Garay, Lality régi zár helyére tollas kulcsos zárszerkezet

Sajnos már több éve leálltak a Garay, vagy más néven Lality zár gyártásával, pedig nagyon jó, biztonságos, súlytőkés volt a zárszerkezet. A mai napig senki nem foglalkozott ennek a zárnak a pótlásával, valamilyen ezzel csereszabatos zár beszerzésével.

Cégünknek az olasz kapcsolata révén támadt egy ötlete, hogy megpróbálunk a helyére egy duplatollas (kéttollú) kulcsos zárszerkezetet behozni, ami be is vált. Maximum egy kis igazítás és pozícióváltoztatás szükséges, de beszerelhető a Garay zár helyére, és nem marad nyitva az ajtó vagy a rács.

Miben különbözik a két zár egymástól?

A Lality zár egytollú, az olasz Sab zár pedig kéttollas kulcsokkal rendelkezik. A Lality Magyarországon készült, az új zárat pedig az olaszok gyártják. A Lality zárszerkezet súlytőkés zár, az olasz Sab pedig lamellás szerkezetű.

Mind a két zár kulcsai szabadon másolhatók, méretileg van köztük némi eltérés, de egy jó szakember beszereli a helyére, más opció híján.

Mennyibe kerül a zárszerkezet?

Mivel már Garay-Lality zárat nem lehet vásárolni, egy olyan olasz terméket próbáltuk behozni a magyar piacra, ami hellyel-közzel beszerelhető a régi zár helyére. További részletekről, méretekről itt tájékozódhat.

Hány kulcs tartozik a zárhoz? Lehet-e plusz kulcsokat másoltatni?

A kistestű Sab zárszerkezethez gyárilag 3 kulcs tartozik, mely kulcsok szabadon másolhatók. Érdemes mindig olyan kulcsmásolónál másoltatni, ahol pontos gépekkel dolgoznak és gyári nyerskulcsokra készítik a másolatokat! Fontos a jó kulcsmásolat, hiszen az akadozó mély vagy magas kulcsmásolat a lamellákat folyamatosan akadályba ütközteti, ami a zár idő előtti tönkremeneteléhez vezethet.

Mi tartozik a zárhoz? Kell szakember a beszereléséhez?

Hozzánk gyári csomagolásban érkezik a zárszerkezet. A doboz tartalma az egyirányú, kétfordulatos zárszerkezet, a 3 db gyári kulcs. Fontos megjegyezni, hogy a kulcs hossza 68 mm. A rögzítőcsavarok egy előlap az ellenoldalra és a kulcsdíszítő takarócímke.

A zárszerkezet beszereléséhez nem feltétlenül kell szakember, pláne ha fa ajtóról van szó. Maximum reszelő, fúró és kisebb nagyobb csillagcsavarhúzó.

Milyen ajtókba vannak Garay és Lality zárak?

Tollas kulcsos Garay zár főleg régebbi faajtókba bevésőzárként volt és van ma is jelen, de sok lakatosműhely rácsokba alsó és felső zárként szerelte ezeket a zárakat. Kulcsának fején fel van tüntetve egy szám és a Garay márkafelirat.

Garay, Lality régi zár helyére tollas kulcsos zárszerkezet
Garay, Lality régi zár helyére tollas kulcsos zárszerkezet
Garay, Lality régi zár helyére tollas kulcsos zárszerkezet