Betörés – Zárfeltörési módszerek

Természetesen ezzel az írásunkkal nem a betörőknek akarunk tanácsokat, tippeket adni, sajnos tudják ők nélkülünk is, mit kell tenni. Csupán olvasóink, ügyfeleink figyelmét szeretnénk felhívni a betörési módszerek hatékonyságára, és részletesebb tájékoztatást adni ezekről a módszerekről. Talán ezzel segíthetünk ötleteket adni, hogy hogyan tehetnék biztonságosabbá az otthont védő bejárati ajtót, hiszen ez a „válaszfal” a lakás/biztonság/magánszféra és a külvilág között. Remélhetőleg, aki olvassa mai cikkünket, az fel is tudja mérni, hogy az ő ajtója milyen állapotban van, melyek a gyenge pontjai, illetve hol szorul védelemre, erősítésre.

Beszéljünk akkor a bejárati ajtóról, mint a lakásvédelem első és legfontosabb eleméről, illetve azok zárjairól, záródási pontjairól. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pl. egy kertes ház esetében nem kell ellátni a teraszajtót, vagy az ablakokat extra védelemmel, vagy esetleg lakásriasztóval. Erről majd egy másik írásban. Pillanatnyilag koncentráljunk pl. egy társasházi bejárati ajtóra, ahol más bejutási lehetőség nemigen van, mert a lakás mondjuk ötödik emeleti. Ebben az esetben pedig, a bejárati ajtót nevezhetjük az egyetlen gyenge láncszemnek.

A társasházakba történő betörések során, a bejárati ajtón keresztül történik meg a behatolás. Mindig olyan helyen próbálkoznak, vagy törnek is be ténylegesen, ahol a lehető legkisebb a lebukás esélye, ahová pillanatok alatt és a lehető legkisebb zajt okozva képesek bejutni. Így, ha azon a pontokon erősítik meg a bejárati ajtót, ahol a leggyengébb, akkor a betörő, könnyebb „prédát” keresve odébbáll, és megy inkább a szomszédba.

Sajnos hazánkban az emberek nagyon kevés figyelmet fordítanak a bejárati ajtók védelmére. Ám pár tízezer forint ráfordítással már el lehet érni, hogy ne a mi lakásunk legyen a célpont. Ez egy nagyon jó taktika, hiszen ha egy emeleten van pl. négy ajtó, akkor abból három, biztos, hogy nincs megfelelő védelemmel ellátva és nagyon könnyű célpont.

Nézzük tehát a betörési módszereket, illetve, hogy mit lehet ellenük tenni.

Ajtóbefeszítés – hogyan védekezzünk ellene?

Az ajtók befeszítése, a leggyakrabban pajszerrel történik, vagy egy olyan erős fémszerszámmal, amivel nagy erőkart tudnak kifejteni. Ez egyébként az egyik legelterjedtebb betörési módszer, hiszen gyors, nem túl hangos, és nagyon hamar, másodpercek alatt megvan. Leginkább a panellakások régi ajtói, a vékonyabb műanyag és az egyzáras kínai ajtók esetében eredményes ez a módszer. Ezeknek az ajtóknak a külső és belső borítása egy vékony pozdorja, műanyaglap, vagy fémlap. A panelajtók belseje légüres tér, a PVC ajtóké hungarocell, a kínai ajtóké kartonpapír. Ebből is látható, hogy biztonság szempontjából nem érnek semmit, akadályt egyáltalán nem jelentenek.

Ezeket az ajtókat akár be is lehet rúgni, főleg mivel általában a zárszerkezetük is elég gyenge, így azok záródási pontjai könnyen kifordulnak az ellendarabból. Ugyanez jellemző a műanyag ajtók vasalataira is, hiszen azok is gyengék, nagyon vékony fémből vannak, pár mm záródást biztosítanak csupán, így a többpontos záródás ellenére, pikk-pakk kifordulnak a feszítés hatására.

Az ajtóbefeszítés ellen a leghatékonyabb és legolcsóbb védelem a hevederzár. Ám mind a szerkezetnek, mind a zárbetétnek jó minőségűnek kell lennie. Hiába a hevederzár, ha annak gyenge a szerkezete, mert akkor mit sem ér. Hiába az erős hevederzár, ha a zárbetét gyenge és manipulálható, könnyen nyitható. Illetve mindez fordítva is igaz, hiába a csúcsminőségű zárbetét, ha a hevederzár-szerkezet gyenge és nem tart.

Nagyon fontos mindkettőre figyelmet szentelni! Magyarországon jelenleg egy hevederzár van a piacon, amelynek a szerkezete is nagyon erős, és prémium kategóriás zárbetéttel érkezik az ügyfélhez, ez pedig a BARLOCK hevederzár. Az összes többi hevederzárban, vagy a betét a gyenge, vagy pedig a betét és a szerkezet sem ér semmit.

A hevederzár feladata, hogy -általában- a két oldalra kitolódó tüskéi bemenjenek a falba, vagy egy acélkengyelbe, miáltal beszorítják az ajtót az ajtótokba. Így nem lehet azt befeszíteni. Itt meg kell említenünk a félkaros hevederzárat is. Azokra az ajtókra, ahová nem lehet a vízszintes hevederzárat telepíteni, azokra felszerelhető egy egykaros hevederzár. Ez nem két-, hanem egyirányba zár, mégpedig a nyitási oldalon fejti ki a védelmi hatását. Ez szintén kiváló védelmet tud biztosítani a befeszítéses betörés ellen, hiszen általában nem a zsanérnál próbálkoznak a betörők. Ám mivel a hagyományos hevederzár egy régebbi konstrukció, így ezt verték bele a fejekbe, hogy csak ez lehet a megfelelő megoldást, pedig ez nem igaz.

