Hány zár legyen a bejárati ajtón felszerelve?

Otthonunk védelme a legfontosabb dolgok közé tartozik. Elsősorban meg kell néznünk, és akár egy szakember bevonásával felmérést is szükséges csináltatni, hogy a bejárati ajtó mostani állapotában milyen védelmet nyújt, ellátja-e a biztonsági feladatát, vagy szükséges pótzárak felszerelése. Azt, hogy hány zár szükséges, több tényező határozza meg, pl. biztosítói előírás, az ajtó anyaga, szerkezeti felépítése. Érdemes inkább egy-két minőségi zárat szereltetni az ajtóra, mint hogy 4-5 különböző különálló zárat, láncot, rácsot, hevederzárat rakatni rá, harmatgyenge, olcsó betétekkel, melyek egyébként másodpercek alatt nyithatók speciális szerszámmal. Nem is beszélve arról, hogy a zárak az ajtó kinézetét rontják, a súlyuk miatt terhelik az ajtózsanért, így az ajtólap és a tok egy idő után egymásba ér, elkezd szorulni, és visszatérünk a lentebb is ismertetett beletört kulcs szituációhoz.

Otthoni zárcsere költözés miatt

Mindenki túlesett már egy-két költözésen, amely történhet saját lakásba vagy bérleménybe. A birtokbaadáskor az eladó átadja az összes kulcsot az ingatlanhoz, ám át kell gondolni, hogy valóban nálunk van-e az összes kulcs. Nem szabad soha kockáztatni, így akár egy kisebb volumenű költözés estében is elengedhetetlen az ajtózár vagy zárbetét azonnali kicserélése. Ha hosszútávon gondolkoznak a lakás esetén, csakis minőségi zárak vásárlását és beszerelését javasoljuk!

Lakáskulcs elvesztése miatt a zár kicserélése

Zárbetét cseréje szükséges kulcsvesztés esetén. Még akkor is, ha van pótkulcs és be tudunk jutni a lakásba, hiszen nem tudjuk hol veszettük el a kulcscsomót, az kinek a kezébe került. Hallottunk már olyan estekről, hogy pár nap után bedobták a postaládába, így az ördög nem alszik. A zárbetét cseréjét nem szabad halogatni, nem szabad kockáztatni! Ha nem bíznak magukban a csere kapcsán, forduljanak bátran szakemberhez!

Ajtózárba törött kulcs kiszedése, zárbetét csere

A zárbetétekbe több ok miatt törik bele a kulcs, ilyen pl. a rossz anyagminőség, a rossz alapanyagra történt kulcsmásolás, elhasználódás és kopás, szoruló zárszerkezet, szemmel nem láthatóan megrepedt kulcsszár. Általában halogatjuk a dolgokat míg a kulcsfej a kezünkben marad és szerencsés esetben a kulcsszár úgy marad a zárban, hogy egy vékony csipesszel házilag ki tudjuk venni. Ha igen, akkor örvendetes, mert nem kell szétfúrni a zárat. De utána mindenképp egy jó, megbízható, minőségi alapanyagból készült zárbetétre tanácsos a régit kicserélni. Ez akár házilag is megoldható, de fontos a méret és az osztás.

A vásárlás előtt a betétet ki kell venni az ajtóból és azt pontosan leméretezni. Ha ön is ilyen helyzetbe kerül, akkor a régi, kopott, akadozó zárbetét helyett vásároljon betörésbiztos zárbetétet!

A zárcsere költsége egyáltalán nem mindegy

Nem mindegy, hogy zárszerkezet cseréről beszélünk-e (pl. egy olasz többpontos trezorzár cseréjéről), vagy egy otthon is elvégezhető, egyszerű, gyors zárbetét cseréről. Az előző esetében 60-120 ezer forint közötti összeggel kell kalkulálni, és csakis szakember bevonásával lehet kivitelezni a zárszerkezet cserét. A zárbetét csere pedig a legtöbb esetben bárki számára elvégezhető, és tud tőlünk is jó minőségű zárbetétet vásárolni! Egyszóval mindegy, hogy kulcsvesztés, költözés, zármeghibásodás, beletört kulcs esetéről beszélünk, a zárcsere nem olcsó mulatság. Egyedül a szakember munkadíja spórolható meg, de csak akkor, ha saját maga ki tudja cserélni az ajtózárat!

Hány zár legyen a bejárati ajtón felszerelve