Cilinderzárbetét működése

Ebben az írásunkban, az általunk forgalmazott RB izraeli zárbetét család hengerzárbetétjének működéséről írunk. Mi csak ezeket a magas színvonalú és kiváló biztonságot nyújtó zárbetéteket forgalmazzuk. Az RB családon belül az SKG, LOCXIS és Keylocx zárbetét típusokkal találkozhatunk.

A zárbetét főbb alkotóelemei: maga a zárház, és a kétoldalról belecsúsztatott zárhenger, ahova a kulcsot helyezzük. A többi kisebb alkatrészek, pl. toldók, csapok, rugók, zárszakál, csak a zárbetét forgatásához, működéséhez szükségesek.

Az izraeli RB zárbetétek esetében, egy nagyon jó technológiát alkalmaz a gyártó, hiszen nem fixen préselik be alulról a végcsapot (lezáródugót), ami fölött vannak a rugók, a támasztócsap és az interaktív csap, hanem csavarosan oldották meg, így bármikor szét lehet szedni és újra lehet kódolni egy másik kulcsra a zárbetétet. A Magyarországon forgalomban lévő zárbetétek között egyedülálló ez a technológia, hiszen egyik zárbetétgyártó cég sem alkalmazza ezt a megoldást, mindenki az egyszerűbb, fix házas kivitelt preferálja.

A zárbetétjeinkhez tartozik egy ún. másolásvédő kártya, melyeken számok, betűk vannak feltüntetve, ezek határozzák meg a csapok magasságát, mélységét, szélességét. A zárbetét úgy működik, hogy a kulcs behelyezésekor -aminek a kulcsszárán lévő furatok arra a mélységre vannak kialakítva, amit a kártyán szereplő számok és betűk adnak-, lenyomják a csapokat, így a csapok felső részei, mind a külső, mind a belső a zárhenger felső részével színben lesznek, miáltal a henger el tud fordulni a zárházban. Abban az esetben, ha rossz a csapelosztás vagy a kulcson lévő mélyedések nem pontosak, a zárbetétben nem tud a kulcs elfordulni, így nem nyílik az ajtó. A zárbetéthenger jobb- és baloldalán zégergyűrű kikönnyítés van. A kettő között van a tolókavivő, ami hajtja a zárszerkezetet. A két zégergyűrű akadályozza meg azt, hogy a kulcs forgatásával a házból kijöjjön a henger.

Izraeli zárbetétjeink, a Keylocx zárbetét esetén hétcsaposak, ebből egy a mozgó alkatrész. Interaktív csapos zárbetétek esetén (ilyen az SKG és a LOCXIS), pedig tízcsaposak. A LOCXIS zárbetétben a második csap a mozgó csap, ami a védett profilt biztosítja.

A zárbetét méretét mindig pontosan meg kell határozni a vásárláskor, hiszen sem a hosszú, sem a rövid zárbetét nem biztonságos! A hosszú zárbetét felhívás a betörőnek, a rövid zárbetét esetében, pedig nem éri el a kulcs a zárat, ennek kényelmetlen a használata és a kulcsfej is kopik, hogy folyamatosan hozzáér a kilincshez vagy a zárszerkezethez.

A zárbetét működése független attól, hogy hevederzárat hajt, vagy műanyag bejárati ajtóélvasalatot működtet, netán izraeli zárszerkezetet mozgat. A lényeg, hogy a kulcs elforgatásával, vagy a tolókavivő fordítja a zárszerkezetet -ami a sztenderd, szokásos megoldás-, vagy fogaskerék meghajtással történik, ami a fogasívet hajtja.