Az idő előrehaladtával a technikai fejlődés is kivirágzott. Az egykaros hevederzár egy modern technikai vívmány, ami szintén a befeszítés ellen lett kifejlesztve, hogy azok az ajtók is megfelelő védelemben tudjanak részesülni, amelynek a zsanér oldalán lévő záródásuk nem megoldható. Tessék kiverni a fejekből a bennragadt, öreg, elavult hagyományokat, hiszen a mai, modern világban, mindenre van alternatíva! A félkaros hevederzár nem veszít a biztonsági fokozatából csak azért, mert egyirányba záródik! És ugyanez elmondható a pumpás rendszerű, olasz biztonsági másodzárakról is! Közel tíz éve telepítünk félkaros- és biztonsági másodzárakat, de még egy esetben sem hívtak minket, hogy a felszerelt zár ellenére befeszítették volna az ajtót!

Zárbetét törés – hogyan védekezzünk ellene?

A másik gyakori betörési mód a zártöréses módszer. Ilyenkor, nagyon leegyszerűsítve a folyamatot, a zárbetétet eltörik, kettétörik, majd az ajtóban lévő zárszerkezethez hozzáférve az ajtót kinyitják. Magához a zárbetéthez könnyen hozzáférhetnek, ha az az ajtó síkjából kilóg. Ilyenkor elég egy fogóval ráfogni, majd a törésvédelem nélküli zárbetéteket párszor elforgatni, mely a középső részén eltörik.

Ez a módszer alkalmazható olyan zárpajzsok esetében is, melyek kívülről vannak rögzítve (azaz nem átmenő csavarosak), ilyenkor a külső csavar kitekerésével a zárpajzs már le is jött, majd a zárbetét ajtósíkból kilógó végére ráfogva, azt kettétörik.

A zárbetét törés ellen kétfajta módon lehet védekezni. Az egyik a törésvédett zárbetétek használata. A törésvédett zárbetétek esetében a zárbetét két oldalát egy ún. törésvédelmi acélhíddal fogják össze, mely erősíti ezt a részt, és a zárbetét nem törhető el. Illetve meg kell említenünk a break secure törésvédelmet is a zárbetéteken. Ilyenkor a zárbetét első 10 mm-e van kikönnyítve, és ha erre ráfognak és próbálják eltörni, akkor csak ez a 10 mm fog letörni. De ettől a zárbetét még az ajtóban marad, a szerkezethez nem tudnak hozzáférni és az ajtó sem nyitható ki. Illetve meg kell említenünk a teljesen egyedi, dupla törésvédelemmel ellátott RB SKG zárbetétet is, mely nemcsak acélhíddal rendelkezik, de break secure törésvédelemmel is el van látva.

A törésvédett zárbetétek mellett érdemes egy drágább, belülről átmenő csavarral rögzített, erős anyagból készült törésvédő pajzsot is felszerelni az ajtóra, mellyel a zárbetét törése megakadályozható. Ez szintén nem a pár ezer forintos kategória. Ám a masszív pajzzsal és /vagy a törésvédett zárbetét használatával ez a betörési mód teljességgel kiküszöbölhető.

Zárbetét manipuláció – hogyan védekezzünk ellene?

A másik zárbetétekkel kapcsolatos igen gyakran használt betörési módszer rögtön kétfelé is ágazik. Az egyik a finomnyitással történő zárbetétnyitás. A finomnyitás egy speciális szerszámmal történik. A zárfésűt bejuttatják a zárbetét belsejébe és finom, gyakorlott mozdulatokkal a zárcsapokat úgy nyomják le, hogy a zárbetét azt „érzékeli”, mintha a saját kulcsát tették volna be, és így kinyitható a zárbetéten keresztül az ajtó. Gyakorlott kezekben egy ilyen nyitás, zárbetéttől függően, pár másodperctől 50 másodpercig tart csak és teljesen zajtalan. Ezt a zárnyitási módot előszeretettel alkalmazzák kínai, HiSec és Secdoors, valamint műanyag bejárati ajtóknál. Nagyon sok betörés történik így!

A másik betörési mód pedig a beütőkulcsos módszer. Egyszerű, fogazott kulcsos, védelem nélküli zárbetéteknél használnak egy ún. beütőkulcsot (a zárbetét saját nyerskulcsából kialakítva), amit beraknak a betétbe, ráütnek egyet a fejére, és a csapok már „meg is bolondultak”, a zárbetét nyitva van. 10 mp-es az eljárás, és nagyon célravezető ez is a kínai betétek esetében a kínai ajtóknál.

Hogyan védekezzünk? Mindenképp javasolt az interaktív csapos zárbetétek használata, pl. az RB zárbetétjei ilyenek, vagy pedig, a védett profilú zárbetétek alkalmazása, melynek a kulcsában vagy a zárhengerében legalább egy mozgó alkatrész van behelyezve. Ez nagyban megnehezíti a zárfésűs nyitást. A sima, egysoros csapos zárbetétek mind-mind nyithatók ezzel a módszerrel, mondhatni a hazánkban forgalomban lévő zárbetétek 90 %-a. Szintén védelmet jelenthet a másolásvédelem, a szabadalmi védelem alatt álló kulcsok. Ilyenkor a nyerskulcsok nincsenek szabad forgalomban, így nem lehet beütő kulcsot készíteni. Az interaktív és a mozgó csapos zárbetéteknél a beütőkulcsnak az alkalmazása eleve kizárt, mert ezek nem fogazott kulcsok, de megnyugtató a tudat, hogy még külön kulcshoz sem juthat hozzá a rosszakaró.

Úgyhogy bátran ajánljuk az interaktív csapos, védett profilú, másolásvédett RB zárcilindereket, melyek ezzel a módszerrel sem nyithatók!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak