Betörés megelőzése zárbetét cseréjével

Jelen cikkükben egy kis összefoglalót olvashatnak a leggyakoribb betörési módszerekről, melyből kikövetkeztethetik, hogy miért nem szabad védelem nélküli, olcsó vagy kínai betétekre bízni a lakás védelmét.

Hogyan is törnek be a betörők?

A legtöbb betörés kifigyeléses előmunkával történik. Tehát megnézik, felderítik a helyszínt. Keresik azokat az ajtókat, mint pl. kínai ajtók, HiSec, TerraSec, Secdoors ajtók, amelyekben gyenge, kínai zár van és zárfésűvel könnyedén kinyitják azokat. A kínai zárbetétekben nincs védelem, nincs ellenállás, ezért a nyitás percek alatt végbemegy. A tulajdonos nem vesz észre semmit, csak azt, hogy a lakás fel van forgatva. A zárbetéteket általában a rendőrségre beviszik bevizsgálásra, de nem tudják megállapítani, hogy kulccsal vagy „álkulccsal” történt a behatolás, így ez a herce-hurca csak a biztosítás miatt fontos.

Miért nem látni az egyszerű zárbetéteknél a betörés nyomát?

Azért nincs nyoma a betörésnek, mert a beütő célszerszám nem hagy nyomot. Sok esetben ez az eszköz egy kínai zárbetét nyerskulcsából van elkészítve, ami a lapon mart oldalon mélyre van fúrva. A kulcsnak a végét elkezdik kocogtatni, a csapok szó szerint nem tudják mit csináljanak, fel-le csúszkálnak, így a kulcsot gyorsan el is lehet fordítani a hengerben és nyitva a zár. Ennek semmi nyoma nincs, hanggal nem jár. Erről van videónk is, ide kattintva megnézhető.

Hogyan lehet kinyitni egy zárbetétet hangtalanul, észrevétlenül?

Egyrészt a fent leírt megoldással, másrészt pedig az interneten sajnos beszerezhető zárfésű készlettel. Ezek a csapok sorbaszedésével nyitják a betétet, persze ügyes kéz kell hozzá. Pl. a kínai piros- és fekete kulcsfejű kínai zárbetét esetén az ajtó egy perc alatt nyílik. Ennek a módszernek sincs semmi nyoma, hangtalan, ráadásul a kínai zárak pontatlan illesztése és illeszkedése miatt, minimális erőfeszítést kell a henger elfordításához alkalmazni.

Mit tegyünk zártörés ellen? Mikor alkalmazzák a zártörést?

A zártörés ellen erős törésvédő pajzzsal, illetve törésvédett zárbetéttel védekezhetünk. A törésen azt kell érteni, hogy a zárbetétet megfogják egy fogó, vagy célszerszám segítségével, és jobbra-balra mozgatva kitörik a zárszerkezetből. Így a zárszerkezet már könnyedén nyitható. Ez igen népszerű nyitási eljárás a betörők között, nagyon sok ajtónál voltunk betörés utáni tanácsadáson. A zártörést főként kilógó zárbetétek esetén alkalmazzák, de ha van ideje a betörőnek, akkor a kínai ajtóról a felső és alsó gyenge lemezpajzsot is leszedik, és utána törik el a zárbetétet. Ez általában hely-, idő- és körülményfüggő.

A legyakoribb betörési módszerek a zárbetéten keresztül

Tehát a fentiek összefoglalásaként, a finomnyitásos módszer, azaz a beütőkulcs és a zárfésülés, valamint a zártörés a legyakoribb betörési módszer. Érdemes arra ügyelni, hogy ha valaki a zárbetétet erős törésvédő pajzzsal kívánja védeni, akkor az is fontos, hogy ne legyen az kifésülhető, mert ez a veszély még az erős pajzs használatánál is fennáll!

Betörés megelőzése zárbetét cseréjével
Betörés megelőzése zárbetét cseréjével

Mi a megoldás a betörők által alkalmazott nyitások kiküszöbölésére?

A megoldás egy olyan biztonsági zárbetét használata, mely a fent említett összes nyitási módnak ellenáll. Innen már következik, hogy nem egy pár ezer forintért beszerezhető zárbetétről van szó, mert a védelmet meg kell fizetni.

Mi az RB zárbetét családot ajánljuk, mert 1.) zártörés ellen védett minden tagja, 2.) a finomnyitással történő zárnyitási módszernek is ellenállnak. Hogyan?

A LOCXIS és SKG betétek duplacsaposak, továbbá interaktív csaposak. A Keylocx zárbetét szintén interaktív csapos, de egysoros csapokkal van ellátva. Az interaktív csaprendszer azt jelenti, hogy egy mozgó alkatrész van belepréselve a kulcsba, ez egy ellenőrző csap. Ez biztosítja és szavatolja a védelmet a finomnyitás és a kulcsmásolás ellen. Nagyon nehéz kinyitni (nem lehetetlen!) egy ajtóban bennelévő Keylocx és LOCXIS zárbetétet. Minden az idő kérdése. Nyilván a betöréseknél pár perc áll a rendelkezésre a lebukásveszély miatt. Ezeket a zárcilindereket kifésülni, kinyitni pár perc alatt nem lehet. Ha valakinek van 40 perce, persze megoldható (mint minden), de ez abszolút nem jellemző a betöréseknél és nem is egyszerű feladat. A 40 perces időintervallum kizárólag az ezeket a zárbetéteket jól ismerő, ügyeskezű és gyakorlott szakember esetén áll fenn! Egyéb esetekben nem releváns az izraeli betétek esetében ez a nyitási módszer.

Minden RB zárbetét másolásvédett is, kulcsaik csak a kártya ellenében másolhatók.

Ha biztos védelmet szeretni, mi az RB SKG, RB LOCXIS vagy RB Keylocx finomnyitás-, törés- és másolásvédett zárbetéteket ajánljuk, nem hiába kapták meg a zárcsaládok a Mabisz legmagasabb, 5-ös vagy 6-os biztonsági fokozatát!

Betörés megelőzése zárbetét cseréjével
Betörés megelőzése zárbetét cseréjével