Hisec ajtó kilincs csere tanácsok

Nem is gondolnánk, hogy hány bejárati ajtó van Magyarországon és ezek közül milyen népszerű a kínai ajtók HiSec márkanévre elnevezett változata. Csábító ára, jó reklámja, színválasztéka, többponton való záródása, világító kilincse és a beépített csengője szinte eladja saját magát.

Nem akarunk senkit lebeszélni a vásárlásról, csak javasoljuk, hogy annyit érdemes megnézni, illetve utána olvasni, hogy mit is tud az ajtó, hogyan szerelik be, van-e MABISZ besorolása, hány zárral van ellátva, kik ajánlják és így tovább. Persze a HiSec ajtóval kapcsolatban különféle véleményekkel fogunk találkozni, de azért le tudjuk szűrni magunknak, hogy mire, meddig, hová kell ez a 100.00 forintos kínai ajtó.

Azért, mert olcsó és kínai, még nem feltétlenül rossz. Minden írásunkban csakis azt próbáljuk megértetni, hogy az ajtó beépítése a legfontosabb, mert ezen múlik az ajtó jövője. Egy rosszul, ferdén beállított HiSec ajtóval nagyon sok probléma lesz, mivel nagyobb igénybevételnek van kitéve, így nagyobb erők kellenek az ajtózár nyitásához, illetve a kilincs lenyomásához. Ezért is törnek le sorban az ajtón, vagy a külső/belső részen nyakban a kilincsek.

Megelőzhető a HiSec ajtó kilincs törés, ha az ajtón állítunk vagy a záródási pontokon reszelünk vagy turbó maróval tágítunk. Esetleg még egy zárszerelő szakember segítségét is kérhetjük ez ügyben. A mai rohanó világban nem nagyon van idő, és talán nem is fektetünk rá jelentős hangsúlyt, amikor akad, szorul az ajtó, hiszen amíg megy, addig megy, aztán meg lesz valami. De mi van akkor, ha nem megy tovább? Ha kézben marad a világító kilincs? Erre is van megoldás, mégpedig egy másikra történő csere. Azt azért meg kell hagyni, hogy nem egy annyira bonyolult feladat, amit egy férfi a családból ne tudna megoldani.

A HiSec ajtó beazonosítása nagyon egyszerű, hiszen a gyártói logó az ajtó jobb vagy bal sarkában kívülről megtalálható. Kinézete, egy ovális körben piros és sárga színosztásban egy villámvonallal elválasztva van benne a HiSec felirat. A többi ismertető, pl. a ledes külső világító rész, a kétzáras megoldás, és a belső ráfordító tekerő az alsó zárbetét alatt, amely csak belülről működtethető.

A HiSec ajtó kilincsei jobbos, illetve balos változatban vásárolhatók meg nálunk. Ha nem tudja az ügyfél beazonosítani, hogy melyik oldali kilincse törött le, fotózza le nekünk kívülről és belülről egyaránt, majd küldje el e-mailben, mi tudni fogjuk.

HiSec ajtó kilincs cseréjének folyamata

A HiSec ajtó letört kilincs cseréjét a következőképpen érdemes elvégezni. A kilincs garnitúra két részből tevődik össze, ez a külső, illetve a belső egység, ami egymást tartja össze. A belső oldalon a két darab ötös csavar kitekerésével a kilincset el tudjuk távolitani az ajtóról, amihez egy közepes méretű csillag csavarhúzóra van szükség. A kilincstakaró rozetta alatt műanyag, úgynevezett csúszásgátló és díszítő funkciójú műanyag lapokat találunk mindkét részen. A komplett kilincs teljes tartozékához nálunk hozzátartozik az ún. törésvédő rozetta is, ami védi a zárbetétet és megvezeti a kulcsot a záráskor forgatáskor. Ezt minden esetben érdemes cserélni, mivel a régiben már a forgógyűrű kikopott es lötyög. Ezt a rozettás alkatrészt kettő darab vágható hosszúságú négyes csavar fogja össze, ami körbeveszi a zárbetétet kívül-belül. Ha eltávolítottuk mindkét védőcímert vagy takarót, nézzük meg, hogy a zár üresen jól működik-e. Ha igen, akkor mielőtt felraknánk a zár törésvédelmét szolgáló pajzsot, a forgógyűrűs részhez tegyünk egy kis WD 40 olajozó folyadékot, hogy ahol a fém a fémmel érintkezik a kulcs elfordításakor ne súrlódjon! A zárbetétbe még véletlenül se kerüljön semmilyen olaj vagy más anyag, mert az károsíthatja, tönkreteheti! Ugyanúgy szereljük fel a kilincscímke alatt lévő rozettát, ahogy leszereltük, majd húzzuk meg a két csavarart annyira, hogy ne tudjon elmozdulni, de szoros se legyen!

Ezután próbáljuk meg, hogy akadásmentes-e kulcs forgatása nyitáskor-záráskor. Ha minden jó, akkor jöhet a kilincs. A kilincs belső részen levő tekerő kallantyú meghosszabbított lemezkéjét nézzük meg, hogy ugyanolyan hosszú-e, mint a régié. Ha hosszabb, vágjuk le egy fűrészlappal vagy csípjük le egy fogóval. Már csak az összeillesztés van hátra. Először a belső részt kell felhelyezni az ajtólapra úgy, hogy a tekerő lemezke belemenjen a zárszerkezet fordító nyílásába. Ezután a kilincstengelyt toljuk be kívülről, ami megtartja a belső részt, míg a külsőt felrakjuk. Ne feledjük a műanyag lemezlapokat alátenni a címernek, mert az véd a csúszkálás ellen, ahogy a kilincset lenyomjuk nap mint nap! Ezt követően az utolsó fázis, a két darab ötös csavart kell meghúzni annyira, hogy ne mozduljon el, de ne szakadjon át a külső részen! A kilincs-csere végén ellenőrizzük, hogy jól működik a zár nyitott, illetve csukott állapotban!

HiSec kínai ajtó kilincs vásárlásával kapcsolatban forduljon hozzánk munkanapokon! Mi raktárkészletről tudjuk biztosítani a kilincseket, akár másnapi kiszállítással.

A kínai ajtókilincs ára 14.700 Ft, plusz -ha szükséges- a vidéki kiszállítási díj. A dobozban minden benne van, és a karcolódás elkerülése ellen le van fóliázva. Várjuk hívását, szívesen segítünk önnek!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak