Gardesa ajtóba Mottura 89-es zártest

Különleges zárnak számító típus, mivel nem Magyarországon készült ajtókban használják, hanem olasz importból származó, ún. előregyártott, kazettás biztonsági ajtóban. Különböző nyitási irányú, faborítású, tűzgátló kivitelű, gombos- és kilincs/kilincses verziójú ajtók készültek ezzel a zárral.

A zárszerkezetet folyamatosan raktárkészleten tartjuk. Szerelése házilag is kivitelezhető az ajtó szétbontása után. Ami szigetelés az ajtóban található, azt a zárszerelés után mindenképpen vissza kell tenni, hiszen ez biztosítja a hő- és hangszigetelést!

A zárdoboz csomag tartalma

A gyártó által csomagolt kartonpapír dobozban van, melyen a kék/zöld színű Mottura logók találhatók. A dobozban maga a zárszerkezet és a 3 db műanyagfejes, lefóliázott gyári kulcsok találhatók. Előlap, címke nincs a csomagban! A zár megvásárlásához ide kattintva tud tovább lépni.

Amennyiben ezzel 100 százalékban kompatibilis, de olcsóbb kivitelű, szintén olasz gyártmányt szeretne vásárolni, akkor klikkeljen ide a részletekért!

Mottura 89-es zár mérete, kivitele

A 89-es modell kivitele, mérete, kiosztása teljesen más, mint a megszokott 52-es szériájú tollas kulcsos záraké. Nagyobb a zárdoboz külső mérete, máshova esnek a rögzítési pontok, a kulcs- és a kilincsközép, valamint a zárszerkezet éléből nem 4, hanem 3 acélrúd jön ki. Ezeknek a rudaknak a középtávolsága is más, itt már 37 mm-ről beszélünk, szemben a 28 mm-rel.

A kulcsnyílás közepe az előlaptól számítva 89 mm-re van. A kilincstengely- és a kulcsközép mérete 85 mm, ez már a másik zárnál is ennyi.

A Mottura 89-es zárat csak az Olaszországban készült Gardesa ajtótípusokba lehet beszerelni.

Kulcsainak száma, záródó nyelve

A Mottura zárgyártó a 89-es zárszerkezethez 3 db műanyagfejes kulcsot csomagol. Ezek ún. tollas kulcsok, tehát mindkét oldalán fogazott, bástyamintás kiemelkedések vannak. A kulcsfej felfűzhető kulcskarikára, amelyen a gyártó logója és a Made in Italy felirat található. Gyártási szériától függően, a kulcsfejek barna, kék, zöld, piros változatban kerülnek forgalomba.

A zárszerkezetnek a zárnyelve jobbosról balosra forgatható. Kulcsainak hossza sztenderd méretű, mivel a Gardesa ajtó belülről süllyesztett címkés. A zárhoz tartozó tollas kulcsok szabadon másolhatók, nem kártyavédettek, mint pl. a MyKey kulcsos, kétgolyós zárhoz tartozó kulcsok.

A zárszerkezet rögzítése, szerelése

A Gardesa ajtókban a Mottura szerkezet általában a négy ún. rögzítőbolhán keresztül történik. 4 db hatos menetű, hatlapfejű csavar tartja a zártestet. A régi zár könnyedén kiszerelhető, ennek a helyére az új könnyen installálható. Minden esetben a zárcserénél a belső ajtólapot, a kilincset, a kitekintőt le kell bontani, szerelni.

Mikor szükséges a Gardesa ajtóban a zárcsere?

A Mottura zárak nagyon jó minőségűek, de 10 év után - ha nincsenek karbantartva -, elkezdenek akadni, szorulni, egyre nehezebben fordul el a kulcs, lóg a kilincs. Ilyenkor már csakis új zárszerkezet beszerelésével oldható meg a probléma.  A tőlünk megvásárolt 89-es zárszerkezetet kiemelt figyelemmel ki lehet házilag is cserélni, sok szerszám nem szükséges hozzá.  Ha nem megy, érdemes zárszerelő szakemberhez fordulni. Az új zár újra több éves, biztos működést garantál, nem kell olajozni, kenni, mert ez gyárilag el van végezve.

Gardesa ajtóba Mottura 89-es zártest
Gardesa ajtóba Mottura 89-es zártest
Gardesa ajtóba Mottura 89-es zártest