás-, törés-, finomnyitás ellen abszolút védett, 3 db speciális kulcs tartozik hozzá. Nagyon biztonságos, árban elfogadható. Kis kézügyességgel és némi szerszámmal egy szombat délelőtt egy ügyes kezű személy meg is tudja oldani a felszerelést. Karbantartást egyáltalán nem igényel.

Hogyan és miként működik az ajtózár szerkezet?
Hogyan és miként működik az ajtózár szerkezet?