Ajtóba, rácsba régi Garay zár helyére

Sok a megkeresésünk, hogy szeretnének Garay vagy másnéven Lality zárat vásárolni, hiszen már sok kört lefutott mindenki és sehol nem talált ilyet. Ez érthető is, hiszen már nem gyártják ezt a típust. Viszont alternatívaként egy másik zárat fel tudunk ajánlani a helyére. Felmerül a kérdés ilyenkor, hogy biztos jó lesz-e, eltakarja-e a régi lyukat, belemegy-e a helyére és mennyit kell alakítani. Némi kézügyesség és szerszám szükséges lesz hozzá, mind a rácsban, mind az ajtóban lévő zárak esetében is. Ám ha a zár már bent van a helyén és a gyári takarócímerek vissza vannak helyezve, olyan mintha eredeti lenne, nem is lehet látni a változást.

Tovább olvasom

Az ajtókilincs felszerelése, megoldásai

A régi bejárati ajtókilincs leszerelése, majd az új beszerzése és felszerelése első gondoltra nem is tűnik nagy feladatnak. Ám mégis vannak akadályok mind a vásárlásnál, mind a visszaszerelésnél, illetve a szerszámok kiválasztásánál, alkalmazásával. Az ajtókilincs szereléséhez általában csavarhúzó, fűrészlap a csavar levágásához, fogó, és némi kézügyesség szükséges.

Tovább olvasom

Bicikli-, kerékpár-, motorlánc védelem

A biciklizés, a szabadban való kerékpározás mindenki számára öröm és kikapcsolódás. A motorozás is teljesen más érzés, mint az autóval vagy biciklivel való közlekedés. Sokszor a hobbi, legyen szó bármiről is, elég költséges lehet. Jó biciklit 100 ezer Ft alatt nemigen lehet vásárolni, a kisebb testű robogók, motorkerékpárok többszázezer forintnál kezdődnek és akár milliós tételre is rúghatnak.

Tovább olvasom

Iseo okoszáron elemcsere, szerszámkészlet

A legtöbb okoszár valamilyen töltéssel kell, hogy bírjon, ami általában az egységen elhelyezett csatlakozón át történik. Ehhez áramellátás és idő szükséges, aztán tovább működik. Itt nincs generátor, ami visszatölt, pótolja az elveszett energiát, ezért némely zárnál elég rendszeresen tölteni kell az okoszár elektromos egységét. Elektromos zár függvényében, az elektromos rész vagy kívül vagy belül helyezkedik el. Biztonsági szempontból, ha a zár jól meg van csinálva, mint pl. Iseo Libra LE60 esetében, ha megsértik az elektronikai fejet, az ajtó akkor sem fog kinyílni.

Tovább olvasom

A digitális zárak sokszínűsége

A digitális záraké a jövő, ahogyan az elektromos autóké. Rengeteg előnye van, az Iseo Libra LE60 típusú okoszárnak, hátrányával eddig még nem találkoztunk. Rengeteg eszközről működtethető ez a smart lock, továbbá beállítható az is, hogy kinek, mikor adunk hozzáférést vagy akár is, hogy milyen napokon, milyen időintervallumban tudja valaki használni az általunk biztosított digitális „kulcsokat”. A szó szoros értelmében kulcsokról persze nem beszélünk, helyette mobiltelefonnal nyitható ajtózárról applikáción keresztül, okosórával történő nyitásról, partnernek/barátnak e-mailben kiküldött egyedi kódokról, vagy éppen az ajtózárhoz hozzárendelt plasztik kártyáról, érintő korongról (RFID). Mindez Bluetooth kapcsolaton keresztül működik.

Tovább olvasom

Nyaralás előtti biztonsági jó tanácsok

Az óriási közösségi médiának köszönhetően, mindenki egyre többet és gyakrabban posztol a saját életéről, a nyaralásáról, utazásairól. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen büszkélkedünk a munkánk gyümölcse által termelt eredményekkel, arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy amíg mi távol vagyunk, nyaralunk, pihenünk, a betörők bizony akkor is dolgoznak.

Tovább olvasom

Iseo R90 csúcskategória a záraknál

Az olaszok a németekkel karöltve tervezték és gyártották le az Iseo R90 típusú zárbetétet. Jelen pillanatban 30/30 mm méretben, hosszabbított réztengellyel ellátott típust tartunk csak, ami Dierre ajtókba való, ahol magas biztonsági szint van előírva. Hamarosan tervezünk másfajta méreteket is tartani raktáron, pl. felhúzókilincses ajtókhoz, kínai világító kilincses ajtókhoz vagy bármilyen más bejárati ajtóhoz.

Tovább olvasom

Védelem kétszárnyú ajtókra masszív zárral

A kétszárnyú ajtók esetében sajnos egyre gyakoribb a befeszítéses, erőszakos behatolási eljárás. Ez azt jelenti, hogy főként a régebbi bérházi ajtóknál – vagy már az újabb kivitelű műanyag ajtóknál is -, a betörők, mit sem törődve azzal, hogy rongálnak, valamilyen feszítő szerszámmal nekifeszülnek és az ajtó szétnyílik, hiszen középen a leggyengébb.

Tovább olvasom