Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok

Mi különbözteti meg a hagyományos kulcsokat a biztonsági kulcsoktól? Először is a forma, ami látszik a kulcs kialakításán, profilján még egy laikus számára is. A sima kulcsok rövidek, kevés barázdával vannak ellátva, másolásuk 300-600 Ft között elérhető. A drágább, bonyolultabb kulcsok, mint pl. az olasz zárak tollas kulcsai szemmel láthatóan robosztusosak, és lehetnek akár védett profilúak is. A kulcsmásolás ára itt már 4500 Ft-tól indul, de pl. a Mottura védett profilú My Key kulcsának a másolása akár 8000-12000 Ft-ba is kerülhet.

Mi a különbség a tollas kulcsok között?

Ha elsőre ránézünk, azt lehet mondani, hogy semmi, általában mindegyik hossza 10-12 cm körüli, a fogazatuk is hasonló, a kulcs anyaga is ugyanaz. Igazából a kulcsfej kialakítása (fémfej, műanyag fej) és a kulcstoll-rész profilja határozza meg a különbséget. Ha alaposan szemügyre vesszük a tollas kulcsot, lehet látni a Cisa, Dierre, Potent kulcsai közötti különbséget, valamint a szárny eltolásait, bemarásait, ezért is nem lehet pl. a Sab gyári kulcshoz Mottura nyerskulcsból másolatot készíteni. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem ért hozzá! Sajnos heti rendszerességgel találkozunk kókler kulcsmásolók által készített kulcsokkal, akik rámásolták egy másik gyártó, másik profilú kulcsára az eredetit, ami aztán beleszorult a zárba!

Fontos szakmai megjegyzés: ez az állítás nem vonatkozik az utángyártott nyerskulcsokra, hiszen azokból el lehet készíteni a kulcsmásolatot. Ilyen pl. a JMA, Silca, Erebbi kulcsok. Ezt úgy kell elképzelni, mint az autóknál, hogy pl. az Unixban és a Bárdiban is lehet kapni utángyártott olaj- vagy levegőszűrőt, a gyárinál kedvezőbb áron.

Cisa, Dierre/Atra, Potent kulcsok közös kapcsolata kulcs-csere esetén

Mindhárom típusnál el lehet mondani, hogy különböző paraméterekkel rendelkeznek, de mindhárom zár tanítható, kódolható a kulcshoz. Ez annyit jelent, hogy az ajtót nem kell szétbontani, hanem a gyártó által meghatározott módon és helyen (a zárszerkezet oldalán vagy elején) kell a kódolást elvégezni. A Cisa típusú zárszerkezetnél a zár élében található a kódoló csavar. Fontos a zár tökéletes működése a kódolás előtt. Ha már újratanítjuk a zárat kulcsvesztés vagy új lakásba költözés miatt, érdemesebb az 5 darabos kulcsgarnitúrát megvásárolni. Nem tudni soha, lesz-e szükség a jövőben pótkulcsokra és a gyárilag elkészített kulcsoknál nincs jobb.

A Dierre zárszerkezet úgy tanítható át másik kulcskészletre, hogy a zárcímke/díszítő alatt van egy kis ablakocska, amin keresztül ki tudjuk cserélni a kulcstőkét, kulcsagyat vagy memóriakockát (ki hogyan nevezi), így megváltozik a kulcs nyitása és a régi kulcsok használhatatlanná válnak. A kódolás nem bonyolult, házilag is elvégezhető, erről vannak fent videóink a YouTube-on. Míg a Cisa kulcsoknál 95 százalékban egyfajta hosszúság van, úgy a Dierrénél -ajtóvastagság függvényében-, 92 mm és 107 mm teljes hosszúságú kulcsok jöhetnek szóba. Itt is javasolt az 5 kulcsos kivitel megvásárlása, hogy ne kelljen később megfelelő kulcsmásoló után kutatni.

A Potent zárszerkezet egy teljesen új konstrukció, ők olyan megoldást választottak a kulcs megváltoztatásához, hogy a zárszerkezet ajtón befelé eső részén, a kulcslyuk alatt helyezték el a kódoló csavart, így csak a zárcímert kell levenni belülről és az új kulcskészletet ennek a csavarnak az elfordításával leírásszerűen (YouTube video van erről is) elvégezni a műveletet. Itt 3 darabos kulcskészlet érhető csak el, 98 mm teljes hossz méretben.

A kulcskészlet ezen a linken vásárolható meg.

Megjegyzés: mindhárom márka kulcsai szabadon másolhatók, védőkártya nem tartozik hozzájuk. Mindenképp a gyári nyerskulcsot preferáljuk, hisz azok kialakítása, formája eleve eredeti.

Mire jók ezek a kódolható kulcsok a hétköznapokban?

Mint a nevükben is benne van, kódolható, azaz változtatható a zár nyitása egy másik mintázatra, vágásra és nem kell 100 ezres nagyságú költséget kifizetni egy kulcselvesztés miatti zárcserére, ami ezeknek a normális ára. Ennek harmadáért/negyedéért tud tőlünk vásárolni kulcsgarnitúrát és magának otthon ezt a kódolást elvégezni. Az ajtó szétszedése egyébként is bonyolult feladat, ha zárat kell bennük cserélni, így egy szakember számára is másfél-két órás feladat. Ezt otthon elvégezni nem ajánljuk!

A tollas kulcsok használatánál fontos, hogy ne dobáljuk, ne ejtsük le őket, ne bontsunk fel velük dobozokat, mert a különböző variációs számban gyártott vékony fogak el tudnak hajolni, le tudnak törni, ami tönkreteheti, meggyűrheti a zár lamelláit is. Ha akadást éreznek, ellenőrizni kell a kulcsok épségét, kopását, kipróbálni a zár működését nyitott és csukott állapotban, és ha szükséges zárszerelő szakembert hívni az ajtó beállításához, zárcseréjéhez.

Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok
Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok
Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok
Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok
Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok
Hagyományos kulcs helyett biztonsági széfkulcsok