Dorn méret

A zárbetétek esetében sok olyan szakkifejezés létezik, amely elsőre nem egyértelmű a vásárló számára. Ezek közül az egyikről, a dorn méretről írunk a mai cikkünkben.

Mi az a dorn méret?

Dorn méret alatt a zár előlapjától a kulcslyuk közepéig mért távolságot értjük. Az alábbi képen egy Mottura zár esetében nyíllal jelöltük a dorn méretet. 

Mottura zár dorn mérete

Milyen záraknál használjuk a dorn méretet?

A dorn méretet általában bevésőzárak estében használjuk. Ezek általában olyan régebbi típusú zárak, amelyeket az ajtóban lévő furatban helyezünk el. Ez nagyon gyakori a régebbi típusú házak, tollas kulcsos zárainál.

Magyarországon az egyik nagyon elterjedt tollas kulccsal rendelkező zárak az olasz Mottura zárak.

Általában zárcsere előtt merül fel (vagy kellene, hogy felmerüljön) a dorn méret kérdése. 

Ugyanis a Mottura zárak közül is van többféle dorn mérettel rendelkező is: 60, 63, 73, 85, 89 és 120 mm-es is. Így ha zárat rendelünk mindenképpen meg kell bizonyosodni a rendelés előtt arról, hogy a megfelelő dorn mérettel rendelkezőt rendeljük meg.

Összefoglalás

A dorn méret egy bevésőzárak esetében használt szakmai kifejezés. A zár előlapja és a kulcslyuk közepe közötti távolságot jelenti. Zárcsere esetén fontos az ismerete, hogy biztosan megfelelő méretű cserezárat rendeljünk.