Betekintés az ajtózárak világába

Szakmai szemmel nem annyira bonyolult a zárak sokasága, de laikusként elég összetett feladatnak tűnik, ha zárvásárlásról, zárcseréről van szó. Mikor feltesszük a kérdést az érdeklődőnek, hogy milyen zárra van szüksége, a következő válaszok jönnek:

  • hagyományos,
  • az egyszerű,
  • sima kulcs van hozzá

Hát ez alapján nem vagyunk előrébb. Különböző bejárati ajtók vannak, illetve szintén ajtónak számít a szobaajtó és egyéb beltéri ajtó is, de mégsem ugyanaz a zár van bennük. Rengeteg típus, fajta, márkanevű ajtó van jelen a magyar piacon különféle kialakításokban. Ha zárat akarnak vásárolni, és ezt egyénileg kivitelezni, rá kell szánni az időt, elvégezni a feladatot, a méretezést, kivenni a régit, lerajzolni, fotózni, méretezni. Ezekkel az információkkal kell vagy bemenni egy zárszaküzletbe, vagy egy zárakkal foglalkozó webáruházban böngészni.

Hol vásárolhatunk különböző zárakat?

Sajnos már az Auchanban is lehet egyszerű zárakat venni, illetve barkácsáruházakban is. Ezek mögött szakértelem azonban nincs, megfelelő tudású eladó a zárak kapcsán ilyen helyeken nem dolgozik. Ha mindenféleképp személyesen akarják átvenni, megnézni, átbeszélni, csakis zárszaküzlet a megfelelő hely! Ha tapasztaltabbak és van konkrét elképzelésük, vagy már körbejárték a témát és pontosan tudják mit akarnak, akkor fordulhatnak hozzánk akár telefonon, akár emailben, munkanapokon, reggel 8 és este 18 óra között. Webáruházunkban széles a kínálat a minőségi zárakból, nézzen körül, hátha talál magának valót!

Első rész: a legbiztonságosabb olasz tollas kulcsos trezorzárak

A nagyszámú betöréseknek köszönhetően, hazánkban elég népszerűek az Olaszországban készült biztonsági ajtók, illetve a hazai gyártású olasz trezorzárakkal ellátott ajtók. Ezek számát több tízezerre taksáljuk, mindezt tapasztalatból, mert ez webáruházunk fő profilja. Továbbá látjuk a tőlünk vásárló zárszerviz cégek vásárlási adataiból is. Ha valaki ilyen tollas kulcsos zárat szeretne vásárolni, akkor széles a repertoár, hiszen 10 gyártó, 20-25 fajta kivitelű, különböző nyitási irányú, egy- vagy többpontos, 3 vagy 5 kulcsos zárjai közül kell választani. A kulcsok is lehetnek rövid vagy hosszú kulcsok. Mindezen belül vannak kódolható zárak, fix- vagy kódolható lamellás kivitelűek.

Természetesen ügyfélszolgálatunk mindenben segít, de mindenféleképp, ha valaki tanácstalan, akkor emailben szükségünk van fotóra a meglévő zár kulcsáról, a zár és kulcslyuk körüli részről, és a zárnyelvek tüskéiről, hogy lássuk, milyen zárral állunk szemben. Nekünk ennyi elég is, ez alapján tudunk segíteni bárkinek.

Az alábbi zárakat tartjuk állandó raktáron az olasz típusokból: Atra/Dierre, Cisa, CR, CR T Cambio, Securemme, Sab, Mottura, Iseo, Potent, Moia, Cerutti, Viro.

Kis- és nagytestű tollas kulcsos zárak

A kettő között, mint a nevében is benne van, a méret a különbség. A kistestű tollas kulcsos trezorzárakat másodzárként használják fa ajtókban, rácsokban, redőnyökben, garázsajtókban. Nagytestű testvérét pedig főként bejárati ajtókba szerelik, ritkább esetben, masszívabb ajtórácsoknál alkalmazzák. Ez utóbbinál a háromirányú záródás a jellemző. Van közöttük olyan is, ami nem tollas kulccsal, hanem cilinderbetéttel működik. A kistestű tollas kulcsos zárakra az egyirányú záródás a jellemző, de itt is vannak kivételek, mint pl. a hárompontos kis Mottura zárszerkezet vagy a Securemme zártest. Ezek megvásárlása előtt is szükséges mindenképpen a beazonosítás, hiszen vannak olyan régebbi, pl. Mottura zárak, melyeket legalább 10 éve már nem gyártanak. Itt a cserekor valamilyen átalakítást kell eszközölni.

Betekintés az ajtózárak világába
Betekintés az ajtózárak világába