Tanítható Cisa zárakhoz 5 db-os új kulcskészlet

Azoknak a lakástulajdonosoknak, akiknek olyan biztonsági ajtójuk van, amelyekben olasz gyártmányú, kódolható/tanítható Cisa zárszerkezet található, érdemesebb az 5 darabos kulcsgarnitúrát megvásárolni a programozáshoz, pl. kulcselhagyáskor, tulajdonos- vagy bérlőváltás esetében.

Tovább olvasom

Belső tekerő- gyerek vagy pánikzár, kallantyú, ráfordító

A kínai ajtótulajdonosok különböző neveket használnak az ajtózáron belüli, pontosabban a kilincspajzsra rászerelt kézzel fordítható tekerőgombra. Ez a tekerőgomb csak belülről zárható. Lényege a kulcs nélküli zárás. Hazaérkezés után egy mozdulattal elfordítható, és az ajtó zárva van, kívülről nem lehet nyitni. Pontos neve nincs ennek a kis szerkezetnek, úgyis mindenki másképp nevezi. Maga a belső ráfordító a felhasználás szempontjából nem rossz ötlet, viszont többször fordult már elő, hogy a gyerek belülről bezárta, így kívülről a szülők nem tudtak bemenni, hiába volt kulcsuk. Szerelőt kell ilyenkor hívni a zárpajzs lefúrásához, majd az ajtó kinyitásához.

Tovább olvasom

Ajtózár-szerkezet vagy zárbetét – mindenki összekeveri a kettőt

A „zár” szó elég tág fogalom, ha valaki zárat szeretne vásárolni. Ilyenkor valamilyen módon ki kell derítenünk, hogy zárszerkezetről vagy a zárbetétről van-e szó. A laikus számára a zár, az zár, de nekünk, mint eladóknak tudni kell, hogy esetleg a többpontos zárszerkezet ún. szerkezeti része ment tönkre vagy a betéttel van gond. Maga a szerkezet lehet egy- vagy háromirányba záródó kivitel. A másik része a zárbetét, amit esetleg költözés miatt szeretne kicserélni vagy a hosszútávú használat miatt hibásodott meg.

Tovább olvasom

Melyik ajtó a legkönnyebb célpont a betörők számára?

A betörők között legnépszerűbb a kilógó zárbetét, a fogazott kulcsos egyszerű zárcilinderek, továbbá a HiSec, Secdoors és egyéb kínai ajtók aratnak, ezek a legkönnyebb célpontok, szinte semmi kihívás nincs bennük. A kilógó zárbetétet eltörik, a zárat visszanyitják egy csavarhúzóval, a fogazott kulcsos betéteket kifésülik, a kínai ajtók betétjeit pedig vagy beütőkulccsal vagy finomnyitással megpikkelik.

Tovább olvasom

Miért a Potent másodzár, hiszen a heveder is lehet jó?

Mi nemcsak kereskedői, hanem szerelői szemmel is nézzük a dolgot. Hevederzárat bárhol lehet kapni, tömegtermék. Az olcsóbb kivitelek azonban semmit nem érnek, a drágábbat meg nem fizetik meg az emberek. Továbbá szem előtt kell tartani azt is, hogy ha a vásárló saját magának akarja felszerelni, akkor mennyire nehéz az, mennyire kivitelezhető házilag. A Potent zár esetében minimális szerszámozottságot igényel a művelet, ellenben a hevederzárnál kisfúró, nagy fúró, vízmérték, különféle csavarok, körkivágó szükségesek. Továbbá gondoskodni kell az utólagos, folytonos beállításokról és a rendszeres karbantartásról. Valljuk be, nem mindenki tudja ezt megoldani, vállalni. A Potent másodzár azért élvez előnyt a hevederrel szemben, mert a következőket vettük figyelembe a zár kedvező fogadtatásához és az értékesítéséhez.

Tovább olvasom

Kínai ajtókilincsek, problémák a használat során

A mindennapos megrendelések mennyisége alapján, tapasztalatból tudjuk, hogy a kínai kilincsek az ajtó rossz beépítése és a rossz anyagból történő gyártás miatt törnek le. Nem győzzük hangsúlyozni, ha letörik egy kilincs, és felszerelnek egy másikat, majd ugyanolyan nehézkes a záródás, akkor időt kell szánni arra, hogy megnézzék, miért szorul, miért záródik nehezen, ami miatt valójában letörött a kilincs, meggyengült/megnyúlt a rugó vagy tört le belőle egy darab.

Tovább olvasom

Török Kale cilinderes alsó-, felső zárszerkezet

Ezt a két zárszerkezetet együttesen főként a Magyarországon már nem forgalmazott török ajtókban találjuk meg. Darabszámuk 1000-2000-re tehető, elsősorban Budapesten vannak beszerelve. Valamiért nem folytatódott tovább ennek az ajtónak a forgalmazása és a beszerelése, ma már nem kaphatók. Anno viszont a XIII. kerületi Kárpát utcában volt a bemutató termük.

Tovább olvasom

Mit tegyünk a Cerutti (volt Viro) zár helyére?

Ennek a zárnak a fő hazai forgalmazójakén/importőreként megértük azt a pillanatot is, amikor sajnos elfogyott az utolsó darab Cerutti zárunk is. Még az év elején el kellett gondolkodnunk azon, hogy mi lehet jó majd a helyére, ami paramétereiben megegyezik, ugyanolyan biztonságos, és hosszú évekig képes működni, mint némelyik 20 éves Viro zár. Nem utolsósorban az ára is vele megegyező, de inkább olcsóbb termék legyen. Mindezek voltak a legfontosabb szempontok, hogy senkinek ne maradjon nyitva az acélajtaja, ha tönkremegy benne a Cerutti vagy Viro zárszerkezet.

Tovább olvasom

Ajtóba, rácsba régi Garay zár helyére

Sok a megkeresésünk, hogy szeretnének Garay vagy másnéven Lality zárat vásárolni, hiszen már sok kört lefutott mindenki és sehol nem talált ilyet. Ez érthető is, hiszen már nem gyártják ezt a típust. Viszont alternatívaként egy másik zárat fel tudunk ajánlani a helyére. Felmerül a kérdés ilyenkor, hogy biztos jó lesz-e, eltakarja-e a régi lyukat, belemegy-e a helyére és mennyit kell alakítani. Némi kézügyesség és szerszám szükséges lesz hozzá, mind a rácsban, mind az ajtóban lévő zárak esetében is. Ám ha a zár már bent van a helyén és a gyári takarócímerek vissza vannak helyezve, olyan mintha eredeti lenne, nem is lehet látni a változást.

Tovább olvasom

Az ajtókilincs felszerelése, megoldásai

A régi bejárati ajtókilincs leszerelése, majd az új beszerzése és felszerelése első gondoltra nem is tűnik nagy feladatnak. Ám mégis vannak akadályok mind a vásárlásnál, mind a visszaszerelésnél, illetve a szerszámok kiválasztásánál, alkalmazásával. Az ajtókilincs szereléséhez általában csavarhúzó, fűrészlap a csavar levágásához, fogó, és némi kézügyesség szükséges.

Tovább olvasom